Η προσφυγή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την παύση του από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, υπεβλήθη πριν από τρεις ημέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Όπως ανέφερε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή Προκλήσεις του ΡΙΚ, συγκυριακά εστάλη την περασμένη Δευτέρα που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μιχαηλίδης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές του 2026 με κάποιο υπαρκτό κόμμα. Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργήσει κίνημα, πιθανόν με το όνομα «Φωνή Δικαίου» και να κατέλθει στις Προεδρικές Εκλογές του 2028. 

Όσον αφορά την προσφυγή στο ΕΔΑΔ ανέφερε ότι δικηγόροι είναι οι ίδιοι που είχε στη δίκη τους το Ανώτατο, δηλαδή, οι Χρίστος Κληρίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Τζο Τριανταφυλλίδης.

«Την έχουμε ετοιμάσει και την αποστείλαμε την Δευτέρα στο Στρασβούργο», είπε και πρόσθεσε: «Στην αρχή είχαμε, εσφαλμένα, την εντύπωση ότι θα διαρκέσει 5–6 χρόνια. Τελικά, αντιληφθήκαμε, βάσει και της ενημέρωσης του κ. Κληρίδη, ότι τελευταία έχει επιταχυνθεί η διαδικασία και χρειάζονται 3 χρόνια. Πέραν τούτου, υπήρξε ένα προηγούμενο με πρώην επικεφαλής της Αρχής Κατά της Διαφθοράς της Ρουμανίας. Είχε απολυθεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με εμένα, με απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Μοιάζει πάρα πολύ η περίπτωση. Πήγε στο ΕΔΑΔ και είχε ζητήσει να εκδικαστεί ταχέως ως impact case, δηλαδή, ως υπόθεση που έχει επίπτωση. Εκδικάστηκε στον 1,5 χρόνο και δικαιώθηκε η Laura Codruţa Kövesi. Τώρα μάλιστα, είναι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αυτού του πανίσχυρου θεσμού».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας ξανά ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, η κ. Kövesi απολύθηκε στη Ρουμανία και κατά την πρώτη περίοδο της θητείας της είχε εξαιρετική σχέση με την τότε κυβέρνηση. «Έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά της, είχε πολύ καλή γνώμη η κοινωνία για εκείνη. Όμως, μόλις άλλαξε η κυβέρνηση ξεκίνησε πόλεμος εναντίον της, την απέλυσαν με παρόμοια με τη δική μου αιτιολόγηση, γι’ αυτά που έλεγε, ότι επικεντρώνονταν σε κάποια θέματα για να είναι δημοφιλής. Πραγματικά μοιάζουν οι υποθέσεις μας».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι με την ομάδα του, υπέβαλαν αίτημα για επίσπευση και αναμένουν αν θα γίνει δεκτό. Είπε, ακόμη, ότι για να υποβάλουν την προσφυγή στο ΕΔΑΔ διάβασε ξανά την απόφαση του Ανωτάτου.

Στην προσφυγή στο ΕΔΑΔ, αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, εγείρουν παραβίαση του άρθρου 6 του ΕΔΑΔ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνο της δίκαιης δίκης. Περιλαμβάνουν, θέματα σύγκρουσης συμφέροντος σε σχέση με τη σύνθεση του δικαστηρίου. Ισχυρίζονται ότι το δικαστήριο ήταν μεροληπτικό, άδικο, εχθρικό. «Μια απόφαση πρέπει να είναι συναισθηματικά ουδέτερη και να μην έχει πάθος, όπως συνέβη στην επίμαχη», είπε και πρόσθεσε: «Η ναυαρχίδα των επιχειρημάτων μας αφορά στο άρθρο 10 και την ελευθερία έκφρασης».

Τι απαντά για την εμπλοκή με την πολιτική

Δεν υπάρχει πρόθεση, αυτή τη στιγμή, να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές του 2026, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. «Με υφιστάμενο κόμμα δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβω στις εκλογές», υπογράμμισε. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για να κατέβει ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2028.

Ορισμένοι πάντως, αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, τον συμβουλεύουν να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία του 2026.

«Θεωρώ ότι η κοινωνία μας δεν είναι τόσο ανώριμη ώστε να αποφασίσει να εκχωρήσει την λαϊκή της κυριαρχία σε μια απόφαση 8 δικαστών. Η κοινωνία ενημερώνεται και έχει κρίση», υπογράμμισε για την απόφαση που την δικαστική βαραίνει.

Το μότο του Οδυσσέα και η «Φωνή Δικαίου».

«Αλλάζουμε αυτό το κράτος. Αλλάζουμε τους θεσμούς. Είναι κάτι που ήδη έχω αρχίσει να μελετώ. Αυτό το κάνουμε όχι για λόγους ηθικής, αλλά για λόγους πραγματικής ευημερίας των πολιτών», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η οικονομία για να πάει μπροστά απαιτεί σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή από το κράτος. Το κράτος από την πλευρά του, πρέπει να είναι αποτελεσματικό, ακέραιο, να μπορεί να δουλεύει, να είναι απαλλαγμένο από τη διαφθορά».

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό κόστος των σκανδάλων και το επακόλουθο τους να αποστερούν τη οικονομική δυνατότητα να λαμβάνονται σωστές πολιτικές. «Το 1/5 των συμπολιτών μας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τη στιγμή που η οικονομία μας αναβαθμίζεται. Γιατί; Επειδή δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστές πολιτικές», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ακόμη ότι όραμα του είναι μια κίνηση πολιτών, με κοινό στόχο την αλλαγή θεσμών για ευημερία των πολιτών, χωρίς να ορίζεται κοινή γραμμή πάνω σε θέματα όπως το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται να ονομαστεί, παραδέχθηκε ο κ. Μιχαηλίδης, «Φωνή Δικαίου».