Τρυπώσαμε στην κουζίνα του FourSeasons και μάθαμε τα πάντα για το μενού του DînerDeGala.

Καθώς οι προετοιμασίες για την αποψινή  λαμπερή τελετή βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου που θα κορυφωθεί με το Dîner De Gala, μπήκαν σε τελική ευθεία, εμείς τρυπώσαμε στην κουζίνα του Four Seasons  και μάθαμε τα πάντα για το εκπληκτικό μενού που δημιούργησε για το επίσημο δείπνο με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, ο κορυφαίος Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Ο πολυβραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους και αστέρι Michelin Έλληνας σεφ και ιδιοκτήτης του αθηναϊκού εστιατορίου «CTC» αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, εκπλήσσοντας τους ανυποψίαστους ουρανίσκους μας.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, που συνόδευσε την πρόσκληση για τα γαστρονομικά βραβεία που συνδιοργανώνουν και φέτος το αθηνόραμα με τον Φιλελεύθερο, «Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, πνευματώδης, επικοινωνιακός και από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, προκαλεί με τρέλα και χιούμορ τις συνήθειές μας, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μενού γεμάτο γευστικές οφθαλμαπάτες. Η δημιουργική κουζίνα και οι ιδέες του συναρπάζουν με το ραφινάρισμα και τα εκπληκτικά αρωματικά τους ξεσπάσματα».

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Για την απονομή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2024 κεντάει μια γαστρονομική virtual reality όπου σχεδόν τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται και οι αφορμές από παραδοσιακές ιδέες της ελληνικής και της κυπριακής κουζίνας οδηγούνται σε απρόσμενα, παιχνιδιάρικα γκουρμέ μονοπάτια. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την υποστήριξη του group executive chef Πανίκου Χατζηττοφή, του executive chef του ξενοδοχείου Four Seasons Παναγιώτη Χαραλάμπους και της μπριγάδας τους.

Οι σεφ συναντήθηκαν πρώτα στην Ελλάδα, όπου μαγείρεψαν και δούλεψαν μαζί πάνω στις ιδέες του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για τη διαμόρφωση του μενού. Ακολούθησε στη συνέχεια επίσκεψη της ομάδας από την Ελλάδα στο ξενοδοχείο Four Seasons για την τελειοποίηση των συνταγών και μια πρώτη δοκιμή των πιάτων. Το ζητούμενο σε αυτή τη γευσιγνωσία ήταν η συνεργασία των δύο μπριγάδων και η παρασκευή των πιάτων, με τις πρώτες ύλες που θα προμηθευτεί το ξενοδοχείο και που θα χρησιμοποιηθούν τη μέρα της εκδήλωσης, ώστε να υπάρχει μια ακριβής καταγραφή των γεύσεων και η διαμόρφωση των ποσοτήτων με βάση τα υλικά. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε το wine tasting με τους Χρυσούς Χορηγούς, ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότεροι οίνοι και ποτά που θα συνοδεύσουν το κάθε πιάτο. Αυτό επιτεύχθηκε με τη συμβολή της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, ανάμεσά τους και η Άννη Ηλιοπούλου, δημιουργός του θεσμού και επικεφαλής της Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων και τα μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Κώστας Σεμερτζίδης και Βαλσάμης Δουκάκης.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, μαρτυρούν πως η αρχή θα γίνει με την Ελιόπιτα με χαλούμι, μαραθόσπορο και περγαμόντο. Θα ακολουθήσει το πιο ανατρεπτικό πιάτο του μενού, που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις: Το Χούμους με χταπόδι, ένα εικονικό χταπόδι από χούμους, με γλάσο από ψητό χταπόδι, σάλτσα vierge από χταπόδι στα κάρβουνα. Συνέχεια θα δοθεί με το «Σεβίτσε» χωριάτικης σαλάτας, που είναι καπνιστό λαβράκι ταρτάρ με αρωματικά, γρανίτα ντάκου και spongecake ντομάτας. Η Βελουτέ καλαμποκιού αρωματισμένη με αστακό, με αφρό τρούφας και περγαμόντο θα είναι το επόμενο πιάτο του μενού, ένα πιάτο οικείο, για αυτούς που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το CTC στην Αθήνα. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο σεφ στη συνέντευξή του στο Down Town, είναι «ένα πιάτο που με ακολουθεί στην πορεία μου, τουλάχιστον 15-16 χρόνια πια, οπότε ναι, είναι σήμα κατατεθέν και ένα πιάτο το οποίο σε ό,τι event κάνω, σε ό,τι μενού κάνω, την έχω πάντα μαζί μου και γιατί μου αρέσει αλλά και γιατί αρέσει στον κόσμο». Κορύφωση του dîner de gala η Γουρουνοπούλα στη λαδόκολλα, το σιγοψημένο χοιρινό με εικονική λαδόκολλα, τυροκαυτερή, κονφί πατάτα Κύπρου και μαρουλοσαλάτα, ενώ στο φινάλε οι καλεσμένοι θα απολαύσουν ένα Σορμπέ lime Mövenpick, με κόκκινα φρούτα σε ώσμωση και λάδι κόλιανδρου που θα προετοιμάσει τους ουρανίσκους μας για τη Γλυκιά μανταρινοσαλάτα, το Cremeux από μανταρίνι, σορμπέ από κόκκινα φρούτα και πιπεριά Φλωρίνης, ρόκα και ελαιόλαδο.

ΤΑ ΠΟΤΑ

Τα πιάτα θα συνοδευτούν από τα ακόλουθα ποτά:

Staropramen Premium Beer

Granatus 2023 Παπαγιαννάκος Π.Γ.Ε. Αττική

Granatus 2023 Παπαγιαννάκος Π.Γ.Ε. Αττική

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2023 Παπαγιαννάκος Π.Γ.Ε. Μαρκόπουλο

Ερυθρός Παπαγιαννάκου 2020 Π.Γ.Ε. Αττική

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύουν ταPremium ιταλικά νεράSparklingΦυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο της Ιταλίας και Φυσικό Μεταλλικό Νερό Acqua Panna από την Τοσκάνη

The Macallan Double Cask 12 Years Old

Nespresso Origin India

Επίσης, το δείπνο, θα συνοδεύουν τα premium ιταλικά νερά, sparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο και Φυσικό Μεταλλικό Νερό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

«Ο ΠΙΟ ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ»

 Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Down Town, όταν δημιουργούσε το μενού για το Dîner De Gala «ήθελα να παντρέψω  τις γαστρονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου, φέρνοντάς τις όμως μέσα από το πρίσμα κάποιων μοντέρνων τεχνικών στο σήμερα. Μου αρέσει πάρα πολύ να αναπαριστώ καταστάσεις και θέλω να διηγούμαι ιστορίες μέσα από το φαγητό μου. Οπότε ήθελα να δημιουργήσουμε κάποια πιάτα τα οποία να μιλήσουν στον καλεσμένο και να του εξηγήσουν μικρές ιστορίες. Όπως για παράδειγμα ένα χούμους, που παρόλο που βλέπεις μπροστά σου ένα χταπόδι, ουσιαστικά δοκιμάζεις ένα χούμους το οποίο έχει γλασαριστεί σε ένα ζελέ από τους ζωμούς του χταποδιού και που είναι γαρνιρισμένο με μια σάλτσα που φτιάχνεται από χταπόδι. Ουσιαστικά, δηλαδή, ανατρέπουμε αυτό που περιμένεις, δίνοντας όμως στο τέλος την κλασική γεύση».

Όσο, για όλα αυτά που τον συνδέουν με τον θεσμό, ο σεφ ανέφερε ότι «οι Χρυσοί Σκούφοι ήταν το πρώτο πράγμα που κυνήγησα ως Αλέξανδρος. Στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησα εγώ να μαγειρεύω, ήταν ο μόνος, ο πιο έγκριτος θεσμός και ονειρευόμουν να δουλέψω κάποτε σε ένα εστιατόριο με Χρυσό Σκούφο. Στην πορεία μου αργότερα, κατόρθωσα όχι μόνο να είμαι σεφ σε εστιατόριο με Χρυσό Σκούφο, αλλά μετέπειτα και ιδιοκτήτης. Οι Χρυσοί Σκούφοι ήταν και παραμένουν ένας μεγάλος οδηγός της γαστρονομίας, που έχει συμβάλει στο να έρθει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε και πριν από 30 χρόνια που καλός και άγιος ο οδηγός Michelin, αλλά δεν ταξίδευε τόσο εύκολα η πληροφορία. Στην Ελλάδα μπορεί να υπήρχε αστέρι Michelin, αλλά οι Σκούφοι παραμένουν ο ισχυρός θεσμός. Αυτός που παρακινεί πολύ κόσμο να έρθει στα εστιατόρια. Και η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης είναι ο κόσμος που τη ζει. Οπότε ένας θεσμός που σου φέρνει κόσμο, είναι οπωσδήποτε θελκτικός για ένα εστιατόριο».