Ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 18 σημεία – αιτήματα, έχει καταρτίσει η ΟΕΛΜΕΚ, με τους γενικούς της αντιπροσώπους να εξουσιοδοτούν την ηγεσία της οργάνωσης να τα ιεραρχήσει και να τα διεκδικήσει άμεσα από το υπουργείο Παιδείας.
Ρίχνει, μάλιστα, στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν.
Η μακρά λίστα των διεκδικήσεων της ΟΕΛΜΕΚ είναι:
1. Κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στις περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.
2. Αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αντί του μέσου όρου των μισθών του συνόλου της δημοσιοϋπαλληλικής καριέρας του εργαζομένου, να λαμβάνονται για τον υπολογισμό οι μισθοί των πέντε τελευταίων χρονών.
3.Εξασφάλιση της καταβολής εξολοκλήρου της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους.
4.Κατάργηση του 10% μείωση στην κλίμακα Α8 για τους νεοεισερχόμενους.
5.Επαναφορά του παλαιότερου τρόπου υπολογισμού των οδοιπορικών των εκπαιδευτικών.
6.Διεκδίκηση των πέντε παγοποιημένων προσαυξήσεων.
7.Ουσιαστική αύξηση των μονίμων θέσεων για την τριετία 2024-2027, με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων στο 7% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως είναι και η δέσμευση του υπουργείου Παιδείας.
8.Στο θέμα της αξιολόγησης θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητο Δευτεροβάθμιο Σώμα, το οποίο να εξετάζει τις ενστάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
9.Θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις τοποθετήσεις των συμβασιούχων.
10.Τον τερματισμό των αποσπάσεων των διευθυντών, βοηθών διευθυντών Α΄και βοηθών διευθυντών. Θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις αποσπάσεις.
11.Θέματα αδειών εκπαιδευτικών λειτουργών για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού.
12.Παιδαγωγική αναβάθμιση των ΚΙΕ, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την παραχώρηση στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά συμβάσεων με διορίζων όργανο την ΕΕΥ.
13.Εφαρμογή στη Μέση Εκπαίδευση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου, το οποίο θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές/παιδαγωγικές ανάγκες και θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
14.Επαναφορά των εκπαιδευτικών περικοπών της περιόδου των κρίσεων 2013-2019: α) Μείωση του ωραρίου των καθηγητών στα 20 χρόνια υπηρεσίας (18 περιόδους), β) μείωση του ωραρίου των Βοηθών Διευθυντών στα 10 χρόνια υπηρεσίας (12 περιόδους), γ) το δίωρο για μετακινήσεις των εκπαιδευτικών σε διαφορετικές εκπαιδευτικές περιφέρειες, δ) επαναφορά της στήριξης του θεσμού του Μέντορα για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν το Πρόγραμμα της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης, ε) το ωράριο των Εσπερινών Σχολείων να υπολογίζεται 1 περίοδος = 1,5 περίοδο.
15.Διεκδίκηση της διασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος των εκπαιδευτικών που θα έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στη Δημόσια Εκπαίδευση προ του 2027 (Αορίστου Χρόνου/Συμβασιούχων/ Αντικαταστατών).
16. Επαναξέταση των πτυχών του ΝΣΔ (Θεματοθέτηση, Στατιστική Ανάλυση κ.λ.π).
17.Την άρση της αδικίας που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου και τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, σε σχέση με την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.
18.Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων από τον κατάλογο διορισίμων, οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε δυο χρόνια να μην επαναδιοριστούν.