Στις 16 ανήλθαν οι αποδράσεις υποδίκων ή υπόπτων προσώπων που τελούσαν υπό αστυνομική κράτηση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η χθεσινή απόδραση του Σουηδού κρατούμενου σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λάρνακα, ενώ εκκρεμούσε εναντίον του διαδικασία για την έκδοσή στην χώρα του για οικονομικές απάτες, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για αποτροπή τέτοιων καταστάσεων. Επειδή πρόκειται για ένα φαινόμενο που συχνά πυκνά επαναλαμβάνεται με τις Αρχές ασφαλείας να εκτίθενται, φαίνεται να προκύπτει ανάγκη όπως τεθεί το ζήτημα σε μια άλλη βάση, που από τη μια να κάνει τις διαδικασίες φρούρησης πιο αυστηρές αλλά και τα υποστατικά πιο ασφαλή.
Μετά την απόδραση τον περασμένο Γενάρη από τον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας ενός κρατούμενου ο οποίος είχε αφαιρέσει τα γυάλινα τούβλα από τουαλέτες χωρίς να γίνει αντιληπτός, είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας όπως επιθεωρήσει όλα τα αστυνομικά κελιά και να προβεί σε εισηγήσεις. Έκτοτε τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου κατά πόσον έχει διεκπεραιωθεί αυτή η εργασία, τι εισηγήσεις έγιναν και αν άρχισαν να υλοποιούνται.
Οι περισσότερες αποδράσεις καταγράφηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας το 2022, αφού έξι κρατούμενοι κατάφεραν να το σκάσουν μέσα από τα χέρια των αστυνομικών. Είτε αυτό έγινε κατά την μεταφορά τους από ένα χώρο στον άλλο, είτε ενώ τελούσαν υπό αστυνομική φρούρηση σε κάποιον αστυνομικό σταθμό ή υποστατικό. Οι πλείστοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει μια απόδραση, είναι η χαλάρωση των μέτρων, η ελλιπής αστυνόμευση, οι τρύπες στους χώρους κράτησης και η εκμετάλλευση της αδυναμίας των μέτρων από τους κρατούμενους. Οι πλείστες αποδράσεις συμβαίνουν ενώ οι συλληφθέντες βρίσκονται στον χώρο των δικαστηρίων όπου μεταφέρονται για σκοπούς διεκπεραίωσης της δίκης τους.
Επίσης, πολλές αποδράσεις γίνονται ενώ οι κρατούμενοι βρίσκονται σε κάποιο νοσοκομείο ή άλλο χώρο για ιατρική περίθαλψη. Συχνά κρατούμενοι που βρίσκονται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση γίνονται καπνός, αφού τα μέτρα ατονίζουν ή επειδή οι χώροι δεν είναι κατασκευασμένοι με όλες τις προδιαγραφές για να εμποδίζουν τυχόν προσπάθεια απόδρασης.
Το 2020 σημειώθηκαν δύο αποδράσεις κρατουμένων σε αστυνομική φρούρηση, το 2021 συνέβησαν άλλες πέντε, το 2022 έξι, το 2023 μία και φέτος είχαμε δύο αποδράσεις. Σ’ αυτές δεν υπολογίζονται όσες την ευθύνη φύλαξης έχουν οι Κεντρικές Φυλακές, όπως την περίπτωση του ισοβίτη κομμωτή ο οποίος το έσκασε κατά τη διάρκεια εξόδου του με συνοδεία εφτά προσώπων, τεσσάρων δεσμοφυλάκων και τριών μελών της ΜΜΑΔ. Η έρευνα για τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτή για τις Φυλακές ακόμα, βρίσκεται όμως στο τελικό της στάδιο.
Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις διατάσσεται έρευνα και τα εμπλεκόμενα μέλη της Αστυνομίας τίθενται σε διαθεσιμότητα, ωστόσο δεν δημοσιοποιούνται τυχόν ποινές σε πειθαρχικές καταδίκες. Στόχος του Αρχηγού Αστυνομίας είναι μετά και από συνεννόηση με τον πολιτικό προϊστάμενο να τεθεί το θέμα της κράτησης υπόπτων ή υποδίκων σε νέα βάση, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα αποκλείουν την απόδραση κρατουμένων.