Το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί την ΟΕΛΜΕΚ την παρούσα χρονική στιγμή, ούτε το μοναδικό για το οποίο η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) εξουσιοδότησε τη Γραμματεία της οργάνωσης των καθηγητών να λάβει μέτρα, περιλαμβανομένων και δυναμικών, σε περίπτωση που κρίνει ότι πρέπει να το πράξει.
Αντίστοιχη αναφορά γίνεται και στα υπόλοιπα ψηφίσματα που εξέδωσε σήμερα η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, τα οποία καταπιάνονται με τα ακόλουθα κεφάλαια:
>> Αναποτελεσματικό το υπουργείο Παιδείας στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης.
>> Βία και παραβατικότητα
>> Πλαίσιο διεκδικήσεων
Ιδιαίτερα στο ψήφισμα περί αναποτελεσματικότητας για επίλυση σοβαρών ζητημάτων σημειώνεται και η ημερομηνία της 10ης Ιανουαρίου ως χρονικός ορίζοντας για να αποστείλει το Υπουργείο συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις στα διάφορα σημεία που θίγει η ΟΕΛΜΕΚ.
Ακολουθούν οι αποφάσεις της ΠΣΓΑ όπως έχουν δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας:
>> «Αναποτελεσματικό το υπουργείο Παιδείας στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης»
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου 2024, αφού συζήτησε το θέμα «Αναποτελεσματικότητα του ΥΠΑΝ στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης»ενέκρινε τα πιο κάτω:
1). Σε σχέση με το Σχολείο Εναλλακτικής Φοίτησης και Επανένταξης η αποκλειστική ευθύνη για τις δυσάρεστες εξελίξεις τις έχει το ΥΠΑΝ και όχι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές όπως κακώς ισχυρίστηκε το Υπουργείο Παιδείας. Το ΥΠΑΝ ποτέ δεν ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους για το περιεχόμενο του προγράμματος και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του.
2). Για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της μαθητικής παραβατικότητας, ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα, αφού ακόμα και οι χρήσιμοι θεσμοί (π.χ. ΟΑΠ) έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.
α). Με μια σειρά άστοχων ενεργειών του Υπουργείου Παιδείας οδηγήθηκε η εφαρμογή του Εναλλακτικού Προγράμματος σε αδιέξοδο.
β). Το θέμα της εγκατάστασης καμερών στις Σχολικές Μονάδες δεν έχει προχωρήσει, ακόμα και στα ελάχιστα Σχολεία που δεσμεύτηκε το ΥΠΑΝ.
γ). Σε δεκάδες Σχολεία ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί επιτηρητές ασφαλείας (φύλακες).
δ). Το ΥΠΑΝ δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε η λειτουργία της ΟΑΠ να είναι αποτελεσματική και χωρίς πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
3). Η Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26/9/2024, όπου αναφέρθηκε ενώπιον όλων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ότι θα αποστείλει πρόταση για το καίριο θέμα του Συστήματος Διορισμούτων Εκπαιδευτικών στις αρχές Οκτωβρίου 2024.
4). Το ΥΠΑΝ έχει αφήσει μετέωρη την εφαρμογή της Συμφωνίας που έκανε με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για την αύξηση των μόνιμων θέσεων, ώστε να μειωθεί σταδιακά ο τεράστιος αριθμός των συμβασιούχων, το ποσοστό των οποίων αγγίζει αυτή τη σχολική χρονιά το υψηλό ποσοστό του 20%! Η Κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2025 για αύξηση των μονίμων θέσεων με στόχο να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό των συμβασιούχων στο συμφωνημένο 7%.
5). Κατ’ επανάληψη το ΥΠΑΝ δεσμεύτηκε να ετοιμάσει πρόταση/ νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Νομοθεσία των Ιδιωτικών Σχολείων. Ενώ το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει ότι αδυνατεί να ασκήσει τον όποιο έλεγχο επί των Ιδιωτικών Σχολείων δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια ενίσχυσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου. Δεν ετοιμάστηκε κανένα οργανόγραμμα ενίσχυσης της στελέχωσης της Υπηρεσίας που είναι εντεταλμένη να ασκήσει τον έλεγχο, που προβλέπεται από τη Νομοθεσία επί των Ιδιωτικών Σχολείων. Στη συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 20 Μαΐου 2024, ο Πρόεδρος ζήτησε από την ΥΠΑΝ να του καταθέσει μέχρι την 1η Ιουνίου 2024 σχετική πρόταση. Ενώ έχουν παρέλθει έξι μήνες, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του θέματος.
6). Επί του ζητήματος των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) είναι σαφές ότι το ΥΠΑΝ αποφεύγει τον διάλογο για την παιδαγωγική αναβάθμισή τους, καθώς επίσης και να εφαρμόσει εκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόζει σε άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Είναι σαφές ότι η ΥΠΑΝ μεροληπτεί σε βάρος της Μέσης Εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΝ αρνήθηκε να συζητήσει την αναβάθμιση των ΚΙΕ με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ και δυστυχώς είδαμε περισσότερα από 100 τμήματα να μη μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.
7). Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις Διευθυντικών Στελεχών, ενώ η ΥΠΑΝ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση της Οργάνωσής μας, όχι μόνο δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτε, αλλά προέβηκε και σε νέες αποσπάσεις Διευθυντικών Στελεχών. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, ήταν το 20% των Σχολικών Μονάδων να είναι διοικητικά υποστελεχωμένες.
8). Το ΥΠΑΝ μονομερώς άλλαξε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μεταβατικών τάξεων για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, χωρίς κανένα διάλογο ή ενημέρωση και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
9). Το ΥΠΑΝ δεν έχει καταθέσει ποτέ συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις Σχολικές Μονάδες, όπως ζητάνε όλοι οι φορείς.
10). Τέλος, σε σχέση με τις αποκοπές στη Μέση Εκπαίδευση την περίοδο 2013–2019, ενώ το ΥΠΑΝ ετοίμασε τη σχετική κοστολόγησή τους, αποφεύγει να συζητήσει το θέμα.
Στα πιο πάνω θέματα θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα. Η υπομονή και η ανοχή της Οργάνωσής μας έχει εξαντληθεί. Ο έντονοςεμπαιγμός της ΟΕΛΜΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί γίνεται επ’ αόριστον ανεκτός.
Η Οργάνωσή μας, ως ύστατη προσπάθεια να προχωρήσουν τα πιο πάνω ζητήματα έδωσε πίστωση στο ΥΠΑΝ μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2025, για να πάρει συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες απαντήσεις. Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η κοροϊδία και η ίδια μη παραγωγική στάση του ΥΠΑΝ στα πιο πάνω, να προβεί εντός του Ιανουαρίου 2025 σε όλες τις δέουσες ενέργειες μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων.
>> «Βία και Παραβατικότητα»
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου 2024, αφού συζήτησε το θέμα «Βία & Παραβατικότητα», το οποίο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικές μονάδες, ενέκρινε τα πιο κάτω:
- Τονίζει για ακόμα μια φορά τη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ύπαρξη αισθήματος ασφάλειας στις σχολικές μονάδες, για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
- Γι’ αυτό τον λόγο η ΠΣΓΑ επαναβεβαιώνει αποφάσεις προηγούμενων ΠΣΓΑ και προτείνει τα πιο κάτω μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση των φαινομένων της σχολικής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς:
α) Τη δημιουργία εναλλακτικού προγράμματος (εκτός σχολικών μονάδων), σε όλες τις επαρχίες, για τους μαθητές/τριες που παρουσιάζουν «ακραία παραβατική συμπεριφορά», οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων, με στόχο την ομαλή επανένταξη τους στις σχολικές μονάδες.
β) Τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας σε όλα τα σχολεία τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όσο και για τον μη εργάσιμο χρόνο.
γ) Εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλες τις σχολικές μονάδες και λειτουργίας τους σε μη εργάσιμο χρόνο, για αποφυγή βανδαλισμών, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.
δ) Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της ΟΑΠ με γρήγορη στελέχωση και οδηγίες για πραγματική άμεση παρέμβαση.
ε) Συνεργασία με την Αστυνομία για περιοδική παρουσία και περιπολία σε σχολεία υψηλού κινδύνου και ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.
Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί τα θέματα της μαθητικής βίας και παραβατικότητας ως πολύ σοβαρά και εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των εισηγήσεων/απαιτήσεων της Οργάνωσης, μη αποκλειομένων και των δυναμικών.
>> «Πλαίσιο διεκδικήσεων ΟΕΛΜΕΚ»
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στα Γραφεία της Οργάνωσης στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου 2024, αφού συζήτησε το Πλαίσιο Διεκδικήσεων της για τα οικονομικά/εργασιακά/εκπαιδευτικά για το 2025, αποφάσισε να διεκδικήσει τα πιο κάτω:
- Κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στις περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.
- Αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αντί του μέσου όρου των μισθών του συνόλου της δημοσιοϋπαλληλικής καριέρας του εργαζομένου, να λαμβάνονται για τον υπολογισμό οι μισθοί των πέντε τελευταίων χρονών.
- Εξασφάλιση της καταβολής εξολοκλήρου της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους.
- Κατάργηση του 10% μείωση στην κλίμακα Α8 για τους νεοεισερχόμενους.
- Επαναφορά του παλαιότερου τρόπου υπολογισμού των οδοιπορικών των εκπαιδευτικών.
- Διεκδίκηση των πέντε (5) παγοποιημένων προσαυξήσεων.
- Ουσιαστική αύξηση των μονίμων θέσεων για την τριετία 2024-2027, με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων στο 7% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως είναι και η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας.
- Στο θέμα της αξιολόγησης θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητο Δευτεροβάθμιο Σώμα, το οποίο να εξετάζει τις ενστάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
- Θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις τοποθετήσεις των συμβασιούχων.
- Τον τερματισμό των αποσπάσεων των Διευθυντών, ΒΔ Α΄ και ΒΔ. Θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις αποσπάσεις.
- Θέματα αδειών εκπαιδευτικών λειτουργών για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού.
- Παιδαγωγική αναβάθμιση των ΚΙΕ, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την παραχώρηση στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά συμβάσεων με διορίζων όργανο την ΕΕΥ.
- Εφαρμογή στη Μέση Εκπαίδευση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου, το οποίο θα εξυπηρετεί εκπαιδευτικές / παιδαγωγικές ανάγκες και θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
- Επαναφορά των εκπαιδευτικών περικοπών της περιόδου των κρίσεων 2013-2019:
–Μείωση του ωραρίου των καθηγητών στα 20 χρόνια υπηρεσίας (18 περιόδους).
-Μείωση του ωραρίου των Βοηθών Διευθυντών στα 10 χρόνια υπηρεσίας (12 περιόδους).
-Το δίωρο για μετακινήσεις των εκπαιδευτικών σε διαφορετικές εκπαιδευτικές περιφέρειες.
-Επαναφορά της στήριξης του θεσμού του Μέντορα για τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν το Πρόγραμμα της Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης.
– Το ωράριο των Εσπερινών Σχολείων να υπολογίζεται 1 περίοδος = 1,5 περίοδο.
- Διεκδίκηση της διασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος των εκπαιδευτικών που θα έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στη Δημόσια Εκπαίδευση προ του 2027 (Αορίστου Χρόνου / Συμβασιούχων / Αντικαταστατών).
- Επαναξέταση των πτυχών του ΝΣΔ (Θεματοθέτηση, Στατιστική Ανάλυση κ.λ.π).
- Την άρση της αδικίας που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου και τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, σε σχέση με την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.
- Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων από τον κατάλογο διορισίμων, οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε δυο χρόνια να μην επαναδιοριστούν.
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ) εξουσιοδοτεί το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης να ιεραρχήσει τις πιο πάνω διεκδικήσεις / αιτήματα και σε συνεργασία με τις άλλες ή και Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, όπου απαιτείται, να προχωρήσει σε ενέργειες ικανοποίησής τους. Επίσης, εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων μη αποκλειομένων και των δυναμικών/απεργιακών.