Εγκλωβισμένα στο νοσοκομείο ψυχικής υγείας Αθαλάσσας παραμένουν και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν τα άτομα με αυτισμό που παρουσιάζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους και ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι διαδικασίες για τη νέα εξειδικευμένη δομή «Γέφυρα» για τα άτομα με αυτισμό έχουν, επιτέλους, πάρει μπρος και όπως διαβεβαίωσαν χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, υπουργείο Υγείας και υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εκτός απροόπτου θα λειτουργήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

«Αυτή τη στιγμή και εμείς οι γιατροί αλλά γενικά ως κράτος εγκληματούμε», ανέφερε η διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Άννα Παραδεισιώτου, εξηγώντας ότι «έχουμε δύο άτομα με αυτισμό στο νοσοκομείο Αθαλάσσας τα οποία έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, είναι σε θέση να πάρουν εξιτήριο αλλά αυτό δεν είναι εφικτό διότι οι οικογένειες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κατάσταση τους και δεν υπάρχει άλλη, κατάλληλη δομή για να μεταφερθούν».

Δυστυχώς, είπε η κ. Παραδεισιώτου, «ακόμα και μετά τη λειτουργία της νέας δομής, της «Γέφυρας», κάποια άτομα θα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας. Είναι γεγονός ότι άτομα με αυτισμό κάποιες φορές παρουσιάζουν και συμπεριφορές που υποχρεώνουν στην νοσηλεία τους σε νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας και δεν θα είναι δυνατό να τύχουν διαχείρισης στη «Γέφυρα». Το θέμα είναι η συνέχεια και το κατά πόσον υπάρχει δομή, κατάλληλη για να τα δεχθεί αυτά τα άτομα».

Η κ. Παραδεισιώτου απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών για το κατά πόσον, με τη λειτουργία της «Γέφυρας» θα σταματήσει το φαινόμενο της νοσηλείας ατόμων με αυτισμό στο ψυχιατρείο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση πατέρα παιδιού με αυτισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «το παιδί μας δυστυχώς μπήκε στο ψυχιατρείο για δύο εβδομάδες. Εκεί όμως κρίθηκε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χώρος για την περίπτωση του και έτσι το μεταφέραμε σε άλλη στέγη. Προσπαθούμε να το επαναφέρουμε στο σπίτι μας και θέλει και ο ίδιος να επιστρέψει. Αν λειτουργούσε ήδη η «Γέφυρα» ίσως να τα καταφέρναμε».

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ενημερώθηκε για την πορεία των διαδικασιών για τη λειτουργία της νέας δομής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αυτή τη στιγμή δημιουργείται το πρωτόκολλο στη βάση του οποίου θα γίνονται δεκτά στην «Γέφυρα» άτομα με αυτισμό. Καταρτίζονται δηλαδή τα κριτήρια ενώ καθορίζονται και οι υπηρεσίες που χρειάζεται να προσφέρονται από επαγγελματίες υγείας.

Η «Γέφυρα», σύμφωνα με τον σύνδεσμο για άτομα με αυτισμό, θα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα επτά άτομα. Στη συνέχεια και με την πάροδο των χρόνο και αφού γίνει εφικτή η εξασφάλιση ιδιόκτητου κτηρίου, τότε οι υπηρεσίες της δομής θα επεκταθούν και θα αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενούνται.

Ο αριθμός των ατόμων με αυτισμό, παρουσιάζει συνεχή αύξηση, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των δύο Υπουργείων με την διευθύντρια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να εξηγεί ότι «οι διαγνώσεις αυξήθηκαν επειδή μεγάλωσε και το εύρος του φάσματος του αυτισμού. Δηλαδή υπάρχουν άτομα με αυτισμό τα οποία έχουν πλήρη λειτουργικότητα και είναι ενταγμένα στο κοινωνικό σύνολο. Παλαιότερα τα άτομα αυτά δεν είχαν τη διάγνωση του αυτισμού. Πλέον την έχουν».