Την έναρξη της εθνικής στρατηγικής κατά της βίας στα σχολεία εξήγγειλε επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω βίντεο που δημοσιεύθηκε από νωρίς το πρωί χθες. Πρόκειται για το θέμα το οποίο το περασμένο καλοκαίρι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και όπως έγραψε ο «Φ» στηρίζεται πάνω σε πέντε πυλώνες και συγκεκριμένα τους ακόλουθους:

◗ Στη διασφάλιση ασφαλούς και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος

◗ Στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας

◗ Στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας

◗ Στους μηχανισμούς παρακολούθησης και υλοποίησης των Πολιτικών και καταγραφής των φαινομένων βίας

◗ Στη δημιουργία συνεργειών με άλλους φορείς

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «η στρατηγική μας υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που διασφαλίζει ότι κάθε παρέμβαση θα έχει σαφείς στόχους, αποτελέσματα και χρονοδιαγράμματα. Επιδίωξή μας να δώσουμε στα παιδιά μας το σχολείο που τους αξίζει. Επενδύοντας στα παιδιά μας, επενδύουμε στο μέλλον της κοινωνίας μας. Μαζί λοιπόν, για ένα σχολείο όπου η βία δεν έχει θέση». Όπως ανέφερε, η στρατηγική είναι αποτέλεσμα εκτεταμένου διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και αρμόδιους φορείς, που ένωσαν δυνάμεις μέσα από μια συμμετοχική και ολιστική προσέγγιση, με μοναδικό στόχο να διασφαλίσουν ότι «κάθε παιδί στη χώρα μας μεγαλώνει, μαθαίνει και αναπτύσσεται σε ένα σχολείο που είναιασφαλές, που είναι συμπεριληπτικό, που είναι γεμάτο ευκαιρίες για τα παιδιά μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δράσεις που βρίσκονται υπό τον τέταρτο πυλώνα καθώς τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να καταγράφονται. Μία από αυτές τις δράσεις είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για καταχώριση αυτών των περιστατικών και παρακολούθηση της διαχείρισης τους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει κι εξαγωγή αναφορών για αυτά τα περιστατικά.

Σημαντική δράση σε αυτόν τον πυλώνα είναι επίσης και η λήψη νομικών και διοικητικών μέτρων για πρόληψη και διαχείριση της βίας στο σχολείο και συγκεκριμένα, θα γίνεται μελέτη του νομικού πλαισίου, τόσο του κυπριακού, όσο και του ευρωπαϊκού, σχετικά με τη λήψη των πιο πάνω μέτρων για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να λαμβάνει υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης, στήριξης και θεραπείας στις περιπτώσεις που οι επαγγελματίες αξιολογούν ότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον του, αλλά δεν υπάρχει συγκατάθεση του ενός ή και των δύο γονέων/κηδεμόνων.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μέσω της στρατηγικής ενισχύονται και ενδυναμώνονται οι εκπαιδευτικοί ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη βία στα σχολεία, παρέχονται συγκεκριμένα εργαλεία σε μαθητές και μαθήτριες για να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και να γίνουν συμμέτοχοι στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, ενώ οι γονείς υποστηρίζονται ώστε να έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας.