Βασική προϋπόθεση για ίδρυση νέων πανεπιστημίων θα είναι η υποχρεωτική ανέγερση φοιτητικών εστιών ή η ενοικίαση χώρων που θα μπορούν να στεγάσουν φοιτητές. Όσο για τα υφιστάμενα πανεπιστήμια, αναμένεται να τους δοθεί μεταβατική περίοδος ούτως ώστε να προχωρήσουν στη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Τα πιο πάνω σημεία έχουν περιληφθεί στην εθνική στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση της χώρας μας και συγκεκριμένα, αφορούν στο σημείο της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του νόμου που διέπει την ίδρυση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες που περιλαμβάνονται στην εν λόγω στρατηγική καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει αρκετές φορές κάνει λόγο για τροποποίηση της νομοθεσίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η συμπερίληψη της πρόνοιας για ανέγερση εστιών από πλευράς οποιουδήποτε επιθυμεί να αιτηθεί άδειας λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου, προέκυψε από το ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα της στέγασης φοιτητών που ταλανίζει χιλιάδες νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό διότι, οι εστίες για τη διαμονή φοιτητών (είτε δημόσιων, είτε ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων) δεν είναι αρκετές για την ικανοποίηση των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν, και την ίδια ώρα, τα ενοίκια διαμερισμάτων – κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται πανεπιστήμια – είναι απλησίαστα.

Ερωτηθείσα για την πρόνοια αυτή, η οποία σημειώνεται ότι παρά τη δημόσια διαβούλευση που έχει γίνει επί του κειμένου της εθνικής στρατηγικής για την Ανώτερη Εκπαίδευση διατηρήθηκε και δεν αφαιρέθηκε, η διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε στον «Φ» ότι στόχος της είναι να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την στέγαση των φοιτητών που φοιτούν στα πανεπιστήμια μας. Ένα πρόβλημα, το οποίο αρκετά συχνά απασχολεί τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι προσπαθούν να εξεύρουν λύσεις και να συμβάλουν στην επίλυση του.

Εξάλλου, ένα ακόμη σημαντικό σημείο το οποίο είχε ενταχθεί στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση και το οποίο αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης ίδρυσης Ιατρικών Σχολών λόγω και του μικρού μεγέθους της Κύπρου. Παράλληλα, υπάρχει πρόθεση όπως στη νομοθεσία δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ιατρική εκπαίδευση στην Κύπρο και στη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην ιατρική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, «επιπρόσθετα του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Επιπρόσθετα, στη νομοθεσία που σχεδιάζεται για να προωθηθεί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν αποκλείεται να περιληφθεί και πρόνοια για την εκπόνηση Κανονισμών για περισσότερα θέματα που θα άπτονται, μεταξύ άλλων, και των κτηριακών υποδομών των ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο κείμενο που έχει κατατεθεί γίνεται αναφορά σε αυστηροποίηση των ελέγχων τους, σε προειδοποίηση και αναστολή της λειτουργίας τους καθώς επίσης και σε κατά περίπτωση αλλαγή του πλαφόν ξένων φοιτητών βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων τους και στη βάση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση αναμένεται να τεθεί σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.