Εντός του 2029 αρχίζει η λειτουργία των νέων αναβαθμισμένων μονάδων επεξεργασίας των μεικτών και χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων ΟΕΔΑ Κόσιης και Πεντακώμου, ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος η Υπουργός, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον του Υπουργείου σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022 – 2028, η Μαρία Παναγιώτου έδωσε έμφαση στις μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και άμεσες δράσεις υπογράμμισε ότι οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν αφορούν:

α) Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων.

β) Αύξηση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων στο 55% έως το 2025, στο 60% έως το 2030 και στο 65% έως το 2035.

γ) Μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής στο 10% έως το 2035.

δ) Εξασφάλιση ότι σε χώρους υγειονομικής ταφής διατίθενται μόνο απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία.

ε) Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων.

Σε σχέση με τη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης που εξυπηρετεί τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, η Υπουργός ανέφερε ότι η μονάδα λειτουργεί κανονικά με εξαίρεση την ανάγκη αντικατάστασης του εξοπλισμού της και τις ποσότητες που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή και οι οποίες εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν από την εφαρμογή του Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ).

Σε σχέση με τη μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου που εξυπηρετεί την επαρχία Λεμεσού τονίστηκε ότι βασικό πρόβλημα είναι η κακή λειτουργική κατάσταση του εξοπλισμού.

Για το ΧΥΤΑ Πάφου αναφέρθηκε ότι βασικό πρόβλημα είναι η διαχείριση αποβλήτων μέσω απευθείας υγειονομικής ταφής χωρίς επεξεργασία.

Από την Υπουργό τονίστηκε ότι κρίθηκε αναγκαία μετά από συζήτηση με την ομάδα των Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) ως το πρώτο και απαραίτητο βήμα πριν τις όποιες ενέργειες, η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας.

Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί μέσα από τη μελέτη ο βαθμός ανταπόκρισης των υφιστάμενων υποδομών στα δεδομένα της Κύπρου και την ανάγκη αναβάθμισης τους για την επεξεργασία των μεικτών και χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων όλων των επαρχιών. Περαιτέρω, τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής νέων υποδομών ανά επαρχία, καθώς και η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία των αποβλήτων.

Η Υπουργός κάνοντας αναφορά στο Πληρώνω Όσο Πετώ (ΠΟΠ) σημείωσε ότι μέσα στο 2024 έτυχε εφαρμογής σε ένα δήμο, το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε 12 δήμους και 9 συμπλέγματα κοινοτήτων, ενώ το 2026 σε 7 δήμους και 21 συμπλέγματα κοινοτήτων.