Τέσσερα χρόνια μετά το δημοσίευμα του «Φ» στο οποίο παρουσιαζόταν Τούρκος δημοσιογράφος να πατά κρανίο αγνοουμένου και Τούρκοι στρατιώτες να παρακολουθούν απαθείς, βγήκε καπνός υπό την έννοια ότι στο σημείο εντοπίστηκαν δύο Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.
Τις φωτογραφίες είχε εντοπίσει στο διαδίκτυο ο ειδικός σε συστήματα ανάλυσης δορυφορικών εικόνων κ. Οδυσσέας Χρίστου, ο οποίος τις επεξεργάστηκε και κατέληξε σε ευρήματα τα οποία φαίνεται να βοήθησαν στον εντοπισμό δύο λειψάνων αγνοουμένων.
Όταν δημοσιεύθηκε το θέμα προκλήθηκαν αντιδράσεις από τουρκικές πηγές αφού υποστηρίχτηκε ότι οι φωτογραφίες ήταν στημένες. Ο κ. Χρίστου, ο οποίος ανέλυσε τις φωτογραφίες, τις οποίες είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο Τούρκοι, συγκρίνοντας την τοποθεσία, τα ρούχα των παρευρισκομένων και άλλα δεδομένα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η φωτογραφία με το κρανίο τραβήχτηκε στην περιοχή όπου καταστράφηκε από τουρκικούς βομβαρδισμούς η 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ), στις 23 Ιουλίου 1974.
Ύστερα από σχετικές αναφορές για εντοπισμό αγνοουμένων στην περιοχή μεταξύ Συγχαρί-Μπελαπάις, ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη κατά πόσον έχουν εντοπιστεί και αγνοούμενοι οι οποίοι σχετίζονται με τις φωτογραφίες τις οποίες είχε δημοσιεύσει ο «Φιλελεύθερος». Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το λείψανο του ατόμου το οποίο παρουσιάζεται στις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί, εντοπίστηκε. Όντως μετέβη επιτόπου συνεργείο της ΔΕΑ και ύστερα από εκσκαφή εντοπίστηκε ένα λείψανο ενώ δίπλα από αυτό εντοπίστηκε και δεύτερο λείψανο, είπε ο κ. Παντελίδης.
Και οι δύο αγνοούμενοι φαίνεται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της 181 ΜΠΠ και εικάζεται ότι εντοπίστηκαν από τους Τούρκους πολύ αργότερα από τις 23 Ιουλίου 1974. Το συμπέρασμα συνάγεται από το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος παρουσιάζεται να φορά τζάκετ το οποίο πιθανώς να του προμήθευσαν Τούρκοι στρατιώτες που τον συνόδευαν.
Ο κ. Χρίστου εικάζει, πως Τούρκοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού μετέβησαν επιτόπου προφανώς για σκοπούς ρεπορτάζ, με δεδομένο ότι η διάλυση μιας μοίρας πυροβολικού προσφερόταν για δημοσιογραφική κάλυψη, έστω και αν πέρασαν κάποιοι μήνες από το συμβάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οστά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες δεν αποκλείεται να ήρθαν στην επιφάνεια της γης από άγρια ζώα ή από άλλη αιτία, αφού εκτιμάται πως οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν θάφτηκαν όπως-όπως σχεδόν επιφανειακά, μερικές μέρες μετά την καταστροφή της 181. Πέραν του ομαδικού τάφου, ο οποίος βρέθηκε αρχικά και στον οποίο υπήρχαν 20 λείψανα, εκτιμάται πως οι νεκροί θάβονταν, για ευκολία, επιτόπου στα σημεία όπου εντοπίζονταν.
Ανάμεσα στους αγνοούμενους που εντοπίστηκαν περιλαμβάνεται και ο Διοικητής της Μοίρας Αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, ο οποίος βρέθηκε θαμμένος μαζί με στρατιώτη της Μοίρας. Δεν αποκλείεται δε, στην περιοχή να υπάρχουν θαμμένοι άλλοι 12-13 αγνοούμενοι.
Σημειώνεται, πως όταν προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, αυτό δεν κατέστη δυνατόν και στις σχετικές αναρτήσεις (αναρτήθηκαν και σε άλλα ΜΜΕ μετά τη δημοσίευση του «Φ» και του Philenews) παρουσιάζονται μόνο τα κείμενα που αφορούν την παρουσία στρατιωτών και δημοσιογράφων στο σημείο καταστροφής της 181ΜΠΠ.
Η 181 ΜΠΠ μετρά πέντε νεκρούς 39 αγνοούμενους και 48 αιχμαλώτους. Όπως ήδη γράφτηκε, η καταστροφή συντελέστηκε στις 23 Ιουλίου του 1974, 24 ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός. Φάλαγγα της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού και της 191 ΠΟΠ, κινήθηκαν στην περιοχή «Λατσίν» στο χωριό Συγχαρί προς Μπελαπάις. Τις απογευματινές ώρες δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τμήματα του 35ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών, που προέλασαν από την Αλωνάγρα. Η μάχη διήρκεσε μέχρι το σούρουπο.
Σύμφωνα με μαρτυρία στρατιώτη της 181, η Μοίρα δεν είχε υποστήριξη, ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Μας άφησαν όλους στη σφαγή και στην καταστροφή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες περιγραφές, μετά την απαγκίστρωση των τμημάτων της Εθνικής Φρουράς από τη περιοχή, τουρκικό τάγμα πεζικού και τμήματα Τ/κ καταδρομέων κατέλαβαν το ύψωμα Αλωνάγρα και είχαν βρεθεί σε οπτική επαφή με τις θέσεις τάξεως της Μοίρας.
Όταν το απόγευμα της 22ας Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι η Μοίρα έμεινε ακάλυπτη, εστάλη σήμα στο Γ.Ε.Ε.Φ. με αίτημα έγκριση για να εγκαταλείψει την περιοχή. Ο Διοικητής Πυροβολικού Γ.Ε.Ε.Φ. Συνταγματάρχης Γεώργιος Πούλλος επιθεώρησε ο ίδιος την περιοχή αλλά παρά τις υποδείξεις αξιωματικών, περιλαμβανομένου και του διοικητή της 181 ΜΠΠ, αρνήθηκε να το εγκρίνει.