Στην πιλοτική εφαρμογή του διεθνούς απολυτηρίου, του γνωστού στην εκπαιδευτική γλώσσα, International Baccalaureate (ΙΒ), σε πέντε δημόσια Λύκεια από τον Σεπτέμβριο του 2026, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται πλέον η ευκαιρία σε κατόχους του να εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανεξάρτητα της διαδικασίας που ισχύει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το ΙΒ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά σχολεία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι με την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου, το υπουργείο Παιδείας δίνει μία ακόμη δυνατότητα – μία ακόμη επιλογή στους υποψήφιους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να αφαιρείται η δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του κλασικού συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση που αναλάβαμε πριν έναν χρόνο, να μεγιστοποιήσουμε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες στη χώρα μας και να επιταχύνουμε στο μέγιστο αλλαγές που ως αποτέλεσμα θα έχουν την καλύτερη δυνατή παρεχόμενη εκπαίδευση στους νέους μας», ανέφερε ο Υπουργός, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην έδρα του Οργανισμού του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate-ΙΒ) στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσει με τον γενικό διευθυντή, Όλι-Πέκκα Χάινονεν και στελέχη του οργανισμού την προοπτική εισαγωγής του ΙΒ στη δημόσια εκπαίδευση.
Το ΙΒ κρίνεται ως ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, καθώς και δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Αναγνωρίζεται από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται σε περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά, τα μισά σχεδόν είναι δημόσια. Η πρώτη εισήγηση εισαγωγής του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Με αφορμή αυτή την είδηση από την Ελλάδα, ο «Φ» ρώτησε κατά πόσον υπάρχει στα σκαριά και στην Κύπρο ένας αντίστοιχος σχεδιασμός. Όπως μας πληροφόρησε αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας, δεν έχει συζητηθεί κάτι σχετικό στην Κύπρο αναφορικά με το ΙΒ και το ενδεχόμενο ένταξής του στη δημόσια μας εκπαίδευση.