Στα πολύ βαθιά εισήλθε η αντεξέταση του τελευταίου μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση του φόνου εκ προμελέτης του 41χρονου Τανσού Τσιντάν στις Κεντρικές Φυλακές, έγκλημα που διαπράχθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 2022, με βασικό κατηγορούμενο τον 31χρονο Βεϊζί Μπαντούρ.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ο Ηλίας Στεφάνου, δικηγόρος των κατηγορούμενων «5» και «6», των δυο δεσμοφυλάκων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία στη βάση του άρθρου 205 του ποινικού κώδικα (υπαίτια αμέλεια παράληψης καθήκοντος), αντεξέτασε σθεναρά τον 56ο μάρτυρα κατηγορίας. Ο λόγος για τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της υπόθεσης, υπαστυνόμο του ΤΑΕ Λευκωσίας, Γιάννο Γιαννακού.

Η αντεξέταση σημαδεύτηκε από επίμονα ερωτήματα του κ. Στεφάνου για τον τρόπο λήψης μαρτυρικού υλικού από το ΤΑΕ Λευκωσίας σε σχέση με τους πελάτες του. Με πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά και υποβολές, ο κ. Στεφάνου επιχείρησε να υποδείξει ενδεχόμενες ενέργειες/παραλείψεις που έγιναν σε βάρος των πελατών του. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, εγέρθη και θέμα κακών σχέσεων μεταξύ της τότε διεύθυνσης των Φυλακών με την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία.

Η διαδικασία παρουσίαζε ενδιαφέρον και ήταν ζωντανή υπό μια έννοια, χωρίς, βέβαια, να υπάρξουν υπερβολές στις συμπεριφορές των συντελεστών της δίκης ή να ξεφύγει η κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Χάρις Καραολίδου, σε αρκετές περιπτώσεις επενέβη κατά την υποβολή ερωτημάτων από τον Στεφάνου, εγείροντας ζητήματα ως προς τον τρόπο εξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας.

Μια από τις έντονες στιγμές που ξεχώρισαν κατά τη διαδικασία ήταν η υποβολή θέσης του κ. Στεφάνου για το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε για τη διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών. Ο κ. Στεφάνου είχε κάνει ερώτημα προηγουμένως για τη διαταγή παρουσίασης εγγράφων που εξασφάλισετο ΤΑΕ Λευκωσίας, προκειμένου να διαβιβαστεί στους ανακριτές από την τότε ανώτερο λειτουργό των Φυλακών, Αθηνά Δημητρίου, το περιεχόμενο της διοικητικής έρευνας για το θάνατο του Τσιντάν. Επρόκειτο για τις θέσεις που είχαν εκφράσει γραπτώς οι δεσμοφύλακες που ελέγχθηκαν για το φόνο (μετά από το ανακριτικό έργο 11 εξ αυτών απαλλάχθηκαν από ποινικές ευθύνες).

Ο κ. Στεφάνου, συγκεκριμένα, υπέδειξε τα ακόλουθα: «Σε εκείνο το διάστημα που γινόταν ο έλεγχος του 2022… Είναι σωστό ή λάθος να πω ότι οι σχέσεις της διοίκησης των Κεντρικών Φυλακών με την ηγεσία της Αστυνομίας και με την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας δεν ήταν οι καλύτερες; Υπήρχαν και δημόσιες εκατέρωθεν αντεγκλήσεις…».

Ακολούθησε αντίδραση της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Χάρις Καραολίδου, η οποία έκανε λόγο για τη σχετικότητα της υποβολής του κ. Στεφάνου με την παρούσα υπόθεση. Ο τελευταίος, μετά και από επέμβαση του προέδρου του δικαστικού σώματος Νικόλα Γεωργιάδη, επαναδιατύπωσε τη θέση του. Ο Ηλίας Στεφάνου υπέβαλε συγκεκριμένα ότι τρεις δεσμοφύλακες (σ.σ. όχι οι τρεις κατηγορούμενοι) στην ανακριτική τους κατάθεση ανέφεραν ότι οι ευθύνες για τον φόνο του Τσιντάν πρέπει να αναζητηθούν στη διοίκηση των Φυλακών.

Ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Γιάννος Γιαννακού, αφού πρώτα διάβασε μέρος των τριών καταθέσεων (σ.σ. δεν είχαν ληφθεί από τον ίδιο), είπε πως και οι τρεις όταν ρωτήθηκαν έδωσαν την ίδια απάντηση. Ο κ. Γιαννακού ανέγνωσε την απάντησή τους αυτολεξεί: «Δεν έχω καμία εμπλοκή στην υπόθεση που μου αναφέρεις. Στη διάρκεια της βάρδιας μου εκτέλεσα τα καθήκοντά μου σύμφωνα με τους κανονισμούς, τις σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους των Φυλακών. Δεν φέρω καμία ευθύνη σε σχέση με το θάνατο στις Φυλακές. Ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, ενδεχομένως θα πρέπει να αναζητηθούν στη διεύθυνση των Φυλακών».

Κατόπιν τούτου ο Στεφάνου ρώτησε κατά πόσον διερευνήθηκε ανακριτικά η παράμετρος αυτή, δηλαδή οι μαρτυρίες των δεσμοφυλάκων περί ευθυνών στη διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών.

Ο κ. Γιαννακού απάντησε στο πλαίσιο της στάσης που τήρησε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στο Κακουργιοδικείο και συγκεκριμένα κατά την εξέτασή του από την Χάρις Καραολίδου και την αντεξέτασή του από την συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Κάτια Πιερούδη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, αναφέρθηκε στα όσα προέκυψαν από το έργο της Αστυνομίας και στην υπαίτια αμέλεια που διαπιστώθηκε από τους ανακριτές για τους τρεις δεσμοφύλακες που κατηγορούνται.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Διερευνούσαμε το φόνο εκ προμελέτης του Τανσού Τσιντάν. Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά έχουν αναφερθεί στην κυρίως εξέταση, δεν καταδείκνυαν οποιαδήποτε εμπλοκή από τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Και τι εννοώ. Έχω αναφέρει ότι από τα κλειστά κυκλώματα της πτέρυγας 1Α διαπιστώθηκε η μεταφορά του Τανσού Τσιντάν από το κελί «7» η ώρα 17:00 το απόγευμα -και αφού πρώτα κτυπιόταν όλη μέρα από τον κατηγορούμενο «1»- σκεπασμένο με σεντόνι στο κελί υπ. αριθμόν «4». Στις καταμετρήσεις βλέπουμε τις κινήσεις όλων των δεσμοφυλάκων και το χειρότερο απ΄ όλα ήταν όσα είδαμε στις ενέργειες δεσμοφυλάκων που έγιναν από τις 15:00 το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου του 2022 όταν και το θύμα κάλεσε σε βοήθεια τους δεσμοφύλακες, τους επί καθήκοντι δεσμοφύλακες της πτέρυγας «1Α» (…) Μεταβαίνουν στο συγκεκριμένο κελί οι κατηγορούμενοι «5» και «6», βλέπουν το θύμα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι μετακινούν και την κουρτίνα και το χέρι του θύματος, φαίνεται από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, υπάρχει συνομιλία, ο κατηγορούμενος «1» τους διώχνει από το χώρο. Υπάρχει μαρτυρία στον φάκελο ότι «είπα στους υπόλοιπους κατάδικους ότι θα τους δώσω γάζα και μπεταντίν» (…) Μεταβαίνουν στο γραφείο τους που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο όπου βρισκόταν και ο κατηγορούμενος «7», το θύμα ξαναπατά το κουμπί κινδύνου σε μια ύστατη προσπάθεια να του δώσει κάποιος βοήθεια από τους επί καθήκοντι δεσμοφύλακες,  απενεργοποιείται το κουμπί κινδύνου από το γραφείο τους, όπου βρίσκονταν οι κατηγορούμενοι «5», «6» και «7», διαπιστώνουμε από κλειστό κύκλωμα κινήσεις και μεταφορά των γαζών από τον κατηγορούμενο «4», ο οποίος παραδίδει έξω από το κελί «4» σε άλλο κατάδικο τις γάζες και να τις μεταφέρει στο κελί (…) Κι, επίσης, κατά την καταμέτρηση που γινόταν η ώρα 05:00 το απόγευμα, οι ίδιοι δεσμοφύλακες, στη γνώση των οποίων ήρθε το περιστατικό ενός τραυματισμένου προσώπου, δεν μεταβαίνουν καν έξω από το κελί με αριθμό «4» που ήταν το τραυματισμένο πρόσωπο που κάλεσε σε βοήθεια και ήταν κλειδωμένο εντός του κελιού του με κλειδωνιά η οποία δεν ανήκει στις Κεντρικές Φυλακές… Μεταβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο και δεν περνούν καν μπροστά από το συγκεκριμένο κελί για να δουν αν είναι καλά. Όλα όσα ανάφερα αφορούν τις ευθύνες που είχαν οι Κεντρικές Φυλακές για τον φόνο και είναι ευθύνες, οι οποίες δεν αναφέρονται στη διοίκηση των Φυλακών, ούτε στους υπόλοιπους δεσμοφύλακες που εργάζονταν τις υπόλοιπες ημέρες. Είναι ευθύνες που αφορούσαν τους κατηγορούμενους «5», «6» και «7». Ως εκ τούτου στο πλαίσιο διερεύνησης του συγκεκριμένου φόνου εκ προμελέτης αναζητήθηκαν ευθύνες από τα πρόσωπα που είχαν τις ευθύνες. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι οι κατηγορούμενοι «5», «6» και «7» ενημέρωσαν για το συγκεκριμένο γεγονός είτε το φρουραρχείο ως όφειλαν, είτε οποιονδήποτε ανώτερο λειτουργό των Φυλακών ως όφειλαν, είτε το νοσηλευτήριο των Φυλακών ως όφειλαν. Ως εκ τούτου η ευθύνη τους δεν μπορούσε να μετακυλιστεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο».

Η αντεξέταση του Γιαννακού από τον Ηλία Στεφάνου ολοκληρώθηκε χθες. Απομένει να αντεξεταστεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου (κρατούμενος των Φυλακών) και του 7ου κατηγορούμενου, που είναι δεσμοφύλακας.

Ήδη ο 2ος και 3ος κατηγορούμενος, Καγιά Ντεργκά και Αμπντουλκαρίμ Αμπντουλκαρίμ, παραδέχθηκαν ενοχή σε κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για την υπόθεση και είναι μάρτυρες κατηγορίας.