Πέρσι η Κύπρος μαζί με την Πολωνία είχαν καταγράψει την μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαίες οδικές συγκρούσεις στην ΕΕ. Μάλιστα, η μείωση έφτασε σε αριθμό πρωτοφανή, αφού οι θάνατοι έφτασαν στους 33, με το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 36%. Αν συγκριθεί και με το -18% που είχε επιτευχθεί το 2022, τότε μιλάμε για συνολική μείωση των θανάτων κατά 50% που ήταν και ο στόχος της δεκαετίας 2021-2030.

Τα φετινά στοιχεία τρομάζουν, αφού οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους 43 (χωρίς να υπολογίζεται το σημερινό θανατηφόρο με θύμα 79χρονη στη Λεμεσό, αφού δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια) με το ποσοστό να ανέρχεται στο 25% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και στατιστικά να αντιστοιχεί σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ανά επτά ημέρες. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους αρμοδίους με απλά λόγια, δηλαδή, δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε που να το δικαιολογεί, γι’ αυτό και οι λόγοι πρέπει να εξεταστούν βαθύτερα.

Μια εξήγηση που δίδεται από το Τμήμα Τροχαίας και τα Δημόσια Έργα είναι πως σε δυο μόνο δυστυχήματα φέτος έχουν χαθεί εφτά ζωές. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο φοβερό δυστύχημα που συνέβη την Πρωτοχρονιά στη Λεμεσό όπου ξεκληρίστηκε ολόκληρη οικογένεια. Άλλα τρία νέα παιδιά σκοτώθηκαν χθες όταν επέβαιναν σε ένα όχημα μαζί με άλλους δύο φίλους τους.

Ενδεικτικό του πόσο τραγικά και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι και το εξής γεγονός: Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο τα θύματα από δυστυχήματα ήταν 29. Σήμερα θρηνούμε 43 συνανθρώπους μας. Σε λιγότερο από δυο μήνες χάθηκαν άδικα 14 ζωές.

Στους θανάτους αυτούς, δεν υπολογίζονται όσοι έχασαν τη ζωή τους εντός των περιοχών που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις, ενώ υπάρχουν άλλοι τέσσερις θάνατοι στους δρόμους για τους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα που οφείλονται, αν δηλαδή φταίει το δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν ή άλλα παθολογικά αίτια.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί στις 11 Σεπτεμβρίου κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, όταν υπήρχε πάλι αύξηση των θανάτων, αποδείχθηκαν τουλάχιστον ημίμετρα, αφού καθόλου δεν απέδωσαν. Κατά τη συνεδρία είχε αποφασιστεί η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και η συστηματικότερη ενημέρωση, διαφώτιση και εκπαίδευση μέσω στοχευμένων εκστρατειών.

Παράλληλα, είχε διαπιστωθεί πως μεγάλο φόρο στην άσφαλτο πληρώνουν οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, όπως πεζοί και μοτοσικλετιστές, ενώ δεν εστιάστηκε και στις άλλες αιτίες όπως ταχύτητα και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αφεθούν περίπου όλα στις κάμερες.

Όντως όπως αποδείχθηκε, από την ημέρα εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης είχε παρατηρηθεί μεγάλη μείωση θανάτων στους δρόμους (κατά το 2022 και το 2023) ωστόσο, φέτος με το σύστημα να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, καταγράφεται αυτή η τρομακτική αύξηση, γι’ αυτό και τα μέτρα πρέπει να ξανασχεδιαστούν.