Μπορεί εδώ και περίπου δυο μήνες που άρχισε ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών να μην βγήκαν προς τα έξω πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες, εντούτοις, χρειάστηκαν μόνο μερικές δηλώσεις για να κατανοήσει κανείς πως υπάρχουν δυσκολίες, ειδικά στη συζήτηση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ.
Κάτι, το οποίο επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η οργάνωση των καθηγητών δημοσιοποίησε επιστολή της προς την Υπουργό, με την Αθηνά Μιχαηλίδου να σηκώνει το γάντι και να απαντά αμέσως.
Κι όλα αυτά, ενώ ο χρόνος πιέζει καθώς ο χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί για κατάθεση της πρότασης από πλευράς Υπουργείου είναι το τέλος του χρόνου.
Με αφορμή τα πιο πάνω αλλά και την πρόσφατη τοποθέτηση της κ. Μιχαηλίδου στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής πως «ακόμη και με διαφωνία, εμείς θα έρθουμε ενώπιον σας με πρόταση, όπως έχουμε δεσμευτεί», ο «Φ» απευθύνθηκε στην ίδια για το θέμα του διαλόγου και πώς αναμένεται να προχωρήσει.
- Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα ο διάλογος για την αξιολόγηση;
Ο διάλογος για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών προχωρεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν εξαρχής, με μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο εργασίας. Τονίζω ότι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, με στόχο τη βελτίωση του σχολικού έργου και των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της μετάβασης στο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ανθρωποκεντρικό σχολείο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σχέδιο αξιολόγησης συνδιαμορφώνεται, ώστε να συμπεριλάβει εισηγήσεις από όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά και από τους Συνδέσμους Επιθεωρητών όλων των βαθμίδων, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για μια διαδικασία ανοικτή και συμμετοχική, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και μη γραφειοκρατικού συστήματος αξιολόγησης.
- Βλέπετε να τηρείται το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για την ετοιμασία της πρότασής σας;
Θεωρώ ότι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για ολοκλήρωση της πρότασής μας για το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης παραμένει ρεαλιστικό. Εργαζόμαστε συστηματικά, μεθοδικά και εντατικά, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, για να διασφαλίσουμε ότι το σχέδιο θα είναι λειτουργικό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Η προσέγγισή μας, η οποία συνδυάζει την ευελιξία με τη διαφάνεια, μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε τις εισηγήσεις που λαμβάνουμε, με τελικό στόχο να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, με κύριο γνώμονα παιδαγωγικά κριτήρια και τη διεθνή βιβλιογραφία στο θέμα.
- Πώς εμφανίζονται στον διάλογο για το σχέδιο αξιολόγησης οι εκπαιδευτικές οργανώσεις; Φαίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες, ειδικά με ορισμένους εταίρους.
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στον διάλογο και συμβάλλουν ουσιαστικά με τις εισηγήσεις τους. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η προσπάθεια για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης «εμβολιάζεται» με πολλές και διαφορετικές προτάσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τη δέσμευση όλων μας στη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος. Εννοείται πως, όπως σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις ή ανησυχίες, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές. Αυτό είναι αναμενόμενο σε έναν διάλογο, μέσα από τον οποίο μπορούμε να γεφυρώσουμε διαφορές και να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις, πάντα προς όφελος του εκπαιδευτικού μας συστήματος, φτάνει βέβαια να υπάρχει θετική και εποικοδομητική διάθεση από όλους.
Αναμένω ότι όλοι και όλες θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην στερήσουμε την ευκαιρία από παιδιά και εκπαιδευτικούς να δημιουργούν μέσα σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχολείο.
Βασική παράμετρος
- Σε περίπτωση διαφωνίας και αδυναμίας να καταστεί ομόφωνα συμφωνηθέν το τελικό κείμενο, πώς θα προχωρήσετε;
Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση είναι η βασική μας επιδίωξη. Ωστόσο, είναι υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας τεκμηριωμένης πρότασης, λαμβάνοντας πρώτιστα υπόψη τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τις βέλτιστες πρακτικές. Το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης αποτελεί μία βασική παράμετρο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημιουργίας ενός συμπεριληπτικού και ανθρωποκεντρικού σχολείου που θα στηρίζει ουσιαστικά την επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και μέσω του οποίου θα επιλέγονται οι ηγέτες των σχολικών μονάδων.
«Είναι ο καιρός η Κύπρος να παύσει να αποτελεί την τελευταία χώρα στην Ευρώπη»
- Ποιες είναι οι κυριότερες αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες;
Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης, που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, παρουσιάζει πολλές στρεβλώσεις και θεωρείται πλέον αναχρονιστικό και ξεπερασμένο. Χαρακτηρίζεται από «ισοπεδωτικές» προσεγγίσεις και έλλειψη άμεσης σύνδεσης με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχαιότητα (χρόνια υπηρεσίας) των εκπαιδευτικών, αλλά και στην αξιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, τον/την εκάστοτε επιθεωρητή/ επιθεωρήτρια, ενώ παραβλέπει την ουσία της διδασκαλίας και της μάθησης. Επίσης, δεν παρέχει επαρκείς ευκαιρίες ανατροφοδότησης ή υποστήριξης, αφήνοντας αναξιοποίητες τις δυνατότητες βελτίωσης. Είναι ισοπεδωτικό και αδικεί τους καλούς εκπαιδευτικούς.
Το νέο σχέδιο αξιολόγησης φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτές τις αδυναμίες, προτείνοντας ένα σύστημα που θα είναι ευέλικτο, δίκαιο και σχεδιασμένο για να ενδυναμώνει τους/τις εκπαιδευτικούς και να υπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών/ριών. Όπως αναφέρω συχνά σε δηλώσεις μου, αυτό που επιδιώκουμε με το νέο σχέδιο είναι, από τη μια να αξιοποιήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, όλες τις προηγούμενες προτάσεις για αλλαγές και, από την άλλη, να εισαγάγουμε αλλαγές, έτσι ώστε, ανάμεσα σε άλλα, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνεται με ξεκάθαρα και μετρήσιμα κριτήρια, με διαφάνεια, μέσα από πολλαπλές και σύγχρονες πηγές αξιολόγησης, να επιτευχθεί πραγματική διασύνδεση του εκπαιδευτικού έργου με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να παρέχονται κίνητρα ώστε να διακρίνονται και να επιβραβεύονται οι ικανοί εκπαιδευτικοί αλλά, παράλληλα, να παρέχεται η δυνατότητα στήριξης και ευκαιρία βελτίωσης στους/στις αδύνατους/ες εκπαιδευτικούς, πριν αυτοί/ές απομακρυνθούν από το εκπαιδευτικό σύστημα, να δίνονται ίσες ευκαιρίες συνεχούς επιμόρφωσης σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας.
- Καταλήγοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε στον εκπαιδευτικό κόσμο;
Θέλω να τονίσω με έμφαση, και εύχομαι το μήνυμά μου να καταλήξει σε όλους/ες, εκπαιδευτικούς, μαθητές, μαθήτριες και γονείς, ότι είναι ο καιρός η Κύπρος να παύσει να αποτελεί την τελευταία χώρα στην Ευρώπη, η οποία έχει ένα αναχρονιστικό σύστημα αξιολόγησης. Ζητούμε τη συνεργασία και την καλή διάθεση όλων των εμπλεκομένων, για να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα στηρίξουν την επαγγελματική μάθηση και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας και θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους έργο. Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις εισηγήσεις και απόψεις των συνεργατών μας. Η κατάθεση της πρότασής μας αποτελεί μια ουσιαστική δέσμευση έναντι των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των μαθητριών και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του οράματός μας για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό και ανθρωποκεντρικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν μια μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγουν από τον αναχρονισμό κι ευελπιστώ ότι δεν θα τους την στερήσουμε για ιδιοτέλειες ή άλλες σκοπιμότητες. Τα μηνύματα που παίρνω από τη βάση είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά και είμαι αισιόδοξη ότι θα κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες στης σύγχρονης εποχής.