Τι θα φάμε, τι θα πιούμε, πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι μας, πώς θα εντυπωσιάσουμε, πώς θα περάσουμε καλά αυτές τις γιορτινές ημέρες, και το κυριότερο, πώς θα καταφέρουμε να μην μας στενεύει τα ρούχα μας στις 7 Ιανουαρίου; Απλές συμβουλές μας δίδει η κλινική διαιτολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ελένη Ανδρέου.
«Για να μπορέσει κανείς να φάει με μέτρο δεν πρέπει να μένει νηστικός. Είτε είναι το μεσημέρι είτε είναι το βράδυ πρέπει μέχρι να φτάσει η ώρα του φαγητού να ακολουθήσει τα γεύματα του κανονικά».
Καταρχάς, προσοχή στο αλκοόλ. Αναπόφευκτα θα πιούμε ένα ποτηράκι κρασί αλλά πέραν όλων των άλλων κακών παρενεργειών, το αλκοόλ περιέχει και θερμίδες. «Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 1-2 ποτήρια αλκοόλ και επιλέγουμε ολιγοθερμιδικά ποτά, όπως είναι το κρασί, η μπύρα ή το τζιν. Σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές, οι συνιστώμενες ποσότητες για αλκοόλ είναι: 1 μερίδα αλκοόλ ανά ημέρα για την γυναίκα, 2 μερίδες αλκοόλ ανά ημέρα για τον άντρα.
Αν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα: «Μπορούμε να φάμε το πρωινό μας και κάποια φρούτα πριν από το κύριο γεύμα φροντίζοντας το τελευταίο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στο γεύμα. Με αυτό τον τρόπο όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού θα υπάρχει ήδη μια μικρή ποσότητα φαγητού στο στομάχι μας. Επίσης, καλό είναι εκείνη την μέρα να μην καταναλώσουμε γλυκά στο σπίτι γιατί έτσι και αλλιώς θα φάμε κάποιο γλυκό εκτός σπιτιού».
Αν πρόκειται για δείπνο: «Ένα ελαφρύ μεσημεριανό είναι η καλύτερη λύση (σαλάτα με φέτα ή τόνο ή κοτόπουλο και συνοδέψετε την με κρουτόνια ή παξιμάδια ή καλαμπόκι). Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πολλές. Ένα μικρό γιαούρτι με δημητριακά και με κάποιο φρούτο ή μια μικρή σαλάτα με παξιμάδι και λίγο τυρί, χαμηλό σε λιπαρά ή ακόμα μια σαλάτα με βραστά λαχανικά, μια μικρή πατάτα και λίγο τυρί. Πάντα πριν από το γεύμα ένα με δύο φρούτα. Πριν από τα γεύματα μας πίνουμε και λίγο νερό. Αυτό δεν θα μας χορτάσει αλλά θα μειώσει το συναίσθημα της πείνας και θα δημιουργήσει μια αίσθηση «κορεσμού» στο στομάχι μας».
Το κυριότερο: «Μην πέσετε στην παγίδα της πρωτοχρονιάτικης υπόσχεσης: «Αρχίζω δίαιτα μετά τις γιορτές». Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές τα κιλά εύκολα μπαίνουν, δύσκολα όμως χάνονται και ότι κάθε μισό κιλό περιλαμβάνει περίπου 3.500 θερμίδες και χρειάζονται 7 μέρες για την απώλεια του».

Βασικές, γενικές συμβουλές για να περιορίσουμε τις παρενέργειες των γιορτών στο σώμα μας
– Τα πολλά μικρά γεύματα είναι η κύρια στρατηγική για να μην παρασυρθούμε και φάμε περισσότερη ποσότητα φαγητού από το κανονικό.
– Μια άλλη στρατηγική είναι το πρωινό. Επειδή οι μέρες της αργίας είναι και χρόνος μέσα στο σπίτι ή σε κοινωνικές συναθροίσεις αυτό σημαίνει ότι είμαστε περισσότερες ώρες κοντά σε γλυκά. Αν λοιπόν το πρωινό μας είναι άδειο, τότε σχεδόν σίγουρα θα καταφύγουμε σε κάτι γλυκό.
– Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε και ένα μικρό σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Τα φρούτα ή λίγα ψητά μήλα με κανέλλα είναι μια λύση.
– Όταν το φαγητό σε μια δεξίωση είναι σε στυλ μπουφέ γεμίζουμε το πιάτο μας και απομακρυνόμαστε.
– Δεν μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα για να φάμε το βράδυ. Θα καταλήξουμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.
– Δοκιμάζουμε μόνο ένα είδος από τα γλυκά και σε πολύ μικρή ποσότητα.
– Αλλάζουμε το στολισμένο γιορτινό τραπέζι στο σαλόνι μας. Αντικαθιστούμε τα σοκολατάκια και τους ξηρούς καρπούς με παστά φρούτα και κράκερς χωρίς λίπος.
– Αποφεύγουμε τα παχυντικά συνοδευτικά όπως πατάτες τηγανιτές ή με σάλτσες, μακαρόνια ή πιλάφια με κρέμες και προτιμάμε τα χόρτα τα βραστά ή ρύζι αχνιστό ή πατάτες οφτές.
– Αποφεύγουμε τις σαλάτες με σάλτσες ή μαγιονέζες με μακαρόνια ή ψαρικά αφού θα περιλάβετε στο γεύμα σας αυτές τις ομάδες τροφών από άλλα φαγητά του ιδίου τραπεζιού.
Πώς ψωνίζουμε όταν θα κάνουμε εμείς το τραπέζι
Το γιορτινό τραπέζι δεν πρέπει να είναι μόνο πλούσιο και προσεγμένο, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου και την ασφάλεια των τροφίμων που αγοράζουμε και μαγειρεύουμε.
– Αν θα αγοράσουμε κρέας, διαλέγουμε μόνο άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρούμε το εμφανές λίπος από το κρέας πριν να μαγειρευτεί. Προτιμάτε κοτόπουλο, κουνέλι, χοιρινό και αποφεύγουμε τα κόκκινα κρέατα (αρνί, βοδινό), εντόσθια.
– Αν θα αγοράσουμε νωπή γαλοπούλα πρέπει να προσέξουμε να μην έχει ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες, ούτε δερματικές αλλοιώσεις. Το κρέας δεν πρέπει να είναι μελανό, πρασινωπό ή κάκοσμο στις περιοχές της κοιλιάς, του λαιμού, του εσωτερικού των μηρών ή τις μασχάλες.
– Αν θα αγοράσουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να προσέξουμε ώστε να είναι συσκευασμένη αεροστεγώς και να φέρει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις.
– Αν θα αγοράσουμε κοτόπουλο, αυτό πρέπει να φέρει το ειδικό καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όταν είναι κατεψυγμένο πρέπει οπωσδήποτε να συντηρείται στους -18 βαθμούς Κελσίου.
– Όταν αγοράζουμε κιμά πρέπει να είμαστε παρόντες κατά την κοπή του. Αν πρόκειται για συσκευασμένο κιμά φροντίζουμε να βεβαιωθούμε ότι αναγράφεται το όνομα του παρασκευαστηρίου και η ημερομηνία λήξης.
– Τα τυριά πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία παραγωγής τους. Η οσμή και η γεύση τους πρέπει να είναι ευχάριστες και να μην παρουσιάζουν οποιασδήποτε μορφής αλλοίωση, πικρότητα ή ταγκάδα.
– Τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα, καθαρά και να μην κουνιέται ο κρόκος τους.
– Όταν αγοράζουμε αλλαντικά προσέχουμε το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό.
Στο μαγείρεμα
– Χρησιμοποιήστε στις συνταγές σας παστά φρούτα, χυμό ή πολτό φρούτου αντί ζάχαρη ή γλυκά.
– Αποφύγετε το τηγάνισμα και την υπερβολική χρήση λαδιών (2-3 κουταλιές ελαιόλαδο είναι αρκετές για 4-6 μερίδες φαγητό).
– Μαγειρεύουμε στο φούρνο με νερό ή χυμό τομάτας και μόνο 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
– Στην κατσαρόλα με χυμό τομάτας (ή πωλτό) και μόνο 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
– Βραστά στην κατσαρόλα
– Αν δεν χρησιμοποιούμε φρέσκιες ντομάτες προτιμάμε μπελτέ σε νερό ή χυμό ντομάτας. Έχουν λιγότερες θερμίδες.
– Μαγειρεύουμε τις σάλτσες χωρίς λάδι, με άπαχο γάλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά (<14% λίπος) ή ημίπαχο γάλα εβαπορέ και νησιαστό ή κορν φλάουερ.
– Αφαιρούμε τυχόν υπολειπόμενο λίπος από σούπες και φαγητά με σάλτσα μετά το μαγείρεμα ή μετά από ψύξη του φαγητού
– Δεν χρησιμοποιούμε λάδι ή βούτυρο στα λαχανικά.
– Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα λαχανικά με βότανα και καρυκεύματα και μόνο 2-3 κουταλιές λάδι. – Χρησιμοποιούμε μόνο 2 κουταλιές λάδι για κάθε 1φλυτζάνι αλεύρι στην ζαχαροπλαστική