Σε πολεμικό φαίνεται να εξελίσσεται το σκηνικό όσον αφορά στο διάλογο για το νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού, καθώς αυτός αποτελεί την αφορμή για την κρίση στις σχέσεις ΟΕΛΜΕΚ και υπουργείου Παιδείας. Μια κρίση που υποβόσκει τις τελευταίες μέρες με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν πυρά μέσα από επιστολές και τοποθετήσεις.
Κληθείσα να σχολιάσει το μακρύ αλλά και επιθετικό περιεχόμενο της επιστολής της ΟΕΛΜΕΚ, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε στο philenews πως «είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, όχι μόνο έχασε την ψυχραιμία της, αλλά και το μέτρο, μηδενίζοντας τα πάντα, κάτι το οποίο δεν είναι σωστό».
Η κ. Μιχαηλίδου θέλησε προτού σχολιάσει την ανακοίνωση, να υπενθυμίσει, όπως είπε, ότι «εργαζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης, οι δράσεις και οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας εστιάζουν σε αυτό ακριβώς, ώστε να προχωρήσουμε με βάση παιδαγωγικά κριτήρια, στο σύγχρονο σχολείο για τα παιδιά μας».
Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα το απόγευμα (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ στο philenews), η αρμόδια Υπουργός ανέφερε ότι «αφορά σε διάφορα ζητήματα στα οποία το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει κατά καιρούς λύσεις, στοιχεία και χρονοδιαγράμματα και επιλύουν ζητήματα που για χρόνια ταλάνιζαν το εκπαιδευτικό σύστημα, ή ζητήματα για τα οποία χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και όχι βεβιασμένες αποφάσεις Περιέχει, δε, πολλές ανακρίβειες, αλλά κυρίως αποδεικνύει την έλλειψη παιδαγωγικών επιχειρημάτων για την ουσία της αντίδρασης, την προσπάθεια δηλαδή εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ώστε να ξεφύγουμε από την ισοπέδωση, την καθήλωση καλών εκπαιδευτικών και την επιλογή των ικανότερων στελεχών των σχολείων μας».
Σχετικά με το θέμα του διαλόγου για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως για να αποφευχθεί η υποβολή μιας τελικής πρότασης, όπως γινόταν συνήθως στο παρελθόν, με την οποία στο τέλος το πιο πιθανόν θα ήταν να διαφωνούσε η ΟΕΛΜΕΚ, ακολουθείται μια σύγχρονη, συμμετοχική, στάδιο προς στάδιο διαδικασία, η οποία επιτρέπει την καταγραφή και υιοθέτηση κοινών απόψεων ώστε να καταλήξουμε σε μια πιο συναινετική πρόταση. «Μας προβληματίζει ο λόγος για τον οποίο η ΟΕΛΜΕΚ δεν συμμετέχει σε τέτοια διαδικασία. Η άρνηση της ΟΕΛΜΕΚ να συζητήσει το θέμα και η επαναφορά πάγιων αιτημάτων και θέσεών της σε άλλα θέματα, δεν βοηθούν το υπό συζήτηση θέμα».
«Η κοινωνία αναμένει από όλους μας βήματα προόδου για το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών μας. Είμαστε χρήσιμοι, ο καθένας από το ρόλο του, όταν ενεργούμε με τρόπο που αποδεικνύει βούληση για αλλαγή και διάλογο, πορεία δηλαδή προς το μέλλον και όχι σοβαρή παλινδρόμηση με αναχρονιστικές μάλιστα μεθόδους. Η όλη στάση έναντι στο θέμα αλλά και τα όσα ανακοινώνονται δημόσια, ενδυναμώνουν τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Παιδείας θα επιμείνει στις προσπάθειές του για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης. Το υπουργείο Παιδείας παραμένει στη διάθεση όλων για διάλογο και συζήτηση και η υπεύθυνη στάση που όλοι πρέπει να επιδείξουμε προς ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους μαθητές και τις μαθήτριες που πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας, θεωρείται επιβεβλημένη», σημείωσε καταληκτικά η κ. Μιχαηλίδου.