Πάνω στην εξομοίωση κριτηρίων ούτως ώστε να τερματιστούν οι διακρίσεις που γίνονται μέχρι σήμερα μεταξύ των αθλητών με αναπηρία και των αθλητών χωρίς αναπηρία, άρχισε να εργάζεται ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού.
Αφορμή για αυτή την εξέλιξη, αποτέλεσε πολιτική απόφαση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για τον τερματισμό αυτών των διακρίσεων αλλά και σχετικής πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, και η οποία συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Παιδείας με στόχο την άμεση τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτως ώστε το θέμα να ρυθμιστεί πλέον και νομοθετικά και να μην εναπόκειται στην ευαισθησία κάθε Κυβέρνησης και του εκάστοτε προέδρου του ΚΟΑ.
Ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ, Πάρης Αβρααμίδης, ανέφερε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, πως σήμερα διαφέρουν τα κριτήρια και τα ποσά για τις δύο πιο πάνω κατηγορίες αθλητών, κάτι που εξαρτάται και από τον βαθμό δυσκολίας σε επίπεδο αγωνιστικό. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Αβρααμίδη, μετά την απόφαση από πλευράς Προέδρου, άρχισαν ήδη να γίνονται τα πρώτα βήματα, με τον ΚΟΑ να προχωρά με συγκεκριμένο σχέδιο για τα κριτήρια, μια δύσκολη διαδικασία όπως ανέφερε, καθώς υπάρχουν 40 ολυμπιακά αθλήματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρχει σχετική πρόταση σαν προσχέδιο, η οποία θα περιλαμβάνει και το κόστος αυτής της εξομοίωσης.
Από πλευράς του ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως αθλητές με αναπηρίες δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης από τον ΚΟΑ με τους άλλους αθλητές, παρά το ότι έχουν ανάλογες επιδόσεις σε αγώνες. «Θέλουμε αυτό να αλλάξει και να κατοχυρωθεί και με τη νομοθεσία του ΚΟΑ», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, η πρόταση του οποίου χαιρετίστηκε από όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν στη συνεδρία.
Η πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμιδα Ανθοπούλου, ανέφερε πως οι διακρίσεις γίνονται και στον αθλητισμό, τονίζοντας τη διαχρονική άγνοια της Πολιτείας για το τι εστί αναπηρία ή και εμπόδια που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας λόγω αναπηρίας. Με αφορμή αυτό, η κ. Ανθοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι ο βαθμός δυσκολίας των αθλητών με αναπηρίες είναι σαφώς μεγαλύτερος.
Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν στο ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση κριτηρίων για να μην υπάρχουν διακρίσεις, με την επιτροπή Παιδείας να δίνει στον ΚΟΑ και στους υπόλοιπους φορείς περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να επανέλθουν με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης τους επί του ζητήματος.