Αυξημένες κυρίως ψηλές νεφώσεις ήταν το χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών και το γεγονός αυτό μας χάρισε υπέροχες φωτογραφίες, ιδαίτερα τα βράδια, από το χαρακτηριστικό φαινόμενο που οι νεφώσεις αυτές δημιουργούν. Ο λόγος για την Άλω (Halo).
Τι είναι η άλω και πως δημιουργείται
Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, η άλω (Halo) είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στον ουρανό γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη, συνήθως με τη μορφή ενός φωτεινού δακτυλίου (φωτοστεφάνου).

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την ανάκλαση και τη διάθλαση του φωτός μέσα από τους παγοκρυστάλλους από τους οποίους αποτελούνται οι ψηλές νεφώσεις, δηλαδή οι λεπτοί θύσανοι (cirrus) ή οι θυσανοστρώσεις (cirrostratus). Οι κρύσταλλοι αυτοί λειτουργούν σαν μικροσκοπικά πρίσματα και καθρέφτες, κάμπτοντας και ανακλώντας το φως.
Η συνηθέστερη άλω είναι ένας δακτύλιος 22 μοιρών γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και άλλες μορφές όπως φωτεινά τόξα ή κηλίδες.
Οι βασικές προϋποθέσεις για την εμφάνιση του φαινομένου αυτού είναι η ύπαρξη ψηλών νεφώσεων άρα και παγοκρυστάλλων, καθώς επίσης και η κατάλληλη γωνία πρόσπτωσης του φωτός στους κρυστάλλους αυτούς.
Η παρατήρηση της άλω συχνά υποδηλώνει ότι επίκειται κάποια μεταβολή του καιρού, όπως η άφιξη ενός θερμού μετώπου αφού οι νεφώσεις αυτές είναι συνήθως προηγούνται ενός μετωπικού συστήματος. Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί το Τμήμα Μετεωρολογίας, το μέτωπο ή η διαταραχή μπορεί να μην φτάσει στην περιοχή ή αν φτάσει να είναι εξασθενημένο και χωρίς οποιαδήποτε φαινόμενα.