Τον κρατούσαν για πάνω από έξι μήνες αφού κρίθηκε ότι αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όμως, δεν έπραξαν τίποτε όσον αφορά στην εξέταση της αίτησής του για παραχώρηση διεθνούς προστασίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τελικά την απελευθέρωσή του, δείχνοντας ως υπεύθυνες τις αρμόδιες αρχές για την απραξία που επέδειξαν κρατώντας έναν άνθρωπο χωρίς άλλη ενέργεια.
Η περίπτωση αφορά 31χρονο από τη Συρία ο οποίος ήρθε παράνομα στην Κύπρο, πρώτη φορά, το 2019, μέσω των μη ελεγχόμενων από τη Δημοκρατία περιοχών. Στις 7.11.2019 υπέβαλε αίτηση για παραχώρηση διεθνούς προστασίας. Το Φεβρουάριο, όμως, του 2023 πήγε πίσω στη Συρία, για να επιστρέψει και πάλι στην Κύπρο στις 10.5.2024.
Συνακόλουθα, στις 13.6.2024, επανάνοιξε ο φάκελος του και άρχισε η εξέταση της προαναφερθείσας αίτησής του, εκ νέου. Στο πλαίσιο αυτό και αφού του δόθηκε η δυνατότητα, εξήγησε ότι το 2023 πήγε πίσω στη Συρία συνεπεία του σεισμού που είχε συμβεί τότε εκεί και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί το σπίτι που έμεναν η γυναίκα και οι γονείς του.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται σε απόφαση του Ανωτάτου, από έρευνες που έγιναν, αρμοδίως, εντοπίστηκαν σε λογαριασμό Facebook του αιτητή, φωτογραφίες δύο ενόπλων, μελών συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Ερωτηθείς ο αιτητής, σχετικά, ανέφερε ότι τα πρόσωπα εκείνα, ο ένας ήταν αδελφός του και ο άλλος εξάδελφος του και είχαν σκοτωθεί και οι δύο, το 2015 και το 2016, αντίστοιχα.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την προαναφερθείσα οργάνωση και ότι γνώριζε από όπλα, εξηγώντας ότι κατά το χρόνο εκείνο βρισκόταν στο Λίβανο μαζί με τη γυναίκα του και εργαζόταν σε οικοδομές.
Το Δικαστήριο σε επισήμανσή του αναφέρει ότι με δεδομένο ότι ο αιτητής τελεί υπό το καθεστώς αιτητή για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, απαγορεύεται η κράτηση του για το λόγο αυτό και μόνο. Ωστόσο, κατ΄ εξαίρεση, ο αιτητής, τέθηκε υπό κράτηση με βάση το εδάφιο (2)(ε) του πιο πάνω άρθρου, αφού κρίθηκε ότι τούτο «απαιτείται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης».
Στην προκειμένη περίπτωση, προστίθεται στη δικαστική απόφαση, δεδομένου του αδιαμφισβήτητου καθεστώτος υπό το οποίο τελεί ο αιτητής, δεν αναφέρεται στην προσκομισθείσα μαρτυρία σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησής του για την παραχώρηση σε αυτόν διεθνούς προστασίας. Για την ακρίβεια, δεν αναφέρεται να έχουν γίνει ή ότι γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες για την περάτωση της εξέτασής της.
Η απραξία αυτή, επισημαίνεται, δεν δικαιολογείται, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι ο αιτητής θεωρείται πως αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Δημοκρατίας, για το λόγο που έχει προαναφερθεί. Εάν γίνει δεκτή η αδράνεια αυτή της αρμόδιας αρχής, βασικά, ο αιτητής θα παραμείνει υπό κράτηση εσαεί. Καταλήγοντας, διαπιστώνεται, πως δεν έχει καταδειχθεί επαρκής λόγος που να δικαιολογεί την περαιτέρω κράτηση του.
Μετά τη διαπίστωση αυτή το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα απελευθέρωσης του Σύρου αιτητή.