Οι υποδομές του κλάδου των τραπεζών,  των Χρηματοπιστωτικών αγορών, της υγείας του πόσιμου νερού, των λυμάτων, οι ψηφιακές υποδομές, η δημόσια διοίκηση και το…διάστημα, προστίθενται στους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών, τους οποίους καλείται να προστατεύσει η Κύπρος από πολέμους και γενικά από ενδεχόμενες καταστροφές.

Η συμπερίληψη των πιο πάνω υποδομών περιλαμβάνονται σε οδηγία της ΕΕ (οδηγία 2022/2557 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022) η οποία συζητείται σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση κανονισμών, αυτοί αποβλέπουν: Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων οντοτήτων οι οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν την ικανότητά τους να προλαμβάνουν, να προστατεύουν, να αντιδρούν, να αντιστέκονται, να μετριάζουν, να απορροφούν, να προσαρμόζονται και να ανακάμπτουν από περιστατικά που ενδέχεται να διαταράξουν την παροχή βασικών υπηρεσιών είτε από ανθρωπογενείς είτε από φυσικές τυχαίες ή εκούσιες καταστροφές.

Οι υποδομές που καλύπτονται θεωρούνται «υποδομές ζωτικής σημασίας» των οποίων πρέπει να προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, δίκτυο ή σύστημα ή μέρος ενός περιουσιακού στοιχείου μιας εγκατάστασης ενός εξοπλισμού, ενός δικτύου ή ενός συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή βασικής υπηρεσίας.

Με τους κανονισμούς ορίζεται η Πολιτική Άμυνα ως αρμόδια αρχή για αναγνώριση και έλεγχο των κρίσιμων οντοτήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ως ενιαίο σημείο επαφής με την Επιτροπή και τα άλλα Κράτη Μέλη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρόταση κανονισμών που έχουν κατατεθεί ανταποκρίνεται στις θεματικές/στρατηγικές επιδιώξεις του Προγράμματος διακυβέρνησης και αφορά δράση που εμπίπτει στον Τέταρτο Πυλώνα και Αριθμό Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ισχύος – Άμυνα και Ασφάλεια».

Στο πλαίσιο των κανονισμών θα γίνεται «εκτίμηση κινδύνων» κάτι το οποίο προϋποθέτει  δρομολόγηση διαδικασίας για τον προσδιορισμό της φύσης και της έκτασης ενός κινδύνου. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω εντοπισμού και ανάλυσης πιθανών σχετικών απειλών, τρωτών σημείων και κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιστατικό και μέσω αξιολόγησης της δυνητικής απώλειας ή διαταραχής της παροχής βασικής υπηρεσίας που προκαλείται από το εν λόγω περιστατικό.

Οι κανονισμοί καθορίζουν τις υποχρεώσεις της Αρμόδιας Αρχής για λήψη ειδικών μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών οι οποίες είναι βασικές για τη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών ή οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως υποχρεώσεις για τον προσδιορισμό κρίσιμων οντοτήτων και τη στήριξη κρίσιμων οντοτήτων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τους επιβάλλονται.

Οι κανονισμοί καθορίζουν και τις υποχρεώσεις των κρίσιμων οντοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και της ικανότητάς τους να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Οι κανονισμοί δεν θίγουν την ευθύνη του αρμόδιου υπουργού να διαφυλάσσει την εθνική ασφάλεια και άμυνα και την εξουσία του να διαφυλάσσει τις άλλες βασικές λειτουργίες της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους και της τήρησης της δημόσιας τάξης.

Σημειώνεται, πως οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται σε φορείς δημόσιας διοίκησης που ασκούν τις δραστηριότητές τους στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας, της άμυνας ή της επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων της διερεύνησης, ανίχνευσης και δίωξης ποινικών αδικημάτων.