Ιστορική χαρακτηρίζεται σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου για υπόθεση εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας και εταιρεία διαχείρισης δανείων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από την 1η Ιουλίου του 2023 που έλαβε σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Κύπρο, κι έχουμε απόφαση από το τριτοβάθμιο δικαστικό Σώμα της Κύπρου, το οποίο ανατρέπει ετυμηγορία του Εφετείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με πενταμελή σύνθεση (Μαλαχτός, Δημητριάδου, Ανδρέου, Ιωαννίδης, Εφραίμ), κλήθηκε να εξετάσει αίτημα πολίτη για άδεια καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του εφετείου, μέσω του δικηγόρου Χρίστου Πουτζιουρή, που αφορούσε εκποίηση ενυπόθηκης περιουσίας του.

Εν τέλει δικαίωσε τον αιτητή και παρέπεμψε την υπόθεση για εκδίκαση πίσω στο Εφετείο, αφού το Ανώτατο έκρινε πως λανθασμένα το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα είχε θεωρήσει την έφεση άνευ αντικειμένου, επειδή άλλαξε χέρια η περιουσία μετά από διαδικασίες εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας.

Ο εν λόγω πολίτης είχε ακίνητη ιδιοκτησία σε παραλιακή περιοχή, αξίας εκατομμυρίων ευρώ και την υποθήκευσε έναντι δανείων προκειμένου να κάνει ανάπτυξη. Ο τραπεζικός οργανισμός (ενυπόθηκος δανειστής) είχε κινηθεί νομικά εναντίον του για εκποίηση του ακινήτου, ενώ ο εν λόγω δανειολήπτης έλαβε κι αυτός νομικά μέτρα, διορίζοντας δικηγόρο και προβαίνοντας σε καταχώρηση ανταπαίτησης εναντίον της τράπεζας. Αυτά έγιναν το 2017.

Το 2018 η ακίνητη ιδιοκτησία τέθηκε υπό πλειστηριασμό, με τον πολίτη να επιχειρεί να μπλοκάρει δικαστικώς τη διαδικασία.  Από τη στιγμή που υπήρχε εκκρεμοδικία, η δρομολογημένη εκποίηση θα έπρεπε να «παγώσει» μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης. Ωστόσο, μεσολάβησε η απόφαση της Βουλής στις 13/7/2018, με την οποία τροποποιήθηκε η σχετική νομοθεσία και αφαίρεσαν τη δυνατότητα του ενυπόθηκου δανειστή να παγοποιεί τη διαδικασία εκποίησης.

Εν συνεχεία, το πρωτόδικο Δικαστήριο που κλήθηκε να εξετάσει την αίτηση του ενυπόθηκου οφειλέτη για μπλοκάρισμα της εκποίησης, αν και η υπόθεση είχε αχθεί ενώπιόν του πριν τη ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, εντούτοις έκρινε πως ο Νόμος έχει αναδρομική ισχύ κι έτσι εξέδωσε απόφαση υπέρ του ενυπόθηκου δανειστή απορρίπτοντας την αίτηση του πολίτη για ακύρωση του πλειστηριασμού.

Την ίδια χρονιά (2018) ο πολίτης επιχείρησε να εφεσιβάλει την απόφαση, αυτή τη φορά μέσω του δικηγόρου Χρίστου Πουτζιουρή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εν τέλει η υπόθεση ορίστηκε για το 2023 και άχθηκε ενώπιον του νεοσυσταθέντος Εφετείου. Το τελευταίο, επειδή η ακίνητη ιδιοκτησία τα τελευταία χρόνια περιήλθε στην κυριότητα εταιρείας διαχείρισης δανείων, έκρινε πως η Έφεση ήταν άνευ αντικειμένου.

Ωστόσο, ο Χρίστος Πουτζιουρής υπέβαλε αίτημα στο τριτοβάθμιο δικαστικό όργανο, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, προκειμένου να προσφύγει εκεί και να κριθεί η απόφαση του Εφετείου. Το Ανώτατο, όπως σημειώσαμε αποδέχθηκε τα νομικά επιχειρήματά του και τον δικαίωσε, αναφέροντας στην κατακλείδα της σημερινής απόφασής του τα ακόλουθα: «Έφεση κατά απόφασης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση για τον παραμερισμό σκοπούμενης πώλησης ακινήτου στη βάση ειδοποιήσεως κατά τον τύπο ΙΑ των περί Μεταβιβάσεων Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμων του 1965 έως (Αρ. 11) του 2015, δεν καθίσταται άνευ αντικειμένου και δεν υπόκειται σε απόρριψη άνευ ετέρου, επειδή κατά την ημερομηνία της ακρόασης της έφεσης το ακίνητο δεν είναι πλέον στην κυριότητα του ενυπόθηκου οφειλέτη κατ΄ ακολουθία της διαδικασίας του Μέρους VIA του Νόμου. Η απορριπτική απόφαση του Εφετείου αντικαθίσταται από την απόφασή μας αυτή. Ο Πρωτοκολλητής να ενημερώσει σχετικά τον πρωτοκολλητή του Εφετείου. Αναμένεται ότι η έφεση θα εκδικαστεί, επί της ουσίας της, σύμφωνα με την προτεραιότητα που είχε. €4.500 έξοδα στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα της Αίτησης για άδεια που είχαν επιφυλαχτεί, πλέον Φ.Π.Α. αν υπάρχει, επιδικάζονται υπέρ του αιτητή και εναντίον της καθ΄ης η αίτηση».