Ξεκάθαρη έκανε τη θέση της η υπεράσπιση του αρχιλοχία της μοίρας καταδρομέων, Μ.Ι., που κατηγορείται για τον θάνατο του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, Παναγιώτη Γιαννιού (δεκανέας) στις 27 Ιουνίου του 2022.

Στη σημερινή διαδικασία από την οποία δεν έλειψαν οι -έστω και εντός πλαισίων- εντάσεις, η συνήγορος του κατηγορούμενου, Αναστασία Ιωάννου, εξέτασε τον μάρτυρα υπεράσπισης νευροχειρουργό δρα Μιχάλη Σπύρου.

Κατά την εξέταση του εν λόγω μάρτυρα από την κ. Ιωάννου, προέκυψε ξεκάθαρα η υπερασπιστική γραμμή του αρχιλοχία. Σύμφωνα μ΄ αυτήν, ο Γιαννιός μετά την πτώση του από το ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή Λάρας, έμεινε μπρούμυτα στο νερό για χρονικό διάστημα πέραν των πέντε λεπτών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εγκεφαλικά νεκρός.

Ο γιατρός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά την πτώση του Γιαννιού στο νερό, «αν υπήρχε άμεση βοήθεια θα ζούσε».  Προηγουμένως, σε άλλο σημείο, είπε ότι «θα μπορούσε να επιζήσει με παραπληγία».

Ο δρ Μιχάλης Σπύρου εξήγησε ότι του ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο της υπεράσπισης να ετοιμάσει δική του έκθεση στη βάση όλων των ιατρικών πιστοποιητικών που καταγράφουν την ιατρική κατάσταση του Γιαννιού από τη μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μέχρι, το θάνατό του και την νεκροψία και την έκθεση των ιατροδικαστών της Δημοκρατίας.

Ο νευροχειρουργός που ανέγνωσε τη δική του έκθεση με βάση τα πιστοποιητικά, υποστήριξε κατά την εξέτασή του από την συνήγορο υπεράσπισης, Αναστασία Ιωάννου, ότι ο τραυματισμός στον σπόνδυλο και στο νωτιαίο μυελό του Γιαννιού δεν δικαιολογούσε το οίδημα στον εγκέφαλο. Αυτό, όπως είπε, προκλήθηκε από την έλλειψη οξυγόνου.

Ανάμεσα σ΄ άλλα, ο γιατρός κατέθεσε ότι είχε χειριστεί περιστατικό πτώσης στο νερό από μεγάλο ύψος. Μίλησε για ατύχημα γυναίκας, η οποία είχε πέσει στο νερό από το Κάβο Γκρέκο από ύψος τουλάχιστον 40 μέτρων. Είπε πει πως υπέστη κάταγμα στον σπόνδυλο και στον νωτιαίο μυελό, αλλά επέζησε γιατί ο άνδρας της επενέβη και την έβγαλε έγκαιρα από το νερό.

Σε άλλο σημείο ο νευροχειρουργός σχολίασε το πόρισμα των ιατροδικαστών της Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές για το πόρισμα της νεκροψίας. «Η ιατροδικαστική και παθολογοανατομία είναι πολύ ακριβής επιστήμη…» είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι «όταν διαβάζω ότι ο νωτιαίος μυελός στην οσφυϊκή μοίρα είναι άθικτος…» και καταλήγοντας ως ακολούθως: «Ο άνθρωπος δεν έχει νωτιαίο μυελό στην οσφυϊκή μοίρα».

Έντονη η αντεξέταση

Η αντεξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης από τον δικηγόρο της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέα Αριστείδη, περιλάμβανε ένταση, καθώς ο γιατρός σε κάποια στιγμή έδειξε ενοχλημένος από τα συνεχή ερωτήματα για ιατρικής φύσεως ζητήματα, φανερώνοντας εκνευρισμό. Μάλιστα, ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής, Χριστόδουλος Χατζηευτυχίου, επενέβη σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις και ανέφερε ότι προτίθεται να καλέσει όλους τους συντελεστές της δίκης στο γραφείο του (σ.σ. προφανώς για να γίνουν συστάσεις). Οι επεμβάσεις του εν τέλει αποδείχθηκαν καταλυτικές, καθώς δεν χρειάστηκε να επανέλθει.

Από την αντεξέταση, ξεχώρισαν τα ερωτήματα του κ. Αριστείδη σε σχέση με το περιστατικό του Κάβο Γκρέκο, που όπως ο ίδιος ο νευροχειρουργός ανέφερε, χειρίστηκε. Ο κ. Αριστείδης τον ρώτησε αν θυμόταν τις συνθήκες και τη χρονολογία που σημειώθηκε το περιστατικό,  με τον δρα Σπύρου να δηλώνει πως δεν θυμάται.

Ο κ. Αριστείδης σε εκείνο το σημείο του υπέβαλε πως το περιστατικό σημειώθηκε 15 Αυγούστου του 2016, διερευνήθηκε από τις κυπριακές Αρχές και πως το ύψος της πτώσης ήταν από 10 μέτρα και όχι τουλάχιστον 40, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως ο γιατρός.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Ανδρέας Αριστείδης, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στον μάρτυρα υπεράσπισης για τα μέρη του σπονδύλου του ανθρώπινου σώματος, του υπέβαλε: «Σου λέω ότι στην αυχενική μοίρα υπάρχει νωτιαίος μυελός».

Ο κ. Αριστείδης πριν αντεξετάσει το μάρτυρα είχε αναφέρει ότι επιφυλάσσει το δικαίωμά του να αιτηθεί διακοπή της διαδικασίας για να ζητήσει εμπειρογνωμοσύνη.

Λόγω του ότι ο δρ Μιχάλης Σπύρου επικαλέστηκε ιατρικά ραντεβού και ασθενείς που τον περίμεναν, η  διαδικασία θα συνεχιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Στις 19/11 το Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας ανακοίνωσε την ετυμηγορία του πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση, για τον τραγικό θάνατο του 27χρονου συμβασιούχου οπλίτη, Παναγιώτη Γιαννιού (δεκανέας) στις 27 Ιουνίου του 2022.

Ο Γιαννιού ενώ βρισκόταν  στο ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς Agusta Westland AW139, που εκτελούσε πτήση στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας έπεσε στο νερό, κι ενώ οι παράμετροι της πτήσης για να επιχειρηθεί η πτώση δεν ήταν οι κατάλληλες.

Κατηγορούμενος είναι αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομέων. Βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο και είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Κατηγορείται ότι είναι αυτός που έδωσε σύνθημα πτώσης στο νερό, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες παράμετροι για τη πτώση.

Μετά την ενδιάμεση απόφαση ο αρχιλοχίας άσκησε το δικαίωμα της σιωπής. Προς υπεράσπισή του πέραν από τον δρα Μιχάλη Σπύρου, θα κληθεί ακόμη ένας μάρτυρας.