Σκάλωσε εδώ και περίπου έναν χρόνο η διαδικασία εντοπισμού των οστών του εθνικού μας ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη. Το θέμα παραμένει ανοιχτό από τις αρχές του 2024, μετά και το άνοιγμα τάφου στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, όπου τότε εντοπίστηκαν τρεις σκελετοί, με αποτέλεσμα η διαδικασία να σταματήσει βάσει των όρων που είχαν τεθεί σε σχετικό Δικαστικό διάταγμα.

Από τότε, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, Γιώργο Πετούση, να υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στον «Φ», την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση της διαδικασίας εντοπισμού των οστών του Βασίλη Μιχαηλίδη. «Από την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια που έγινε πριν από 11 ολόκληρους μήνες, στις 20/1/2024, περιμένουμε τον νέο Δήμαρχο να δώσει εντολή στον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση, να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου δικαστικού διατάγματος, σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων που διενήργησαν την πρώτη εκταφή, καθώς και τη γνώμη του Δρ. Μάριου Καριόλου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου», επισημαίνει ο κ. Πετούσης, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για εντοπισμό των οστών του εθνικού μας ποιητή, θα πρέπει να συνεχιστούν. Τόνισε μάλιστα ότι είναι ένα αίτημα και των συγγενών του Βασίλη Μιχαηλίδη, οι οποίοι συναινούν στην συνέχιση της εκταφής.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί νέα άδεια από το Δικαστήριο. Θα ήταν σωστό να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του τάφου μέχρι να εντοπιστεί ο σκληρός βράχος και να ληφθούν δείγματα από τα οστά που θα εντοπιστούν. Έτσι θα ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση, εάν δηλαδή ο τάφος ανήκει ή όχι στον εθνικό μας ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού.

Η διαδικασία διακόπηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024, μετά τον εντοπισμό τριών σκελετών και σύμφωνα με τους όρους που είχαν τεθεί στο σχετικό δικαστικό διάταγμα. Κατά τη διάρκεια της εκταφής εντοπίστηκαν οστά τα οποία ανήκουν σε γυναίκα και παιδί, με τη διαδικασία να τερματίζεται όταν ανακαλύφθηκε μέρος και από τρίτο λείψανο. Να σημειωθεί ότι δεν πάρθηκαν δείγματα γενετικού υλικού από το τρίτο άτομο, εξαιτίας του διατάγματος του δικαστηρίου.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε από ανθρωπολόγους και αρχαιολόγους, στην παρουσία του τότε Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικαστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Δρ. Μάριου Καριόλου, συγγενών του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Γιώργου Πετούση, προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, καθώς και λειτουργών του Δήμου Λεμεσού.