Τάραξε τα νερά στη Λάρνακα η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να εκχωρήσει για πέντε χρόνια σε ιδιώτες την διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Το γεγονός πως η απόφαση πέρασε από το Υπουργικό, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση της Ad Hoc επιτροπής των φορέων της πόλης, αλλά και η διαπίστωση πως η ανάπτυξη των δύο υποδομών μετατίθεται σε βάθος χρόνου προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.
Τα μέλη της Ad Hoc επιτροπής, σε έκτακτη χθεσινή συνεδρία στο Δημαρχείο Λάρνακας, ζήτησαν εξηγήσεις από τον υπουργό Μεταφορών. «Θεωρούμε πως στην Κύπρο ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Εμάς η θέση μας είναι πως εάν πάμε με προσφορές για διαχειριστή τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα από τα πέντε χρόνια, γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία. Πουθενά στην Κύπρο δεν μπήκε διαχειριστής και έφυγε όταν έληξε το συμβόλαιό του. Εμείς στον Δήμο βγαίνουμε προσφορές για ένα περίπτερο και τρώμε μετά τρία με τέσσερά χρόνια στο Δικαστήριο για να τον βγάλουμε έξω. Αυτά θέλουμε να μας απαντήσουν, ότι τα πέντε χρόνια δεν θα είναι επτά και οκτώ, επειδή η εμπειρία μας δείχνει κάτι άλλο», υπέδειξε ο δήμαρχος Λάρνακας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αφήνει σκιές σε βάρος του υπουργού Μεταφορών. «Για μας δεν τίθεται θέμα ούτε κρυμμένης ατζέντας, ούτε αφήνουμε οποιεσδήποτε υπόνοιες προς τον υπουργό. Ο κ. Βαφεάδης είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς και σωστούς υπουργούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε και το δηλώνω για να μην αφήνεται κάτι να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη, όμως, εκφράσαμε το παράπονό μας πως γι’ αυτό το θέμα έπρεπε να τύχουμε ενημέρωσης», πρόσθεσε.
Οι φορείς της Λάρνακας εξέφρασαν έντονες ανησυχίες αλλά και επιφυλάξεις και για το ενδεχόμενο ο διαχειριστής να φέρει προσκόμματα στα έργα που προγραμματίζονται από τον Δήμο για τη δημιουργία Ναυτικού Ομίλου και για τοπιοτέχνηση της μαρίνας. «Φοβούμαστε πως θα μπουν σοβαρά εμπόδια και πως θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Οι απόψεις αυτές είναι σχεδόν ομόφωνες από την Ad hoc επιτροπή», υπέδειξε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας πως τόσο ο Δήμος, όσο και η Ad hoc επιτροπή θα τοποθετηθούν οριστικά επί του θέματος, όταν θα κατατεθούν οι τελικές θέσεις του Υπουργείου Μεταφορών.
Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών ο υπουργός Μεταφορών, υποστηρίζοντας πως θα υπάρχει ρύθμιση στα καθήκοντα του διαχειριστή, ώστε να γίνουν τα έργα που εξαγγέλθηκαν στη μαρίνα. «Στο τέλος της ημέρας η υπόθεση θα ρυθμιστεί γύρω από τα καθήκοντα που θα έχει ο διαχειριστής στη μαρίνα και γι’ αυτό νιώθω περισσότερη εμπιστοσύνη πως θα είναι ένα εύκολο θέμα να ρυθμιστεί, διότι δεν θα είναι ούτε επενδυτής, ούτε θα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μαρίνα, ώστε να μην μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε εργοτάξιο υπάρχει στον χώρο. Όλα τα έργα προχωρούν ως έχουν σχεδιαστεί», είπε, προσθέτοντας πως θα προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον Ναυτικό Όμιλο και την τοπιοτέχνηση και πως προχωρά και το έργο της εκβάθυνσης της μαρίνας. Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εκπονήσουν μελέτη για το μέλλον στις δύο υποδομές και ενώπιον τους θα τεθούν και οι απόψεις των δυνητικών επενδυτών, μετά τη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου.
Το μεγαλύτερο ερώτημα που προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού είναι για ποιο λόγο δεν αφέθηκε η Αρχή Λιμένων να διαχειριστεί το κερδοφόρο λιμάνι Λάρνακας και προέκυψε η ανάγκη για εκχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ο υπουργός Μεταφορών είπε πως τα κέρδη θα καταλήγουν στο κράτος. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα κέρδη θα πάνε στο κράτος και αυτό θα διασφαλιστεί μέσα από μια διαδικασία προσφορών. Εμείς έχουμε μεγάλα σχέδια για την Αρχή Λιμένων, θέλουμε να κάνει το λιμάνι στο Βασιλικό και το λιμάνι στην Πόλη Χρυσοχούς. Είναι πολύ μεγάλα έργα. Στο Βασιλικό θα κοστίσουν €320 εκατ. και στο Λατσί €50 εκατ. Αντιλαμβάνεστε πως είναι τεράστιες επενδύσεις τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί η Αρχή Λιμένων. Γι’ αυτό εμείς λέμε τα θέλουμε όλα. Θέλουμε και το Βασιλικό και τη Λάρνακα και την Πόλη Χρυσοχούς. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως εντός Ιανουαρίου θα ζητηθεί από την ΕΕ συγχρηματοδότηση για το έργο στο Βασιλικό.
Πάντως, ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πότε ακριβώς θα μπουν επενδυτές στο λιμάνι και τη μαρίνα. «Πρέπει να εργοδοτήσουμε εμπειρογνώμονες, οι εμπειρογνώμονες πρέπει να κάνουν τη μελέτη, μετά ν’ αξιολογηθεί, ν’ αποφασίσουμε τι θέλουμε και στη συνέχεια να κάνουμε έγγραφα προσφορών για να βρεθεί επενδυτής. Όταν συζητήσαμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο στη Βουλή όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για μια περίοδο 4-5 χρόνων, κάτι που ήταν και η δική μας εκτίμηση», ήταν η απάντηση του κ. Βαφεάδη όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Απαιτούν μείωση τελών οι ιδιοκτήτες σκαφών
Η απόφαση του Υπουργικού άνοιξε πάντως κι ένα άλλο μέτωπο το οποίο καλείται να διαχειριστεί ο υπουργός Μεταφορών, που δέχθηκε χθες νέα πυρά από τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κάνοντας λόγο για κατάφορη αδικία σε βάρος των μελών του, αφού επιβαρύνονται με διπλάσια τέλη σε σχέση με άλλους κρατικούς χώρους ελλιμενισμού, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ελλιμενισμένων Σκαφών απαίτησε μείωσή τους. «Μας κοστίσατε πολύ κ. Βαφεάδη. Και για να σας προλάβουμε και να μην μας πείτε και πάλι ότι δεν μπορούμε να χρεώνουμε τον φορολογούμενο πολίτη για τη διαχείριση της μαρίνας θα συμφωνήσουμε και θα υπενθυμίσουμε ότι η μαρίνα με καλή διαχείριση, ήταν και μπορεί να είναι επικερδής ακόμη και με τα κρατικά τέλη ελλιμενισμού. Με ανίκανους διαχειριστές, τίποτα δεν είναι επικερδές», ανέφεραν, μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες, καλώντας τον υπουργό Μεταφορών ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.
Όπως όλα δείχνουν πάντως η απόφαση γι’ αυτό το θέμα μετατίθεται σε βάθος χρόνου, όταν θ’ αναλάβει ο ιδιώτης διαχειριστής τη μαρίνα, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη γίνονται σκέψεις για καθορισμό τελών ανά κατηγορίες. «Μπορεί να δημιουργηθούν κατηγορίες πιθανόν με το μέγεθος των σκαφών και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και περισσότερους Κύπριους. Εγώ πιστεύω πως η Λάρνακα θα θέλει να προσελκύσει και άλλους ιδιοκτήτες σκαφών στη μαρίνα. Δεν σημαίνει, όμως, πως πρέπει να χάσουμε και τους Κύπριους και θα το δουλέψουμε και με την ad hoc επιτροπή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια τιμολογιακή πολιτική η οποία στο τέλος της ημέρας θα καθορίσει και τι μαρίνα θα έχουμε», σημείωσε.