Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διαδραματίζεται σήμερα το νέο επεισόδιο της υπόθεσης που μοιραία διασυνδέθηκε με την ελευθερία της έκφρασης και αφορά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Γιώργου Τάττη και του πολιτικού ακτιβιστή Οζ Καραχάν.
Τα δυο πρόσωπα είχαν τεθεί υπό σύλληψη την 1η Οκτωβρίου μετά από την προσπάθειά τους να αναρτήσουν πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Προκλήθηκε επεισόδιο μεταξύ των προαναφερθέντων και μελών της Αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα τα στελέχη της Δύναμης να φορέσουν χειροπέδες στους Τάττη και Καραχάν.
Σε βάρος των προαναφερθέντων έχει καταχωρισθεί υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ στη σημερινή διαδικασία οι προαναφερθέντες καλούνται, μέσω των δικηγόρων τους, να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Το κοινό κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά οκτώ κατηγορίες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- αφορούν (1) επίθεση σε όργανο τήρησης της τάξης, (2) αντίσταση ή παρεμπόδιση οργάνου τήρησης της τάξης, (3) ανησυχία, (4) δημόσια εξύβριση και (5) επίθεση εναντίον αστυνομικού.
Σημειώνεται πως το πανό που επρόκειτο να αναρτήσουν οι προαναφερθέντες, ανέφερε «ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ». Από την πρώτη στιγμή, εκφράστηκαν κομματικές αντιδράσεις για τη σύλληψη των προαναφερθέντων.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των προαναφερθέντων τους στήριξε εμπράκτως και –συγκεκριμένα- δια φυσικής παρουσίας στο ΤΑΕ Λευκωσίας όπου κρατήθηκε για λίγες ώρες οι προαναφερθέντες.
Πέραν τούτου, οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Σταύρος Παπαδούρης και κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατέθεσαν αυτεπάγγελτο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 3 Οκτωβρίου 2024, με τίτλο: «Το ανθρώπινο συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων της σύλληψης δύο Κύπριων πολιτών κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου 2024».
Εξάλλου, οι συλληφθέντες σε γραπτή τοποθέτηση που είχαν κοινοποιήσει μέσω του δικηγόρου τους Ευστάθιου Ευστάθιου, κι ενώ τελούσαν υπό κράτηση, είχαν αναφέρει τα ακόλουθα: «Από πότε η ελευθερία της έκφρασης είναι αδίκημα; Είναι κρίμα γιατί η Κύπρος εισέρχεται στο γκρουπ των κρατών όπου η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα. Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην έκφραση, το οποίο προστατεύεται συνταγματικά και δεχθήκαμε την αστυνομική επίθεση και βία. Είναι ντροπή την ημέρα της κυπριακής ανεξαρτησίας η ΚΔ να δέχεται αμφισβήτηση εκ των έσω και εννοούμε τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας».
Να σημειωθεί ότι ο Καραχάν, σε συνέντευξη Τύπου του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών το περασμένο καλοκαίρι, έφερε στην επιφάνεια λίστα με τους σφετεριστές ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα, συνδέοντας με την υπόθεση έναν εκ των φονιάδων του Τάσου Ισαάκ.
Ισχυρισμοί για απόλυση
Το θέμα, όμως, έχει κι άλλες προεκτάσεις. Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Τάττης, ισχυρίζεται ότι η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), που τον είχε προσλάβει τον Ιούλιο του 2024 ως δημοσιογράφο, τον απέλυσε στις 11 Οκτωβρίου, δέκα ημέρες μετά τα γεγονότα της παρέλασης και λόγω της σύλληψής του.
Μάλιστα, αυτός ο ισχυρισμός του προβάλλεται σε επιστολή του στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του αρμόδιου Υπουργείου (Εργασίας). Επιπλέον, ο δημοσιογράφος έχει κάνει αστική αγωγή κατά της ΕΤΥΚ, μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Κολοκασίδη, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Η θέση του είναι ότι παραβιάστηκαν δικαιώματά του, κάνοντας λόγο για το τεκμήριο της αθωότητάς του, αλλά και την ελευθερία της έκφρασης. Υποστηρίζει, ταυτόχρονα, πως ενώ προφορικά του αναφέρθηκε πως ο λόγος της απόλυσής του ήταν η σύλληψή του, εντούτοις στο χαρτί απόλυσής του γίνεται αναφορά περί πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του. Αυτές τις θέσεις τις απορρίπτει κατηγορηματικά η ΕΤΥΚ.
Η τελευταία σε γραπτές θέσεις της προς τον δημοσιογράφο υποστηρίζει πως ο τελευταίος «παραβίασε αρκετούς κανόνες της εργοδότησής του» και ότι δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες της Ένωσης σε σχέση με τη συνεργασία τους.
Μάλιστα, προβάλλεται η θέση ότι ο δημοσιογράφος είχε προειδοποιηθεί. Χθες ο «Φ» επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον γενικό γραμματέας της ΕΤΥΚ, Χρίστο Παναγίδη, προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα. Τον ενημερώσαμε για το λόγο που τον είχαμε καλέσει, αλλά μας ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί λόγω υποχρέωσης που προέκυψε.