Με διαφωνίες που αφορούν την κατασκευή κεντρικής νησίδας κατά μήκος όλης της λεωφόρου Λάρνακος ξεκίνησε στην Επιτροπή Μεταφορών η συζήτηση για την αναβάθμιση του δρόμου. Βουλευτές και επιχειρηματίες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη συμπερίληψη νησίδας στους σχεδιασμούς, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα «σκοτώσει» την εμπορικότητα της περιοχής και θα «δολοφονήσει» οικονομικά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, θέση των αρμόδιων Αρχών και της Αστυνομίας είναι ότι η νησίδα επιβάλλεται για την διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και τη λειτουργικότητα του δρόμου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία το 2018 διακινούνταν στον δρόμο 24.800 αυτοκίνητα καθημερινώς, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έφτασε τα 28.000.

Τι περιλαμβάνει ο νέος σχεδιασμός

Το Τμήμα Πολεοδομίας, παρουσιάζοντας τα κατασκευαστικά σχέδια που εκπονήθηκαν για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Λεωφόρου Λάρνακος, έκανε λόγο για έναν πολύ δύσκολο δρόμο με σύνθετη εικόνα, εμπορική ζώνη και μεγάλο όγκο αυτοκινήτων, αφού είναι ο κύριος συνδετικός άξονας βορειοανατολικά της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης. Ο νέος σχεδιασμός, εκτός από την τοποθέτηση νησίδας, περιλαμβάνει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μια τρίτη η οποία θα χρησιμοποιείται ως λεωφορειολωρίδα. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η λεωφορειολωρίδα να συνδέει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Παλιά Λευκωσία. Επιπλέον, έχουν χωροθετηθεί 10 πρόσθετες διαβάσεις πεζών, χώροι στάθμευσης, φώτα τροχαίας, πλατιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομος, ο οποίος θα διαχωρίζεται από το οδόστρωμα με μια μικρή νησίδα πρασίνου. Παράλληλα, περιλαμβάνει και έναν κυκλικό κόμβο κοντά στη Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαφωνίες για τη νησίδα

Η αναφορά για κατασκευή νησίδας κατά μήκος της λεωφόρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να φέρουν στο τραπέζι εναλλακτική επιλογή. «Να ξαναδείτε τον σχεδιασμό. Όπου τοποθετήθηκαν νησίδες είχαμε θανατηφόρα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που να διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια και να μην σκοτώνουν την εμπορικότητα. Καταπατούνται παράμετροι που σε άλλους δρόμους λαμβάνατε υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε πως η δημιουργία νησίδας θα «σκοτώσει» οικονομικά οικογένειες. Τις θέσεις των βουλευτών συμμερίστηκαν και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι ζήτησαν δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ενημερωθούν και επίσημα για τους σχεδιασμούς. Κάλεσαν επίσης τις αρμόδιες Αρχές να μην ελευθερώσουν κανένα κονδύλι πριν την διαβούλευση. Απαντώντας στις πιο πάνω αναφορές, τα αρμόδια τμήματα διεμήνυσαν πως είναι ανοιχτά σε διάλογο, επαναλαμβάνοντας όμως τη θέση ότι η νησίδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθεί η λειτουργικότητα του δρόμου και να αποφευχθούν τυχόν παράνομες στροφές προς τα δεξιά. Από πλευράς Αστυνομίας τονίστηκε ότι η κατασκευή νησίδας επιβάλλεται όταν υπάρχουν πάνω από δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Άφησαν τμήμα του δρόμου εκτός σχεδιασμού

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε από τον κ. Δημητρίου ότι ένα μέρος της λεωφόρου, περίπου 50 μέτρων, κοντά στη Συμβουλίου της Ευρώπης, αφέθηκε εκτός σχεδιασμού. Το Τμήμα Πολεοδομίας διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο τμήμα εμπίπτει στον Δήμο Αγλαντζιάς και όχι στον Δήμο Λευκωσίας γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια, ωστόσο διαβεβαίωσε πως το θέμα θα τύχει διευθέτησης.