Δυο προτάσεις τέθηκαν στο τραπέζι από την Επίτροπο Νομοθεσίας για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και που θα οδηγήσουν και στην ανεξαρτησία της.
Το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού στην Αρχή συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, με τον Επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, να τονίζει πως αντί να σπαταλούν το χρόνο τους με τις αρμοδιότητές τους για καταπολέμηση της διαφθοράς, προβαίνουν σε συνεντεύξεις.
Ο κ. Πογιατζής σημείωσε, δε, ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά και τη σύσταση της GRECO, δίνοντας οδηγίες στην Επίτροπο Νομοθεσίας.
Η Αρχή έχει παραλάβει 330 καταγγελίες και έχει πέντε άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι μόνιμο και αυτός είναι κλητήρας. Εκπρόσωπος του Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως η Επίτροπος Νομοθεσίας έχει ετοιμάσει δυο εισηγήσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να ελεγχθούν κατά πόσο είναι νομικά ορθές.
Η μία εισήγηση είναι η συμβουλευτική επιτροπή για πλήρωση δημοσίων θέσεων, να απαρτίζεται μόνο από μέλη της Αρχής. Έτσι θα ξεπεραστεί το θέμα που υπάρχει με τους διευθυντές άλλων τμημάτων.
Μόνο στο τελευταίο στάδιο θα παρεμβαίνει η ΕΔΥ, που θα κάνει τις προσλήψεις. Το προσωπικό της Αρχής θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με την δεύτερη εισήγηση, η Αρχή θα μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ώστε να προσλαμβάνει το προσωπικό της. Όμως με αυτό τον τρόπο οι υπάλληλοι που θα προσλαμβάνονται δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όταν η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Αλεξία Καλησπέρα, με εξήγησε τις εισηγήσεις στους βουλευτές, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο οποίος παρεμβαίνοντας ανέφερε ότι συζητούμε για κάτι που δεν είναι ενώπιον μας.
Τότε επέμβηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης και απευθυνόμενος προς τον κ. Δαμιανού του υπέδειξε πως δεν ήταν από την αρχή της συνεδρίας γι’ αυτό και δεν γνώριζε τι λέχθηκε. Ο κ. Δαμιανού αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν θα με ελέγχεται, θέτω θέμα διαδικασίας».
Προκλήθηκε ένσταση με τον κ. Τορναρίτη να απορρίπτει το θέμα και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να αποχωρεί ως αντίδραση για τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση.
Στην Επιτροπή έγινε αναφορά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, η οποία σκοπό έχει να καταστεί η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Με την πρόταση συμφωνεί και ο Επίτροπος Διαφάνειας.
Αναφορικά με παρατήρηση του κ. Τορναρίτη ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα ανώνυμης καταγγελίας στην Αρχή επειδή μπορεί κάποιος να σπιλώσει το όνομα άλλου χωρίς τιμωρία, ο Επίτροπος Διαφάνειας ανέφερε ότι δεν δημοσιοποιείται οτιδήποτε όταν διενεργείται μια έρευνα γι’ αυτό και ψευδής να είναι η καταγγελία ουδείς εκτίθεται.
Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή σε 40 ημέρες, εφόσον συγκεντρωθούν τα στοιχεία από ανάλογες Αρχές άλλων χωρών της ΕΕ.