Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να καθαίρεσε τους τρεις μοναχούς της μονής Οσίου Αββακούμ (Νεκτάριο, Πορφύριο και Αββακούμ) και το θέμα για την Εκκλησία να θεωρείται λήξαν, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες και νέων επεισοδίων ή ακόμη και νέας δίκης εναντίον τους, η οποία να οδηγήσει μέχρι τη στέρηση του τίτλου του μοναχού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», δεν αποκλείεται οι τρεις καθαιρεθέντες να προσχωρήσουν στους Παλαιοημερολογίτες. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν, πως ήδη οι μοναχοί διεμήνυσαν εμμέσως στην Ιερά Σύνοδο, ότι δεν θα ακολουθήσουν την τακτική «σφάξε με αγά μου, ν’ αγιάσω». Συγκεκριμένα, φέρονται να ανέφεραν ενώπιον του εφετείου της Ιεράς Συνόδου, ότι εφόσον η Εκκλησία δεν τους θέλει στην αγκαλιά της, υπάρχουν άλλες αγκαλιές ανοικτές.

Βεβαίως, δεν έκαναν αναφορά στους Παλαιοημερολογίτες αλλά εδώ και πολλά χρόνια, όσοι ιερείς/ μοναχοί κοκ εγκαταλείπουν την Εκκλησία της Κύπρου, ειδικά ύστερα από καταδίκη τους, προσχωρούν στους Παλαιομηερολογίτες, θεωρώντας, ίσως, πως αποτελεί την πιο ανώδυνη επιλογή, η οποία δεν θα τους αποκόψει από οπαδούς, φίλους, υποστηρικτές κ.ο.κ. Και αυτό επειδή οι Παλαιοημερολογίτες είναι μεν Ορθόδοξοι, αλλά ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο υπολείπεται από το Γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 13 ημέρες.

Πάντως, οι ίδιοι επανήλθαν χθες το απόγευμα αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν στο ίδιο μοναστήρι (όχι μόνο οι τρεις αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας) κάτι το οποίο δεν ξεκαθαρίζει κατά πόσον αναφέρονται σε εντελώς «αυτόνομο» μοναστήρι το οποίο δεν θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα οποιουδήποτε.

Σχετικά είναι τα ακόλουθα σημεία της ανακοίνωσης που εξέδωσαν:

– «Θα συνεχίσουμε την πορεία και τη διακονία μας όπως μέχρι σήμερα κάναμε ήσυχα και ταπεινά και θα αναπαυθούμε σε έναν τόπο που όποιος επιθυμεί θα μπορεί να μας επισκεφτεί».

– «Θέλουμε να σας πούμε ότι όλη η αδελφότητα θα παραμείνει ενωμένη και δεν θα διασπαστεί για κανέναν λόγο».

– «Δηλώνουμε ότι η αδελφότητα μας παραμένει ενωμένη και αδιάσπαστη, παρά τις διάφορες προσπάθειές που έγιναν κατά καιρούς από πολλούς για να μας διασπάσουν και να μας διαχωρίσουν έχοντας αλλότριους σκοπούς».

– «Επειδή η παραπληροφόρηση οργίασε, ότι πατέρες θα πάμε σε διαφορετικά μοναστήρια, αναφέρουμε στην αγάπη σας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς και στην απόφαση της εφέσεως που μας ανακοινώθηκε και μας δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο, του είπαμε με σεβασμό ότι διαφωνούμε με την άδικη απόφαση της επικύρωσης της καθαίρεσης και της πρότασης να ενταχθούμε σε άλλα μοναστήρια».

Η πιθανή έξοδος των τριών από τους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου αφέθηκε να αιωρείται αμέσως μετά την επικύρωση της καθαίρεσής τους από το εφετείο της Ιεράς Συνόδου, με αναφορά του τέως ηγουμένου της μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριου.

Η ουσία όσων λέχθηκαν κρύβεται πίσω από την «αποκρυπτογράφηση» της ακόλουθης φράσης του: «Θα ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν με τους πατέρες μας, ενωμένη η αδελφότητα».

Γιατί, όμως, η φράση αυτή δεν θέτει τέρμα στην εκκρεμότητα που παρατηρείται από τον περασμένο Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε αργία από τον μητροπολίτη Ταμασού & Ορεινής Ησαΐα για «κανονικά παραπτώματα»; Η εκκρεμότητα φαίνεται να συνεχίζεται επειδή η Ιερά Σύνοδος, ενεργώντας ως εφετείο, αποφάσισε να διαλύσει την αδελφότητα στα εξ ων συνετέθη, «σκορπώντας» τους σε τρία διαφορετικά μοναστήρια, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως, όχι μόνο ότι αυτή είναι η βούληση της, αλλά στέλνοντας και το μήνυμα ότι αν τα μέλη της αδελφότητας παραμείνουν μαζί, θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

Οι «μεταθέσεις» των τριών συνιστούν ουσιαστικά εξορία και αποκοπή κάθε μεταξύ τους επαφής. Η εγκαταβίωση των μοναχών σε διαφορετικά μοναστήρια αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν μοναχοί. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Εφετείου αναφέρονται και τα ακόλουθα:

«Η Ιερά Σύνοδος φιλευσπλάγχνως ενεργούσα απεφάσισεν όπως οι εν λόγω μοναχοί παραμείνωσιν εις τας τάξεις των μοναχών υπό την προϋπόθεσιν ότι θα ενταχθώσιν εις διαφορετικάς μοναστικάς αδελφότητας, ως ακολούθως: Ο π. Αββακούμ Χριστοφή εις την ιεράν μονήν Παναγίας του Κύκκου, ο π. Πορφύριος Ττόουλος εις την ιεράν μονήν Παναγίας του Μαχαιρά και ο π. Νεκτάριος Γεωργίου εις την ιεράν μονήν Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης».

Με την πιο πάνω παράγραφο, η Ιερά Σύνοδος στέλνει στους μοναχούς εμμέσως το μήνυμα ότι τους έκανε χάρη αφήνοντάς τους στις τάξεις των μοναχών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξής αναφορά: «Η Ιερά Σύνοδος φιλευσπλάγχνως ενεργούσα απεφάσισεν όπως οι εν λόγω μοναχοί παραμείνωσιν εις τας τάξεις των μοναχών υπό την προϋπόθεσιν ότι θα ενταχθώσιν εις διαφορετικάς μοναστικάς αδελφότητας». Το γενικό μήνυμα της Συνόδου είναι πως αν παρεκκλίνουν από την απόφαση της, θα έχουν συνέπειες.

Ο γρίφος πίσω από τις λέξεις

Οι ίδιοι οι μοναχοί, δείχνοντας τις προθέσεις τους (μετά που τους γνωστοποιήθηκε η απόφαση), υποδεικνύουν και τα ακόλουθα:

– «Ο Θεός δεν πετάσσει κανένα. Ακόμη και οι άνθρωποι να μας πετάξουν και η ίδια η Εκκλησία που μας άφησε ορφανούς και μας πέταξε στο δρόμο, εμείς πιστεύουμε στη θεία δικαιοσύνη και όχι στη δικαιοσύνη των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι ο Θεός δεν θα μας πετάξει».

– «Προσήλθαμε στο Εφετείο “με παρότρυνση Συνοδικών”», υπονοώντας ότι πιθανώς να είχαν ενθαρρυνθεί ότι υπήρχε πιθανότητα να αποφύγουν την καθαίρεση.

– «Προσήλθαμε “για αποκατάσταση της αδικίας που προηγήθηκε”».

-«Κόρακας κοράκου εν φκάλει μάτι», παραπέμποντας στο ότι όλοι οι Συνοδικοί είναι οι ίδιοι και αλληλοκαλύπτονται. Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο «Φ», η πιο πάνω φράση του τέως ηγουμένου Νεκτάριου δεν ήταν αυθόρμητη και δεν ελέχθη «εν τη ρύμη του λόγου» κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του μετά την επικύρωση της καταδίκης. Η φράση λέχτηκε στους δημοσιογράφους συνειδητά αν ληφθεί υπόψιν πως η ίδια φράση χρησιμοποιήθηκε λίγη ώρα πριν και ενώπιον του Εφετείου. Οι μοναχοί, βεβαίως, παραπέμπουν σε κάλυψη του μητροπολίτη Ταμασού από τους υπόλοιπους Συνοδικούς, στις δικές τους καταγγελίες.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Φ», εντός του Εφετείου τους υπεδείχθη, πως δεν μπορεί να καταδικαστεί ο Ταμασού Ησαΐας από την Ιερά Σύνοδο χωρίς να προσκομιστούν στοιχεία και μάλιστα επαρκή, τα οποία να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, οι οποίοι θεωρήθηκαν ατεκμηρίωτοι. Η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει καταγγελίες εναντίον του μητροπολίτη Ταμασού, μόνο εφόσον από τις αστυνομικές έρευνες προκύψουν ποινικά αδικήματα και αποδειχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

– «Όλοι γνωρίζετε καλά ότι τα έκανε ο μητροπολίτης μας (Ταμασού Ησαΐας)». Εδώ εμμένουν στη γραμμή που ακολουθούσαν εδώ και μήνες.

– «Ήρθαμε για να κοροϊδευτούμε (παραπέμποντας εμπαιγμό τους)».

-«Δηλώνουμε αθώοι σε αυτές τις συκοφαντίες και τις αδικίες». Με τη φράση αυτή απορρίπτουν όλα όσα τους καταλογίστηκαν. Αυτό γίνεται όχι για να πείσουν τους Συνοδικούς (από τη στιγμή που δεν τους έπεισαν κατά την απολογία τους) αλλά για να προτάξουν την «καθαρότητά» τους, αν προσχωρήσουν σε άλλη Εκκλησία.

Όπως έγραψε χθες το philenews, οι τρεις μοναχοί, χωρίς να παραδεχτούν τις κατηγορίες περί Κανονικών παραπτωμάτων, ζήτησαν την επιείκεια της Συνόδου.