Εκατοντάδες οι ασθενείς στα νοσηλευτήρια της Κύπρου λόγω εποχιακών λοιμώξεων με τρεις βασικού ιούς να έχουν κάνει, ο ένας μετά τον άλλο, την επίθεση τους και να έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στις αρμόδιες Αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων είναι έντονες ενόψει γιορτών και συναθροίσεων.

Η γρίπη, η οποία φέτος μας ήρθε κατά τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι συνήθως, ο αναπνευστικός συγκτυτιακός ιός (RSV) ο οποίος συνήθως υποχωρεί μετά την εμφάνιση της γρίπη, αλλά φέτος παραμένει στις επάλξεις, και ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να στέλνει στο νοσοκομείο ανθρώπους με σοβαρά συμπτώματα.

Το υπουργείο Υγείας συλλέγει καθημερινά δεδομένα για την γρίπη, τον RSV και τον κορωνοϊό, μέσω του ειδικού προγράμματος καταγραφής που εφαρμόζει και όπως διαπιστώνεται τις τελευταίες 10 ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση περιστατικών.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό μάλιστα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ενώ βρισκόταν για αρκετές ημέρες γύρω στους 12-14, ανέβηκε μέχρι σήμερα το πρωί στους 28.

Σε ό,τι αφορά τις εποχιακές λοιμώξεις γενικά, ενδεικτική της κατάστασης στην Κύπρο, είναι η εικόνα στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας όπου οι περίπου 80 κλίνες στα παθολογικά τμήματα είναι κατειλημμένες και ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα εποχιακών λοιμώξεων βρίσκονται στη διασπορά. Νοσηλεύονται δηλαδή σε κλίνες άλλων τμημάτων/ειδικοτήτων.

Την ίδια εικόνα με το νοσοκομείο Λευκωσίας, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, «παρουσιάζουν όλα τα παθολογικά, πνευμονολογικά και παιδιατρικά τμήματα στον δημόσιο τομέα σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό, για παράδειγμα, έχουμε επίσης 60 κλίνες στα παθολογικά τμήματα» ενώ οι ηλικίες των νοσηλευομένων ασθενών «ποικίλουν αφού νοσηλεύουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, με το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαίως να αφορά τα πολύ μικρά παιδιά, λόγω του RSV και τους ηλικιωμένους οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι».

«Ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ανά εικοσιτετράωρο με σοβαρά συμπτώματα εποχιακών λοιμώξεων είναι σταθερά ψηλοί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έχουμε και αυξημένο, πλέον, περιστατικών γρίπης, την οποία συνήθως αρχίζουμε να βλέπουμε σε μεγάλους αριθμούς τον Ιανουάριο στην Κύπρο αλλά μετά την πανδημία έχουμε παρατηρήσει ότι η δραστηριότητα της, όπως και φέτος, αρχίζει νωρίτερα».