Κατά μέσο όρο μια φορά την εβδομάδα παρέλυε το λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας τους τελευταίους δύο μήνες. Ασθενείς ταλαιπωρήθηκαν, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, επίσης. Άνθρωποι χρειάστηκε να επισκεφθούν δύο και τρεις φορές την ίδια ημέρα φαρμακείο για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους, γιατροί και φαρμακοποιοί υποχρεώνονταν να βρίσκονται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να αλληλοενημερώνονται για τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει ο κάθε ασθενής, γιατροί δεν είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ιστορικό των ασθενών τους.

«Μια κατάσταση η οποία, όχι μόνο δεν ήταν ευχάριστη για κανέναν, ούτε για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και σίγουρα ούτε και για τους δικαιούχους και τους παρόχους μας», ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ και αρμόδιος διευθυντής του Οργανισμού, Μάριος Τζιακούρης.

Το πρόβλημα επιλύθηκε; «Φαίνεται ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να επιλυθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το σύστημα πληροφορικής είναι ικανοποιητικά και το τελευταίο δεκαήμερο δεν είχαμε κάποιο νέο πρόβλημα. Ωστόσο, ένα ρίσκο εξακολουθεί να υπάρχει και οι προσπάθειες της αναδόχου εταιρείας επικεντρώνονται στο να περιοριστεί αυτό το ρίσκο, όσο πιο πολύ γίνεται».

Πώς ξεκίνησε όμως και που οφείλεται το πρόβλημα; «Όπως είναι γνωστό, το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ το διαχειρίζεται ανάδοχος εταιρεία με τους συνεργάτες της. Όταν το συμβόλαιο του Οργανισμού με την ανάδοχο εταιρεία ανανεώθηκε πρόσφατα, η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε σε αναδιοργάνωση της ομάδας του έργου, απορροφώντας πολλές από τις εργασίες τις οποίες πριν διεκπεραίωναν οι συνεργάτες της. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης άρχισαν να παρουσιάζονται τα διάφορα προβλήματα τα οποία ο ανάδοχος καταβάλλει εντατικές προσπάθειες να επιλύσει. Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο και η ίδια η εταιρεία προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένα μέρη του λογισμικού το οποίο προηγουμένως δεν βρισκόταν υπό τη διαχείρισή της. Τα προβλήματα είναι τεχνικής φύσεως και θα μπορούσαμε, βεβαίως, να δώσουμε τεχνικές λεπτομέρειες για τα προβλήματα αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν αφορά τους πολίτες οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. Όσες τεχνικές “δικαιολογίες” και αν δώσουμε αυτό, δυστυχώς, δεν αλλάζει».

Ο ΟΑΥ, εξήγησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, «όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσε να παρέμβει τεχνικά στο λογισμικό. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προβαίνουμε σε αυστηρές συστάσεις στην ανάδοχο εταιρεία για ενίσχυση των ομάδων εργασίας της με έμπειρο προσωπικό το οποίο να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται και να αναμένουμε από τον ανάδοχο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από στο συμβόλαιο σχετικά με την απόδοση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών». Επίσης, «η ανάδοχος εταιρεία κλήθηκε δύο φορές στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβαινε, ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και ποια μέτρα λαμβάνει».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το λογισμικό του ΓεΣΥ, το οποίο πρέπει να πούμε ότι είναι από τα πιο επιτυχημένα και αξιόλογα συστήματα του είδους του, είναι εξαιρετικά περίπλοκο και για τον λόγο αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό για να μπορεί να λειτουργεί».

Είναι κρίμα, είπε ο κ. Τζιακούρης, «διότι το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ είναι ένα σύστημα αποδοτικό και αξιόπιστο και το οποίο επί πέντε χρόνια δεν μας παρουσίασε οποιαδήποτε πρόβλημα. Είναι ένα σύστημα το οποίο, αν και πολλοί το αμφισβητούσαν κατά την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ το 2019, απέδειξε ότι ήταν έτοιμο για να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες υγειάς για όλους τους δικαιούχους και για την συντριπτική πλειονότητα των παρόχων υγείας και υποστηρικτικό τους προσωπικό. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι με το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ η χώρα μας έκανε τεράστια βήματα στο τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, αφού όλες οι πληροφορίες μας πλέον καταχωρούνται ηλεκτρονικά και διατίθενται σε όλους τους παροχείς ώστε να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δικαιούχους μας».

Τότε, το 2019, «επειδή και όπως ήταν αναμενόμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ δεν ήταν εξοικειωμένοι, συχνά έκαναν παράπονα για το σύστημα πληροφορικής. Πολύ γρήγορα όμως τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον, όπως όλοι διαπιστώνουμε, οι πάροχοι μας μπορούν να πλοηγούνται σε αυτό και να κάνουν τις καταχωρήσεις τους χωρίς πρόβλημα. Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις μέχρι σήμερα και σίγουρα θα συνεχίζουν να γίνονται αφού ο τομέας της υγείας αλλάζει συνεχώς».