Θέλει να ρίξει στη φαρέτρα του προσφερόμενου τουριστικού του προϊόντος τα αρχαιολογικά του μνημεία ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας.

Μνημεία που παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα, παρά το γεγονός πως έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική αξία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας, Γιώργος Νικολέττος, είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ Γιώργο Γεωργίου, υποβάλλοντας σειρά αιτημάτων που στόχο έχουν την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων του δήμου.

Ένα από αυτά αφορά στον σημαντικότατο Νεολιθικό Οικισμό που εντοπίστηκε έπειτα από ανασκαφές στην περιοχή «Νησσιά» στον Πρωταρά, για τον οποίο θα καταβληθούν προσπάθειες, σύμφωνα με τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας, ώστε ν’ ανοίξει για το κοινό μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Ο οικισμός εντάσσεται στη Νεολιθική Κεραμική Περίοδο (5200-4800 π.Χ.) και αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό της συγκεκριμένης περιόδου που έχει ανασκαφεί και ερευνηθεί, μέχρι σήμερα, στην επαρχία Αμμοχώστου.

«Από μόνο του το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εξέχουσα θέση που έχει ο χώρος για την κυπριακή αρχαιολογία, καθώς και για την περιοχή μας, αφού φαίνεται ότι η περιοχή ήταν ήδη ακμάζουσα περισσότερο από 7.000 χρόνια πριν», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Νικολέττος, τονίζοντας πως θεωρεί ως εξέχουσας σημασίας το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων μνημείων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στον δήμο.

«Πρόκειται για μνημεία ανεκτίμητης αξίας, τα οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε αλλά και ν’ αναδείξουμε, ως αρχαία κληρονομιά σε ντόπιους και ξένους», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο δήμος ζήτησε τον καθαρισμό και ανάδειξη του θολωτού τάφου ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή «Fig Tree Bay».

«Ο τάφος, ο οποίος είχε ανασκαφεί από τον νυν διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρα Γιώργο Γεωργίου, βρέθηκε ασύλητος και μέσα εντοπίστηκαν σημαντικά ταφικά κτερίσματα και σαρκοφάγοι», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως μεγάλης ιστορικής αξίας είναι και η αναθηματική πλάκα που εντοπίστηκε στην Παναγιώτισσα στον Πρωταρά, στην οποία αναγράφονται οι τελευταίοι βασιλείς της Σαλαμίνας.

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη σχέση συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του δήμου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε θετικά και είναι έτοιμο να συμβάλει στα αιτήματα του δήμου», πρόσθεσε ο κ. Νικολέττος.

Εν το μεταξύ, σε καλό δρόμο βρίσκεται και το αίτημα για δημιουργία Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας και Θαλάσσιου Πολιτισμού στην περιοχή «Περνέρα», αφού ο δήμος εξασφάλισε, καταρχήν, θετικές απόψεις από τα Τμήματα Αλιείας και Αρχαιοτήτων.