Ούτε σήμερα έμελλε να απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για μεγάλης κλίμακας σφετερισμό ελληνικής γης στα κατεχόμενα, ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ.

Η υπεράσπιση του 74χρονου κατηγορούμενου ήγειρε δυο ζητήματα. Έφερε ένσταση στην περαιτέρω κράτηση του ως υποδίκου, επικαλούμενη κρούσμα φυματίωσης στις Κεντρικές Φυλακές. Την ίδια στιγμή, πρόβαλε τη θέση πως μετά από περαιτέρω μελέτη του μαρτυρικού υλικού αποφάσισε να θέσει ζήτημα κατάχρησης της διαδικασίας, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει αναστολή της υπόθεσης σε βάρος του πελάτη της (stay of proceedings).

Το πρώτο ζήτημα απασχόλησε σήμερα το Κακουργιοδικείο. Αφού πρώτα άκουσε τις θέσεις των δυο πλευρών, επεφύλαξε την απόφασή του για τις 25 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Σε ό,τι αφορά το έτερο θέμα, προγραμματίστηκε για τις 6 του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Η δικηγόρος Μαρία Νεοφύτου, η οποία ανέλαβε το ποινικό κομμάτι της υπεράσπισής του Αϊκούτ, αγόρευσε στο Κακουργιοδικείο παραθέτοντας τα νομικά επιχειρήματά της για το θέμα της υποδικίας του πελάτη της. Ανάμεσα σ΄ άλλα παρέδωσε στην έδρα ιατρική βεβαίωση από γιατρό (20/11/2024), ο οποίος παρακολουθεί για χρόνια τον Αϊκούτ και γνωμάτευσε πως η μεταδοτικότητα της φυματίωσης (βλ. κρούσμα στις Κεντρικές Φυλακές) σε συνδυασμό με τα ζητήματα υγείας και τα αναπνευστικά προβλήματα του 74χρονου (άπνοια), καθιστά αναγκαία την απομάκρυνσή του από το σωφρονιστικό ίδρυμα. Εισηγήθηκε την κράτησή του στη συναγωγή στη Λάρνακα.

Επανέλαβε πως ο πελάτης είναι έτοιμος να εγγυηθεί για το ποσό του €1 εκατ. ευρώ, αλλά και να συμμορφωθεί με όποιους άλλους όρους κρίνει το Δικαστήριο ότι πρέπει να τεθούν για διασφάλιση της παρουσίας του στη δίκη. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε επιστολές που έγιναν προς τις Κεντρικές Φυλακές με τις οποίες εκφράστηκε ανησυχία για τα μέτρα προστασίας του πελάτη της, μετά και το κρούσμα με τη φυματίωση. Επιστολές, η οποία όπως είπε μέχρι τη στιγμή που μιλούσε δεν απαντήθηκαν επίσημα.

Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Ανδρέας Αριστείδης, αντέταξε ότι δεν υπάρχει κανέναν διαφοροποιητικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την υποδικία του Αϊκούτ, λέγοντας ότι οι Φυλακές έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή της μετάδοσης της φυματίωσης. Υπέδειξε ότι μπορεί η ασθένεια να μεταδίδεται μέσω αέρα, αλλά δεν υπάρχει μαρτυρία που να δείχνει ότι στην προκειμένη υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση στον 74χρονο. Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα υποδικίας του έχει κριθεί από το παρόν Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε αίτημα για να μείνει ελεύθερος υπό όρους ο κατηγορούμενος και μάλιστα η απόφαση επικυρώθηκε κι από το Εφετείο.

Αναφερόμενος στην βεβαίωση από τον ιατρό του Αϊκούτ πρόβαλε τη θέση ότι αυτή υποδεικνύει ενδεχόμενη επιδείνωση της υγείας του 74χρονου. Ανέγνωσε κι επιστολή που του στάλθηκε χθες από τις Κεντρικές Φυλακές και με την οποία η διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος βεβαιώνει πως τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και λήφθηκαν αμέσως μέτρα για να μην μεταδοθεί η φυματίωση.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αναστολή της δίκης και το οποίο θα εξεταστεί στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, η φράση «stay of proceedings» που χρησιμοποίησε η υπεράσπιση σήμερα, αναφέρεται στη νομική απόφαση ενός δικαστηρίου να διακόψει ή να αναστείλει προσωρινά ή μόνιμα την εξέλιξη μιας υπόθεσης. Μπορεί να εφαρμοστεί σε αστικές ή ποινικές υποθέσεις και συχνά βασίζεται σε συγκεκριμένους νομικούς ή διαδικαστικούς λόγους. Όταν εγείρεται θέμα αναστολής δικαστικής διαδικασίας, συνήθως υπάρχουν ζητήματα (1) παραβίασης διαδικαστικών δικαιωμάτων, (2) παράλληλης δικαστικής διαδικασίας σε άλλο δικαστήριο, (3) συμφωνίας των μερών για διακανονισμό και (4) εξωτερικών συνθηκών που καθιστούν την εξέλιξη της υπόθεσης άδικη ή αδύνατη.