Πέραν του 85%, δηλαδή περίπου 9 στους 10 πωλητές σε διάφορους τύπους υποστατικών, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε ανήλικους. Αυτό σημαίνει ότι προμηθεύουν σε άτομα κάτω των 18 ετών αλκοολούχα ποτά διαφόρων τύπων, χωρίς πρώτα να ζητήσουν επιβεβαίωση της ηλικίας τους. Μάλιστα, αυτή η τάση επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όλες τις ώρες και σε όλων των τύπων τα υποστατικά που έχουν αλκοολούχα ποτά, όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά μπαράκια.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από μία ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε εργαστήριο του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), στο πλαίσιο της 12ης εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ. Συντονιστής της έρευνας, ο δρ Άγγελος Κασσιανός, λέκτορας Ψυχολογίας της Υγείας, ο οποίος κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν, κι αυτό διότι μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορές και τρόπο ζωής. Μέσα σε αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνεται και η κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ακόμη και σε μέτρια επίπεδα εμπερικλείει κινδύνους. Επιπρόσθετα, ο δρ Κασσιανός επεσήμανε πως η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή-εφηβική ηλικία, αυξάνει το ρίσκο της εξάρτησης στο μέλλον. Οπότε και είναι πολύ σημαντικό, τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίζουν για τους κινδύνους.
Αναφορικά με την έρευνα «Διαθέτω Υπεύθυνα – 18 – Ζητώ ταυτότητα» που διεξήχθη κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «μυστικής επίσκεψης». Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής, οι οποίοι εμφανισιακά μπορούν να «εμφανιστούν» σαν έφηβοι. Στη συνέχεια, άρχισαν τις επισκέψεις (200 συνολικά) σαν πελάτες σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια κ.λπ. της Λευκωσίας και της Λεμεσού, σε διάφορες ώρες της μέρας, όπου και παράγγελλαν ποτά. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο πωλητής (σερβιτόρος, ιδιοκτήτης) θα τους σέρβιρε το αλκοολούχο ποτό, εάν τους ρωτούσε την ηλικία τους, εάν ζητούσε επίσημο αποδεικτικό έγγραφο (ταυτότητα) και φυσικά, εάν γνώριζε την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Συμμόρφωση πωλητών: Το 85,5% των πωλητών πώλησε αλκοόλ χωρίς ερωτήσεις για την ηλικία
Έλεγχος ταυτότητας: Μόνο το 1% των πωλητών ζήτησε ταυτότητα
Λεκτική επιβεβαίωση: Το 13,5% των πωλητών ζήτησε λεκτική επιβεβαίωση της ηλικίας
Προειδοποιητικές πινακίδες: 95% των καταστημάτων δεν είχαν εμφανείς πινακίδες για την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΑΑΕΚ, δρ Χρίστος Μηνά αναφερόμενους στους κινδύνους που υπάρχουν στην κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, τόνισε πως ένας από τους παράγοντες που αρκετοί έφηβοι μας καταναλώνουν αλκοόλ είναι το γεγονός ότι είναι σχετικό φθηνό σε σχέση με τις τιμές του σε άλλες χώρες, αλλά και προσιτό κι εύκολα προσβάσιμο.