Το έργο – ομπρέλα «Ψηφιακός Πολίτης», παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, δρ Νικόδημος Δαμιανού. Το έργο περιλαμβάνει –σε αυτό το στάδιο– την εφαρμογή κινητού «Ψηφιακός Πολίτης», την οποία κατέβασαν ήδη 10.000 άτομα, την κυβερνητική πύλη gov.cy και τον «Ψηφιακό Βοηθό», που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.

Το «δημόσιο appgrading», όπως το χαρακτήρισε, αφού όπως είπε αναβαθμίζεται η δυνατότητα του κράτους να παρέχει ψηφιακές λύσεις στους πολίτες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποτελείται από τέσσερεις δράσεις:

  • Την κεντρική κυβερνητική πύλη (gov.cy).
  • Την εφαρμογή για κινητές συσκευές «Ψηφιακός Πολίτης».
  • Τον «Ψηφιακό Βοηθό» (Digital AI Assistant).
  • Την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή μας (eID) IDme.cy.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα –για την οποία τον Οκτώβριο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επιδότηση των πρώτων 100.000– τα ΚΕΠ θα είναι σε θέση να δέχονται αιτήσεις εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2025.

Όλο το δημόσιο σε μία ιστοσελίδα

Η νέα Κυβερνητική Πύλη, που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και έτυχε σημαντικής τεχνολογικής αναβάθμισης, φιλοξενεί σήμερα συνολικά 427 δημόσιες Υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 88 είναι ψηφιακές υπηρεσίες νέας γενιάς. Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται από 18 υπουργεία/ υφυπουργεία, 74 Τμήματα και 75 Γραφεία, Αρχές και άλλους δημόσιους φορείς.

Από την πύλη μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν απευθείας την ιστοσελίδα, την Υπηρεσία ή το θέμα που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα μπορούν να αναζητήσουν τη λέξη «επίδομα» και να τους εμφανίσει όλα τα επιδόματα. Στο gov.cy υπάρχει, επίσης, δυνατότητα αναζήτησης υπηρεσιών και πληροφοριών με τη χρήση σειράς φίλτρων, όπως τύπος περιεχομένου, οργανισμός κ.ά. Παρέχεται, επίσης, πρόσβαση στο σύνολο των ανακοινωθέντων του κράτους.

Εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης»

Όσον αφορά την εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης» τα έγγραφα που υποστηρίζει σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνουν το ψηφιακό αντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας, της Άδειας Οδήγησης και του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας Οχήματος (MOT) του πολίτη.

Όπως είπε ο Υφυπουργός, «πέραν των 10.000 ατόμων έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή, ενώ αναμένουμε πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, παράλληλα με την εξοικείωση του κόσμου και όλων των φορέων με τη χρήση της», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δώσουμε στην αγορά μία περίοδο προσαρμογής».

Τονίζεται ότι τα εν λόγω ψηφιακά έγγραφα δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα, είναι όμως ισάξια με τα έντυπα-φυσικά έγγραφα για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ΚΔ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιδιωτικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα η ενοικίαση αυτοκινήτου ή η παραλαβή πακέτων, αλλά και στο δημόσιο όπως π.χ. τα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΑ.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας των εγγράφων αυτών μόνο με την έγκριση του πολίτη, μέσω της σάρωσης κωδικού QR που εμπεριέχεται στο εκάστοτε ψηφιακό έγγραφο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εφαρμογή δεν επιτρέπει τη λήψη στιγμιότυπου οθόνης (screen shot).

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ID Wallet εφαρμογή ψηφιακών εγγράφων, που στόχο έχει να παρέχει στους πολίτες ευκολία, ασφάλεια και ταχύτητα.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα για εμπλουτισμό και εξέλιξη της εφαρμογής, περιλαμβάνουν: Την προσθήκη περισσότερων επίσημων εγγράφων, όπως η Κάρτα Φιλάθλου, την επέκταση πρόσβασης στην εφαρμογή και σε ανήλικους άνω των 16 ετών (σήμερα απευθύνεται σε άτομα 18 ετών και άνω) και σε αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (για τον σκοπό αυτό η εφαρμογή θα διατίθεται και στα αγγλικά), καθώς και την ενσωμάτωση του μηχανισμού επιβεβαίωσης χρήσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ηλεκτρονικής υπογραφής εντός της εφαρμογής. Σημαντική είναι, επίσης, η επικείμενη διασύνδεση με την αντίστοιχη ελληνική εφαρμογή «Gov Gr Wallet» για σκοπούς αμοιβαίας αναγνώρισης των ψηφιακών εγγράφων σε Κύπρο και Ελλάδα.

400.000 πολίτες με προφίλ CY Login

Υπογραμμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για χρήση της εφαρμογής, αλλά και των δημόσιων Υπηρεσιών που εντάσσονται στην πύλη gov.cy, είναι ο πολίτης να διαθέτει ενεργοποιημένο και ταυτοποιημένο προφίλ CY Login, που αποτελεί τον κοινό μηχανισμό πρόσβασης σε κρατικά συστήματα και υπηρεσίες. Σήμερα, 400.000 πολίτες έχουν ταυτοποιημένο προφίλ.

Έρχεται το «κυπριακό ChatGPT»

Στο μεταξύ, από τις 18 Δεκεμβρίου 2024 θα είναι στη διάθεση των πολιτών και ο «Ψηφιακός Βοηθός», μέσω του gov.cy, ο οποίος με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τους χρήστες.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, για πρώτη φορά η κυβέρνηση εφαρμόζει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και δη γενετικής παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρήση του είναι παρόμοια με άλλες εφαρμογές όπως για παράδειγμα το «ChatGPT». Θα γίνεται δηλαδή μέσω της διαδικασίας της συνομιλίας. Οι πολίτες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα και ο «Ψηφιακός Βοηθός» θα τους απαντά. Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Θα μπορεί να απαντά και να συνομιλεί στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και σε «Greeklish».

Η πρώτη έκδοση, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, θα αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού τα ερωτήματα σε αυτήν την κατηγορία αποτελούν και το αντικείμενο του μεγαλύτερου ποσοστού αιτημάτων που δέχεται το τηλεφωνικό Κέντρο 1450. 

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πολίτης πρόκειται να γίνει πατέρας, θα μπορεί να ρωτήσει τον «Ψηφιακό Βοηθό» ό,τι επιθυμεί να γνωρίζει όσον αφορά τα δικαιώματά του. Μπορεί να μάθει το ποσό του επιδόματος πατρότητας, τη διάρκεια του επιδόματος, ή ακόμα μπορεί να παραπεμφθεί στην αρμόδια ιστοσελίδα για να κατεβάσει όλα τα έγγραφα που θα χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, θα προστίθενται σταδιακά νέες θεματικές ενότητες για διεύρυνση του περιεχομένου στο οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί. Η επόμενη κατηγορία που θα ενταχθεί θα αφορά τις υπηρεσίες επιδομάτων του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία, όπως λέχθηκε, εκπαιδεύεται και γίνεται καλύτερη με την χρήση του. «Όσο πιο πολύ επικοινωνούμε μαζί του, τόσο περισσότερα μαθαίνει», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Κύριος συνεργάτης του Υφυπουργείου για την υλοποίηση του εν λόγω έργου είναι η Microsoft.