Ένα χρόνο περιθώριο δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στους ιδιοκτήτες ακτινοδιαγνωστικών κέντρων να προετοιμαστούν και να προχωρήσουν στην πρόσληψη γιατρών, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα είναι παρόντες σε όλες τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται οι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο ΟΑΥ προχώρησε σε νέο σχέδιο ποιοτικών κριτηρίων για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα του ΓεΣΥ, μετά από νέα διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους παρόχους ακτινοδιαγνωστικών υπηρεσιών, και ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής, όλων των προϋποθέσεων, πλην της παρουσίας γιατρού, ορίστηκε η 1η ερχόμενου Ιανουαρίου.

Τα κριτήρια και προϋποθέσεις αφορούν τόσο τους εξοπλισμούς και τη συντήρηση τους, όσο και τον τρόπο χρήσης τους από τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες σε όλους του παρόχους του ΓεΣΥ, αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων εντός Συστήματος και το δεύτερο τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται και θα λαμβάνονται υπόψη και για σκοπούς αποζημιώσεων σε ό,τι αφορά, σε πρώτη φάση τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

«Οι πρόσθετες προϋποθέσεις που τίθενται σε εφαρμογή περιλαμβάνουν την παρουσία γιατρού καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας απεικονιστικών πράξεων από ακτινοδιαγωνστικά κέντρα, τον καθορισμό της προβλεπόμενης συντήρησης των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας και τον ποιοτικό έλεγχο που έπεται αυτής, τη ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων και τον καθορισμό ανώτατου ορίου εξετάσεων ανά ώρα σε αξονικό και μαγνητικό τομογράφο».

Τα ποιοτικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό αφορούν:

–      Την ηλικία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις απεικονιστικές εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας

–      Την τεχνολογία των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας

–      Την πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με το πρότυπο CYS ISO 7101:2023

–      Τον βαθμό ικανοποίησης των πρωτοκόλλων απεικόνισης τα οποία θα εφαρμόσει ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε δεύτερο χρόνο ο Οργανισμός θα προχωρήσει και με την εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας και σε εξετάσεις που διενεργούνται σε άλλα είδη μηχανημάτων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που τώρα προωθείται για εφαρμογή.

Στα ποιοτικά κριτήρια που ενέταξε στο σχέδιο του ο ΟΑΥ, περιλαμβάνεται και ειδικό κριτήριο που αφορά την χρήση των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων ανά ώρα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι αξονικοί τομογράφοι θα διενεργούν πέντε εξετάσεις ανά ώρα και οι μαγνητικοί τομογράφοι μόνο τρεις.

«Μετά από σχετικό αίτημα του Οργανισμού το εκάστοτε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο οφείλει όπως προσκομίσει τα στοιχεία τεκμηρίωσης που θα καθορίζονται από τον Οργανισμό στο αίτημα προς το κέντρο πχ στοιχεία τεκμηρίωσης του χρόνου κατά τον οποίο διενεργήθηκε η κάθε απεικόνιση μέσω του συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης».

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των εξοπλισμών, ο ΟΑΥ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι: για τους αξονικούς τομογράφους «απαιτείται βεβαίωση ότι πραγματοποιήθηκε προληπτική συντήρηση σε συχνότητα που καθορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ σε περίπτωση μη καθορισμού, η εν λόγω συντήρηση πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον ετησίως». Για τους μαγνητικούς τομογράφους, «απαιτείται βεβαίωση ότι πραγματοποιήθηκε ετήσια προληπτική συντήρηση. Στη σχετική βεβαίωση είναι απαραίτητη η δήλωση της λειτουργικότητας του συστήματος και η καταγραφή βλαβών».


Πέραν αυτών, όλα τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα «τα οποία πραγματοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις επιβάλλεται όπως διασφαλίζουν τη ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων μέσω συστημάτων PACS/VNA με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό».