Η λύση εργοδότησης του μηχανικού και του εργολάβου του έργου για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του Ποταμού στο Λιοπέτρι και οι παρενέργειες που άφησε κυρίως στους επαγγελματίες ψαράδες και τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης απασχόλησαν την κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας, τα μέλη της οποίας αγωνιούν ότι θα παρατηρηθούν πλέον σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.
Μέρος της συνεδρίασης διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε μια προσπάθεια τα μέλη της Επιτροπής να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Τα όσα ακούστηκαν όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές που ανησυχούν ότι τα πράγματα θα έχουν περαιτέρω καθυστέρηση.
Δεν ικανοποίησε το γεγονός ότι ενώ οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων, αυτά δεν συνοδεύονταν με τους τρόπους που θα συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν αυτά.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πολεοδομίας ενημέρωσε ότι το οδικό δίκτυο και τα έργα υποδομής θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2025, ενώ τα τρία κρηπιδώματα για το αλιευτικό καταφύγιο αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο.
Πρόκειται για έργα τα οποία ζητήθηκαν να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίας της Επιτροπής, ώστε εστιάτορες και ψαράδες να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν.
Σημειώνεται ότι ενόσω η συνεδρίαση ήταν κλειστή, βρήκαν χρόνο έξω από την αίθουσα να λύσουν τις διαφορές τους με φωνασκίες και αντιπαραθέσεις εργολάβος και υπεργολάβοι οι οποίοι κατάγγειλαν στη συνεδρίαση ότι έχουν μείνει απλήρωτοι και όπως ανέφεραν έχουν να παίρνουν €1,5 εκατ. Ο αντιδήμαρχος Λιοπετρίου ανέφερε ότι η μη αξιοποίηση του έργου έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην ανάπτυξη της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής και ζήτησε τους αρμόδιους να καταθέσουν χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση των υπολειπόμενων έργων.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω στήριξη στους ψαράδες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα, αναφέροντας ότι το ένα εστιατόριο παραμένει κλειστό και το άλλο υπολειτουργεί.
Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι για την όλη κατάσταση εκτός από τον εργολάβο ευθύνεται και το Τμήμα Πολεοδομίας για το γεγονός ότι δεν επιτηρούσε ότι διεξάγονται οι εργασίες ώστε να ολοκληρωθούν στα χρονικά περιθώρια που προέβλεπε η σύμβαση.
Από το Τμήμα Πολεοδομίας αναφέρθηκε ότι λήφθηκαν δραστικά μέτρα με τον τερματισμό των συμβολαίων λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στη διεκπεραίωση των έργων. Συγκεκριμένα, δόθηκε λύση εργοδότηση στον εργολάβο στις 7 Νοεμβρίου και στον μηχανικό στις 6 Νοεμβρίου. Περαιτέρω, αναφέρθηκε ότι αρνείται ο εργολάβος να παραδώσει το έργο και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση της εκτελεσθείσας εργασίας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να εξυπηρετηθούν οι ψαράδες και οι εστιάτορες, από τη στιγμή που θα υπάρχει απρόσκοπτη διακίνηση με την ολοκλήρωση του δρόμου και των κρηπιδωμάτων του αλιευτικού καταφύγιου.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Πολεοδομίας, οι αρμόδιες Αρχές επεξεργάζονται λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. Περαιτέρω ανέφερε ότι ο εργολάβος αρνείται να εγκαταλείψει το εργοτάξιο, ισχυριζόμενος ότι δεν αναγνωρίζει τη λύση εργοδότησης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται εντός του χώρου, χωρίς ωστόσο, να διεξάγει εργασίες. Παρακολουθεί, τόνισε, την καταγραφή της εκτελεσθείσας εργασίας.
Σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας, ο χρόνος που δόθηκε για ολοκλήρωση των έργων στις 14 Ιανουαρίου 2025 και ακόμα και με τους 2,5 πρόσθετους μήνες που έδωσε ο μηχανικός του έργου στον εργολάβο, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο, είναι ουτοπικά χρονοδιαγράμματα. Τόνισε ότι μόνο οι εργασίες των μεταλλικών κρηπιδωμάτων απαιτούν 8-10 μήνες, ενώ θα γίνει επιπλέον και εκβάθυνση του λιμανιού.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το έργο ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου παραμένει στον «αέρα» και οι συνέπειες για τους επηρεαζόμενους και την περιοχή, τεράστιες. Όπως ανέφερε δρομολογούνται διαδικασίες για την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση εντός του 2025 των έργων που επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους αλιείς και τους εστιάτορες, όπως είναι ο δρόμος, τα κρηπιδώματα και καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου. «Η κατάσταση στο έργο, όμως, μας καθιστά εξαιρετικά επιφυλακτικούς κατά πόσο οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με τους ρυθμούς που θέλουμε. Αναφέρω ενδεικτικά, σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση, ότι το κράτος δεν έχει ακόμα ανακτήσει την κυριότητα του έργου και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η καταμέτρηση της εκτελεσθείσας εργασίας», σημείωσε.
Δεν φεύγει από το εργοτάξιο ο εργολάβος
Από πλευράς του, ο εργολάβος του έργου ανέφερε ότι το συμβόλαιο δεν έχει λυθεί και γι’ αυτό παραμένει στο εργοτάξιο. Εξήγησε ότι με βάση τις πρόνοιες της σύμβασης ο μηχανικός του έργου έπρεπε να του δώσει προειδοποίηση 28 ημερών. Διερωτήθηκε πώς μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που τερματίστηκε και η δική του σύμβαση. Περαιτέρω, ανέφερε ότι η καταγραφή των εργασιών πρέπει να γίνεται από τον μηχανικό και όχι από το Τμήμα Πολεοδομίας. Τόνισε ότι ο εργολάβος παρακολουθεί χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι. Ο εργολάβος ανέφερε ότι ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει καταγραφή της εργασίας θα πάρει δύο μήνες. Εξήγησε ότι μέσα σε έξι μήνες μπορεί να ολοκληρώσει το έργο αν εφαρμοστεί το συμβόλαιο.
Ο μηχανικός του έργου δήλωσε σοκαρισμένος από την όλη κατάσταση. Πρόσθεσε ότι η αποπομπή είναι προσβλητική προς το πρόσωπό του. Κάκισε τη στάση του Τμήματος Πολεοδομίας έναντι της εταιρείας του, κάνοντας λόγο για παράνομες και παράτυπες ενέργειες εκ μέρους της αρμόδιας αρχής. «Είμαστε στα τελειώματα και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ομάδα 10 επηρεαζόμενων υπεργολάβων και προμηθευτών ανέφερε ότι εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη προς τους ψαράδες η Βουλή πρέπει να αντικρίσει και το δικό τους πρόβλημα με τον ίδιο ζήλο. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι οφειλές του εργολάβου φτάνουν το €1,5 εκατ.
Έβγαλαν εκτός συνεδρίας τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ
Με κλειστές πόρτες διεξήχθη σε μεγάλο μέρος της η συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας, η οποία εξέτασε τα προβλήματα που προκύπτουν στους επαγγελματίες ψαράδες αλλά και στους εστιάτορες της περιοχής Ποταμού Λιοπετρίου μετά την λύση εργοδότησης του μηχανικού και του εργολάβου του έργου.
Αυτό που προκάλεσε, ωστόσο, αίσθηση είναι ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, να αποχωρήσει από την αίθουσα, μαζί με τους εμπλεκόμενους στο θέμα, ψαράδες, εργολάβο, μηχανικό έργου, προμηθευτές, υπεργολάβους και εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.
Όταν επανήρχισε η συνεδρίαση στην παρουσία όλων, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξέφρασε λύπη για το γεγονός αυτό. «Πρώτη φορά στα ιστορικά ζητείται να αποσυρθεί από την αίθουσα ο επιστημονικός τεχνικός συμβουλευτικός φορέας του κράτους» είπε, χαρακτηρίζοντας προσβλητικό για τον ίδιο το γεγονός αυτό. Όπως ανέφερε, ανέμενε, ως ΕΤΕΚ, η παρουσία του να ήταν βοηθητική για επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, το Επιμελητήριο ανησυχεί από το γεγονός ότι συνεχώς διακόπτονται έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής και τις επιχειρήσεις. Στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικοί μέθοδοι επίλυσης διαφορών μέσω φιλικών διακανονισμών. Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα για την περιοχή αυτή, προκύπτει σήμερα πληγή σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή.