Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η κυπριακή οικονομία την ώρα που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες «φλερτάρουν» με την ύφεση και συνεχίζει να καταγράφει πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, στην Kύπρο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8% το τρίτο τρίμηνο 2024 σε ετήσια βάση έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο αυξήθηκε 1% έναντι αύξησης 0,4% στην Ευρωζώνη. Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση της κυπριακής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι αντιμέτωπες με τη στασιμότητα ή ακόμα και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το τρίτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ, παρέμεινε στάσιμο (0,1%) και στη Γαλλία ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 0,4%. Το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό το γερμανικό ΑΕΠ είχε αρνητικό πρόσημο -0,3%, όπως της Λετονίας -1%, της Εσθονίας -0,6%, της Αυστρίας -0,8%.
Σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το περσινό την μεγαλύτερη αύξηση 5,% κατέγραψε η Μάλτα, 4,1% κατέγραψε η Κροατία, 3,9% η Δανία, ακολουθεί η Κύπρος με 3,8% και 3,4% η Ισπανία. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση έναντι ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο αυξήθηκε 0,3%. Υπενθυμίζεται στην Κύπρο ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2025 και τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 2,9% το 2024, 3,1% το 2025, 3,2% το 2026 και 3,3% το 2027. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στο 3,5%, σε σχέση με 2,5% το 2023. Τα έτη 2025 και 2026 αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα. Η προβλεπόμενη πορεία του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη περαιτέρω άνοδο της εγχώριας ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, της εξωτερικής ζήτησης.
Οι οικονομίες δίνουν σήμα στην ΕΚΤ
Τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης πυροδότησαν εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει μείωση 0,5% αντί για 0,25% στις 12 Δεκεμβρίου. Ενώ ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο έχουν εμφανιστεί ήδη ανοιχτοί σε μια τέτοια κίνηση, οι περισσότεροι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων από τις μετριοπαθείς φωνές στην ΕΚΤ- υποστηρίζουν μια σταδιακή προσέγγιση που ερμηνεύεται ως μειώσεις του 0,25%. Σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα αποφασίσουν να μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο. Και είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο την πολιτική αναταραχή σε Γερμανία και Γαλλία που ως εναν βαθμό προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, μαίνονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με εμπορικούς δασμούς. Ακόμα και το γεράκι της ΕΚΤ, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν χαρακτήρισε «κατανοητή» μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, αλλά όχι περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό οι traders εκτιμούν ότι μία ακόμα μείωση των επιτοκίων -η τέταρτη κατά σειρά- κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό σενάριο.