Με στόχο τη δημιουργική εμπλοκή των νέων ούτως ώστε να γίνουν πρεσβευτές θετικής αλλαγής στον δήμο ή την κοινότητά τους, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας, ενώνουν δυνάμεις για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για την υλοποίηση της καινοτόμας και άκρως συμμετοχικής πρωτοβουλίας «Young Cities – Νεανικές πόλεις».
Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των νέων ηλικίας 14 μέχρι 35 ετών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην τοπική τους κοινότητα.
Οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών και χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία «Τhink and Do» καλούνται να καταγράψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και Κοινότητές τους, να αναπτύξουν ιδέες, καθώς και να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, με στόχο να διαμορφώσουν συνέργειες για κοινή ανάληψη δράσης εντός της κοινότητάς τους. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία «Νεανικών πόλεων» μέσα από την ανάπτυξη και την εφαρμογή προτάσεων με προοπτική για θετική επιρροή στην κοινότητα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ενεργοποίηση της νεολαίας και των δημοτών.

Σε διάστημα εννέα εβδομάδων, οι νέοι καλλιεργούν σύγχρονες δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η ανάπτυξη ιδεών, η συνεργασία, η διαχείριση έργου και χρόνου και η ψηφιακή αναζήτηση σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι νέοι αναπτύσσουν την κουλτούρα της ενεργού πολιτότητας.
Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 250 νέοι και νέες στο πρόγραμμα προτείνοντας και υλοποιώντας ιδέες όπως θεματικά πάρκα, χώροι πολυμέσων και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα «Young Cities» έτυχε ευρείας αναγνώρισης και βραβεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο με το Certificate of Good Practice στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Δημόσιου Τομέα (European Public Sector Awards – EPSA) 2023 – 2024 στην κατηγορία «Innovation in Public Administration» στο Μάαστριχτ.
Στο παρόν στάδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο 4ος κύκλος του προγράμματος (2024 – 2025) ο οποίος ανακοινώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου σε εκδήλωση στην επαρχία Αμμοχώστου. Στον τέταρτο κύκλο συμμετέχουν ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού, ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας καθώς και οι κοινότητες Ξυλοφάγου και Κυπερούντας.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Παναγιώτης Τρισόκκας εξέφρασε ικανοποίηση για την συνέχιση του προγράμματος Young Cities για τέταρτη χρονιά. «Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού της Αρχής και στοχεύει στην έμμεση πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών. Μέσα από μια σειρά δράσεων, επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση των νέων και στη δημιουργία προστατευτικού πλέγματος για τη μείωση των κινδύνων. Η συμμετοχή των νέων στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας ότι οι νέοι επιθυμούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα κοινά, λειτουργώντας ως πρεσβευτές θετικής αλλαγής στον δήμο ή την κοινότητά τους».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδους σημείωσε ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε σύγχρονα εργαλεία που προάγουν την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη ιδεών και τη συμμετοχικότητα. Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η δημιουργία «Ομάδας Σκέψης» με νέους για ανταλλαγή ιδεών και καταγραφή των προκλήσεων στους τοπικούς δήμους και διαμόρφωση δράσεων για υλοποίηση των ιδεών μέσα από συνέργειες με τοπικούς φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους.

Τρεις κύκλοι με καινοτόμες προτάσεις
Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος στους προηγούμενους τρεις κύκλους, από το 2020 και έπειτα, οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Δερύνειας, Αθηένου, Αραδίππου, Έγκωμης και Λευκωσίας, καθώς και οι κοινότητες Ευρύχου, Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, Πάχνας, Αγρού, Αυγόρου και Καλοπαναγιώτη.
Η ομάδα νέων της Αγλαντζιάς προχώρησε στην καλλιτεχνική αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών στην Αγλαντζιά μέσα από έργα graffiti, installations και άλλες δημιουργίες με πολιτισμική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία.
Οι νέοι της Αθηένου ανέλαβαν δράση για την κοινότητά τους, σχεδιάζοντας την αναβάθμιση του Πολυκέντρου Νεότητας του Δήμου με ψηφιακό εξοπλισμό και info points, διατηρώντας ωστόσο την πολιτισμική ταυτότητα του κτηρίου. Πρόκειται για μια πρόταση που διαμορφώνει έναν άνετο χώρο όπου κάθε νέος και νέα του Δήμου μπορεί να μελετήσει, να παρακολουθήσει εργαστήρια, να ψυχαγωγηθεί αλλά και να συνδράμει σε καινοτόμες και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, κυρίως για την προώθηση της Αθηένου ως ταξιδιωτικού προορισμού μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι ΔερυΝΕΟΙ οραματίστηκαν να στεγάσουν την ανάγκη τους για δράσεις, πρωτοβουλίες, προγράμματα εργαστήρια, συνεργασίες, εθελοντισμό, σε έναν χώρο φιλικό προς τους Νέους, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν καινοτόμες νεανικές δράσεις. Για τον σκοπό αυτό σχεδίασαν το δικό τους «Πολυκέντρο Ανάπτυξης και Απασχόλησης των Νέων».

Οι νέοι της κοινότητας Αγίου Θεοδώρου χάραξαν τον δικό τους «δρόμο του νέου» δημιουργώντας μια σύγχρονη πρόταση για βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, θεατρικά καμαρίνια/υπηρεσίες υγιεινής, ξενώνα και βελτιωτικά έργα όπως τοπιοτέχνηση, Instagram spots, σημείο πληροφοριών και άλλα.
Η απουσία ενός χώρου συνάθροισης των νέων της Αραδίππου ήταν κάτι που απασχολούσε έντονα την τοπική κοινωνία Έτσι λοιπόν μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σχεδίασαν το δικό τους Κέντρο Απασχόλησης Νέων. Έναν χώρο για συνύπαρξη των νέων όπου εκεί θα μπορούν να μελετούν, να ανταλλάζουν ιδέες, να καινοτομούν να δημιουργούν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κοινωνία αλλά και στον κλάδο του επαγγέλματός τους.
«Στους δρόμους του Τριαντάφυλλου», αποφάσισαν να βαδίσουν οι νέοι της κοινότητας του Αγρού, προκειμένου να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής τους, δημιουργώντας μια ολιστική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η πρότασή τους περιλαμβάνει δημιουργία πέντε σημείων αναφοράς με θέμα το τριαντάφυλλο, καθώς και την ανάπτυξη ενός υφιστάμενου προγράμματος περιήγησης – χάρτη με προτεινόμενες διαδρομές.
Την υλοποίηση ενός «έξυπνου» υπαίθριου δωρεάν γυμναστηρίου το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών ολόχρονα, σχεδίασε και προτείνει η ομάδα νέων του Δήμου Έγκωμης. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των δημοτών τους για περισσότερο πράσινο και πάρκα καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για άθληση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, αποτύπωσαν στην πρότασή τους τις ανάγκες για αναβάθμιση των πάρκων ως χώρους συνάθροισης, την αύξηση των ευκαιριών κοινωνικοποίησης, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου ειδικότερα των νεών καθώς και την προώθηση της σωματικής άσκησης ανάμεσα στους δημότες.
Οι νέοι του Δήμου Λευκωσίας σχεδίασαν μια πολυδιάστατη πλατφόρμα, το iLefkosiaMou που συνδυάζει την ιστορική εκπαίδευση, την κοινοτική συμμετοχή και την πολιτιστική βύθιση, ενισχύοντας την εμπειρία της εξερεύνησης, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Κάθε αξιοθέατο, μέσω της τεχνολογίας, καλεί τους επισκέπτες να σαρώσουν τα QR Codes που το συνοδεύουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο πληροφοριών.
Μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησαν προκειμένου να εντοπίσουν τις ανάγκες της κοινότητάς τους και να σχεδιάσουν την πρότασή τους, οι νέοι της κοινότητας Αυγόρου, διαμόρφωσαν πρόταση για δημιουργία ιστοσελίδας, με στόχο την πλήρη ενημέρωση των όλων συγχωριανών τους για τις υπηρεσίες και τα δρώμενα στην κοινότητά τους. Στόχος τους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η μείωση της ανεργίας και η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.
Η ομάδα νέων της κοινότητας Καλοπαναγιώτη σχεδίασε ένα υπαίθριο πολυλειτουργικό χώρο , ο οποίος θα περιλαμβάνει παιχνιδότοπο και πλατεία όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται υπαίθριες εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες προκειμένου να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού στη φύση.
➤ Το πρόγραμμα Young Cities υλοποιείται από τους ανάδοχους φορείς Center for Social Innovation (CSI) και Research and Education of Social Empowerment and Transformation (RESET).