Η Κύπρος απέτυχε στην επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων και ενδέχεται σύμφωνα με την Κομισιόν να μην επιτύχει τόσο το στόχο ανακύκλωσης του 55% για τα αστικά απόβλητα, όσο και το στόχο ανακύκλωσης του 65% για τα συνολικά απόβλητα συσκευασίας. Τα πιο πάνω καταγράφονται σε απαντητική επιστολή ημερ. 12/11/2024 σε πολίτη από τον Aurel Ciobanu-Dordea, διευθυντή για την κυκλική οικονομία στη διεύθυνση περιβάλλοντος της Κομισιόν. Πολίτης προχώρησε σε καταγγελία στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον οποίο ανατέθηκαν πρόσθετα από το χαρτοφυλάκιό του και οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία.

Το παράπονο αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κύπρο. Στην απάντηση σημειώνεται ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη θέσπιση κανόνων για να διασφαλίσει ότι τα απόβλητα μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάβαση σε μια καθαρότερη, κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την πρόοδο των κρατών μελών προς την επίτευξη  του στόχου προετοιμασίας για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση μέχρι το 2025 για τα αστικά απόβλητα, τους στόχους ανακύκλωσης για τα απορρίμματα συσκευασίας μέχρι το 2025 και στόχους της μείωσης της υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με την έκθεση το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών στερεών αποβλήτων στην Κύπρο το 2020 ήταν 16,8%, αρκετά πίσω από το στόχο της ΕΕ για το 2025 που έχει τεθεί στο 55%. Όσον αφορά ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων συσκευασίας στην Κύπρο το 2020 ήταν 59,9%, σε σχέση με τον στόχο του 65% που έθεσε η ΕΕ για το 2025. Επίσης, στην έκθεση υπάρχει το συμπέρασμα ότι η απόσταση από τον στόχο μείωσης της υγειονομικής ταφής των αστικών απορριμμάτων το 2035 είναι ανησυχητική. Ειδικότερα, το ποσοστό υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων το 2020 ήταν 67%, όταν ο στόχος της ΕΕ για το 2035 έχει καθοριστεί στο 10%. Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι είναι ανεπαρκής ο αριθμός υποδομών και συστημάτων για τη χωριστή συλλογή και επεξεργασία βιολογικών αποβλήτων.

Η έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης για την Κύπρο συστήνει την επέκταση της χωριστής συλλογής αποβλήτων στην πηγή σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού και βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τον διαχωρισμό των αποβλήτων και την πρόληψη της δημιουργίας τους. Υλοποίηση οικονομικών μέτρων, όπως καθιέρωση συστημάτων πληρωμής κατά την απόρριψη και θέσπιση φόρου υγειονομικής ταφής για την παροχή κινήτρων με στόχο τη χωριστή συλλογή στην πηγή και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που αποτίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Στην απάντησή του ο διευθυντής για την κυκλική οικονομία στη διεύθυνση περιβάλλοντος της Κομισιόν ευχαριστεί τον πολίτη που έθεσε υπόψη της  Κομισιόν το θέμα της κακής διαχείρισης απορριμμάτων στην Κύπρο. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο και για το σκοπό αυτό έχει ήδη κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει (υπόθεση 2021/2217).