Από σήμερα αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα των φαρμάκων και συγκεκριμένα στον τομέα των εξειδικευμένων και καινοτόμων θεραπειών. Από σήμερα, οι χιλιάδες ασθενείς με σοβαρές χρόνιες και σπάνιες παθήσεις θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος ενημέρωσε χθες σχετικά, με επείγουσα ανακοίνωση του, όλους τους γιατρούς και νοσοκομειακά φαρμακεία για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν.
Συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ ενημέρωσε χθες ότι η 17η Δεκεμβρίου (χθεσινή ημέρα δηλαδή), ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία τα ονομαστικά αιτήματα για εξασφάλιση εξειδικευμένων φαρμάκων, υποβάλλονταν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσε ότι από σήμερα όλα τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή Εξέτασης Ονομαστικών Αιτημάτων Φαρμάκων που έχει συσταθεί στον ΟΑΥ.
Τα αιτήματα για κάθε ασθενή θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ, «ενώ αιτήματα θα γίνονται αποδεκτά από συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ ειδικούς γιατρούς».
Σε ό,τι αφορά τις επείγουσες περιπτώσεις, ο ΟΑΥ ενημέρωσε ότι μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2024, τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας αφού η διαδικασία μέσω της Επιτροπής Εξέτασης Επειγόντων Περιστατικών που έχει συσταθεί στον Οργανισμό θα αρχίσει να γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Με την εξέλιξη αυτή μπαίνει τέλος στην λειτουργία της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα αφού στην ουσία υλοποιείται απόφαση η οποία λήφθηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο και προέβλεπε την μεταφορά των εξειδικευμένων θεραπειών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Μέσω του ΟΑΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να εξασφαλίζουν θεραπείες που δεν έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ (κάποιες θεραπείες έχουν ήδη ενταχθεί και έχουν ενημερωθεί σχετικά γιατροί και ασθενείς), φάρμακα των οποίων δεν καλύπτονται όλες οι ενδείξεις από το ΓεΣΥ (κάποια φάρμακα χορηγούνται για περισσότερες από μια παθήσεις/ενδείξεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης τους για όλες τις ενδείξεις στο ΓεΣΥ) και φάρμακα τα οποία δεν πληρούν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.
Όλες οι θεραπείες έχουν καταχωρηθεί στο λογισμικό του ΓεΣΥ και οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά έντυπα τα οποία, επίσης είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.
«Για αιτήματα που αφορούν επείγον περιστατικό και η ζωή του δικαιούχου απειλείται άμεσα ή υπάρχει άμεσος κίνδυνος για σοβαρή αναπηρία, το αίτημα πρέπει να αποστέλλεται ταυτόχρονα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τον ΟΑΥ.
Με την μεταφορά των συγκεκριμένων θεραπειών στον ΟΑΥ, η ΕΟΑ του υπουργείου Υγείας θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο για την εξέταση ονομαστικών αιτημάτων που θα αφορούν μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, μη αδειοδοτημένα ή μη τιμολογημένα φάρμακα.