Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός της πράσινης κοινότητας με αρχή τον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (2.10.2024). Η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου, σε συνέντευξή της στον «Φ», εξηγεί για την πρόσκληση που έλαβε από τις κοινότητες Τηλλυρίας, προκειμένου να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και την προσπάθεια που άρχισε για την εκπόνηση εθνικού τυποποιητικού παραδοτέου για κλιματικά ουδέτερες πόλεις και κοινότητες σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης.  Η κ. Θεοδοσίου αναφέρεται στις δράσεις που προωθούνται από το Γραφείο της για να ενισχυθεί η εφαρμογή του 7ου Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης στην Κύπρο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας τη παραλίας σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Αναφέρεται στη συνεργασία που έχει με την Υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά και τις ενέργειές της για ενίσχυση του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, καθώς και στη συνεργασία της με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα, εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τον δρόμο Λουτρά της Αφροδίτης-Φοντάνα Αμορόζα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι ανοικτός για τα οχήματα  του πάρκου και των σωμάτων διαχείρισης και ασφαλείας.

Έχει πραγματοποιηθεί και ενημερωτικό συνέδριο σχετικά με την πρόσβαση στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και προστασία των υπερασπιστών περιβάλλοντος…

Ναι, φιλοξενήσαμε στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, συνεργάστηκα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήσεις του Ειδικού Εισηγητή καθώς και σημαντικό συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με άλλους φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν όλες τις περιπτώσεις των πολιτών και των ΜΚΟ που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη για θέματα περιβάλλοντος και προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Αξιοποιώντας την εμπειρία μου και τη γνώση μου σε αυτές τις υποθέσεις, μπόρεσα να συμβάλω εποικοδομητικά πιστεύω στις προσπάθειες του Υπουργείου ενώ συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε πλάνο για τα ζητήματα της Σύμβασης του Άαρχους, ειδικά ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το 2026.

Στη συνέχεια, ακόμη και στο πλαίσιο σχετικής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών επιτροπών, συζητήσαμε την ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας μας, ακόμη και την πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να διασφαλίζεται με σαφήνεια το δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη και για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. Αυτή την περίοδο, ανέλαβα πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και τη Νομική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Υπουργείου Γεωργίας. Αυτή την περίοδο τυγχάνει νομικής επεξεργασίας το θέμα της πρόσβασης του κοινού στη δικαιοσύνη.

-Πώς προέκυψε η εμπλοκή σας στα θέματα που αφορούν τη μετατροπή της Τηλλυρίας σε πράσινη, κλιματικά ουδέτερη κοινότητα;

-Μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης για το 2024, που αφορούσε τον θεσμό της Πράσινης Κοινότητας, και αναφερόμενος σε πράσινες κοινότητες ή/και συμπλέγματα συναντήθηκα και με τον κοινοτάρχη του Κάτω Πύργου ήδη από τις αρχές του διορισμού μου από  τον περασμένο Ιανουάριο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη βάση της προηγούμενης εμπειρίας και ενασχόλησής μου με περιοχές όπως ο Ακάμας, καθώς και άλλων κοινοτήτων, είτε μέσω επαγγελματικών συνεργασιών, είτε ακτιβιστικής δράσης. Κατά τη συνάντηση συμφωνήσαμε με τον Κοινοτάρχη ότι η αναζωογόνηση – η επιβίωση ουσιαστικά της περιοχής του Κάτω Πύργου –  πρέπει ιδωθεί στρατηγικά, μέσα από μεθοδικό σχεδιασμό που να καλύπτει συνολικά το Σύμπλεγμα της Τηλλυρίας και όχι μεμονωμένα μόνο ένα χωριό, καθώς είναι όλη η περιοχή που έχει ιδιαιτερότητες.

-Οι ιδιαιτερότητες ποιες είναι;

-Η Τηλλυρία βρίσκεται δίπλα από τη γραμμή κατοχής, είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Κύπρο από το 1964, απομακρυσμένη και δυσπραγούσα, έχει τη μορφή εγκλωβισμένης περιοχής. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες και εκτίθενται σε κίνδυνους καθημερινά, από θέματα διαβίωσης και υποδομών, όπως το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού, συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, μέχρι τη διαχείριση αποβλήτων. Για παράδειγμα, όταν κόβεται το ρεύμα μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό για ώρες, καθιστώντας τη διαβίωση πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες περιοχές. Ως απότοκο της πρώτης μας συνάντησης, ακολούθησαν άλλες συναντήσεις με όλες τις κοινότητες του Συμπλέγματος ήδη πριν από τις εκλογές της μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταλήξαμε στις συναντήσεις αυτές να μην περιοριζόμαστε στον όρο «πράσινη κοινότητα», αλλά να αναφερόμαστε στον όρο για «Κλιματικά Ουδέτερη και Πράσινη Τηλλυρία». Που αποτελεί και ευρωπαϊκή απαίτηση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι τα προτεινόμενα για την περιοχή  έργα που θα δρομολογούνται μετά από τον καταρτισμό ενός συμφωνημένου από όλα τα μέρη πλάνου, να είναι μετρήσιμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να αξιολογούμε την πρόοδο της περιοχής ως προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030, και για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Το θέμα της Κλιματικής Ουδετερότητας με απασχολεί πάρα πολύ, εφόσον οι ρυθμοί στους οποίους κινούμαστε δεν είναι αρκετά γοργοί και ενώ θέλω να πιστεύω ότι οι Δήμοι έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια και μπορούν να αποκτήσουν τεχνογνωσία, οι κοινότητες υστερούν. Οπότε θεώρησα σημαντικό να αρχίσει πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό από την Τηλλυρία, η οποία έχει και επιπρόσθετες ανάγκες και προκλήσεις σε σχέση με άλλες κοινότητες.

-Ακολούθως λήφθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι ο Κάτω Πύργος η πρώτη πράσινη κοινότητα…

-Η Τηλλυρία ήταν στο επίκεντρο από την αρχή της Προεδρίας της παρούσας διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος είχε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά αποφάσεων που έχουν ληφθεί και δημοσιοποιηθεί από το 2023 κι έπειτα.

Με τον διορισμό μου, ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου εκπροσωπώντας το Σύμπλεγμα Τηλλυρίας με προσέγγισε με αίτημα να αναλάβω τη στήριξη των προσπαθειών να καταστεί η Τηλλυρία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη.

Η «επίσημη» αρχή της συνεργασίας έγινε με τη διοργάνωση από το Γραφείο μου Ημερίδας, στην οποία προσκάλεσα τις αρχές της Τήλου, του πρώτου ενεργειακά αυτόνομου νησιού παγκοσμίως. Η Tήλος παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με την Τηλλυρία, όντας ακριτικό νησί με πληθυσμό παρόμοιου μεγέθους με την Τηλλυρία. Για να αντιληφθείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, όταν πραγματοποιήσαμε την Ημερίδα «Κλιματικά Ουδέτερη και Πράσινη Τηλλυρία» τον Ιούνιο στον Κάτω Πύργο, είχα διακοπεί η παροχή ρεύματος και η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τον ιδρώτα να τρέχει από πάνω μας, και έτσι βιώσαμε ως επισκέπτες τις συνθήκες που για τους κατοίκους είναι συχνές.

Παράλληλα, το Γραφείο μου συμμετέχει σε τετραμελή τεχνική επιτροπή υπό τον συντονισμό του Γραφείου της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της Επιτροπής;

-Στόχος της Επιτροπής είναι ο συντονισμός προτάσεων και έργων, στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της πράσινης κοινότητας στον Κάτω Πύργο (2/10/2024).

Ως Επίτροπος, προωθώ δύο κύρια θέματα για την Τηλλυρία: Πρώτον, είμαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, διασφαλίζοντας αμφίδρομη ενημέρωση. Έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Επισκεφθήκαμε την Τηλλυρία, συναντήσαμε όλους τους Κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, και ζητήσαμε και μας απέστειλαν γραπτώς τις προτάσεις τους για έργα, τις οποίες συζητήσαμε στη συνέχεια δια ζώσης και τις αξιολογήσαμε επί τόπου μαζί τους.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης για την ανάπτυξη Πρότυπου Οδηγού για Κλιματικά Ουδέτερη και Πράσινη Κοινότητα. Αρχικά συζητούσαμε με τον Οργανισμό Τυποποίησης, ως Γραφείο Επιτρόπου τη δημιουργία εθνικού προτύπου, οπόταν ο Οργανισμός μάς ενημέρωσε ότι είχε ήδη αρχίσει αντίστοιχη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στο πλαίσιο εθνικού τυποποιητικού παραδοτέου για κλιματικά ουδέτερες πόλεις και κοινότητες.

-Έχετε αποφασίσει ποια έργα θα προχωρήσουν πρώτα στην Τηλλυρία;

-Όσον αφορά το Γραφείο μου έχουμε καταρτίσει κατάλογο προτεινόμενων έργων σε συνεργασία με τις Κοινότητες Τηλλυρίας, ωστόσο η τελική επιλογή οποιωνδήποτε έργων θα υλοποιηθούν στην περιοχή θα γίνει σε άλλο επίπεδο και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πολλές οι καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις στα Περβόλια

-Το Έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου, παρότι έχει υπογραφεί και κυρωθεί από την ΕΕ, δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή στην Κύπρο, επειδή προνοεί την επέκταση της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και την απαγόρευση της δόμησης σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή. Ποια είναι η θέση σας;

-Η πρόνοια αυτή αφορά τον καθορισμό ζώνης παράκτιας προστασίας όπου δεν θα επιτρέπεται καμία ανάπτυξη σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την ακτή, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Σήμερα, η ζώνη προστασίας της παραλίας στην Κύπρο ανέρχεται το μέγιστο στα 90 μέτρα αλλά θεωρώ ότι η τήρηση του ορίου των 100 μέτρων είναι καίριας σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Υπάρχει η άποψη ότι επειδή το Πρωτόκολλο έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει και, επομένως, τυγχάνει εφαρμογής και στην Κύπρο.

Πρακτικά, εργαζόμαστε προς την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης που καταρτίστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του 7ου Πρωτοκόλλου, για τη ζώνη προστασίας των παράκτιων περιοχών, η οποία προωθήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να εξεταστεί όσον αφορά τις χρήσεις γης και τον επανακαθορισμό της ζώνης προστασίας της παραλίας στο πλαίσιο του περί Οδών και Υποδομών Νόμου.

-Τι είδους καταγγελίες δέχεται το γραφείο σας σε σχέση με το Πρωτόκολλο;

-Έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες για τα Περβόλια της Λάρνακας, από την παραλία των Περβολιών ως τον Φάρο του Κιτίου, όπου και καταγράψαμε επί τόπου παράνομες επεμβάσεις και μη συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι η εμπλοκή  πολλών υπηρεσιών στη διαχείριση των παραλιών, δυσχεραίνει την αποτελεσματική εφαρμογή μιας τυχόν ενιαίας στρατηγικής.  Συνεχίζουμε τη διερεύνηση καταγγελιών και σε άλλες παράκτιες περιοχές όπως στην Επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου και στην Πάφο. Και επεξεργαζόμαστε την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής σε συνεργασία και με το Υφυπουργείο Τουρισμού στοχεύοντας στην ενίσχυση της προστασίας των παράκτιων μας περιοχών και σε συσχέτιση με το 7ο Πρωτόκολλο.

Θεωρώ ότι οι αναπτύξεις πρέπει να προσαρμόζονται στο ελάχιστο όριο των 100 μέτρων και αυτό επιτάσσει το αυξανόμενο φαινόμενο της διάβρωσης της ακτογραμμής μας το οποίο οφείλεται κυρίως σε δικές μας κατασκευές και επεμβάσεις και όχι τόσο σε φυσικά φαινόμενα. Σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος, όταν έρχονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνει υπόψη του το Πρωτόκολλο, αλλά είναι εξίσου επείγον αυτό το θέμα να εξεταστεί και από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Aνάδειξη της σημασίας του Πεδιαίου

-Τι σχέσεις έχετε με την κοινωνία των πολιτών και το περιβαλλοντικό  κίνημα…

-Η συνεργασία μου με την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι πολύ θετική. Η συνεργασία μας ποικίλλει ανάλογα με το εκάστοτε θέμα. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του 1ου Αειφόρου Φεστιβάλ Πεδιαίου – Ροή Ζωής,  το οποίο διοργανώσαμε ως Γραφείο Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, συνεργαστήκαμε με αριθμό περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών. Μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη σημασία του Πεδιαίου ποταμού – του μεγαλύτερου στην Κύπρο,  ως σημαντικού ποτάμιου οικοσυστήματος το οποίο διασχίζει και αστικές περιοχές, σημαντικού τόσο για τη φύση όσο και για τη δική μας παρουσία και ανάπτυξη γύρω του, ελπίζοντας να ενισχύσουμε τη διατήρηση και την αειφόρο διαχείριση του. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με το ποτάμιο οικοσύστημα, το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο ως γραμμικό πάρκο στους Δήμους Λακατάμειας, Στροβόλου και Λευκωσίας, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη φυσική του διαδρομή και την οικολογική του αξία του σε όλη του τη διαδρομή από τα Τριβίλλουρα μέχρι τον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Άλλωστε στο φεστιβάλ είχαν ισότιμη συμμετοχή τρία Υπουργεία, δυο Υφυπουργεία, 11 Κοινοτικές Αρχές και τρεις Δημοτικές Αρχές σε άψογη συνεργασία με 60 φορείς και άτομα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σαφείς κατευθυντήριες γραμμές  για την προστασία και τη διαχείριση του Ακάμα

-Έχετε επαφή με την Υπουργό Περιβάλλοντος. Συνεργάζεστε;

-Φυσικά συνεργαζόμαστε όπως προανέφερα, όπως σε θέματα της Σύμβασης Άαρχους, την πρωτοβουλία για μια κλιματικά ουδέτερη Τηλλυρία και τον Ακάμα. Σχετικά με τον Ακάμα, μετέχω σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις, μετά από οδηγίες της Υπουργού, όπου εκφράζω τις απόψεις μου και καταθέτω γραπτώς τις θέσεις μου και πολύ συχνά υπάρχει ομογνωμία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο συνεδριάσεων που έγιναν στο Υπουργείο, συζητήθηκε η διενέργεια εργασιών βελτίωσης του δρόμου στον Ακάμα σε σημεία μεταξύ Λουτρών της Αφροδίτης και Φοντάνα Αμορόζα. Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου, ειδικά για τη χρήση του ήδη πολυσύχναστου αυτού δρόμου από ιδιωτικά οχήματα καθώς και για την πιθανή αύξηση της κίνησης μετά τα βελτιωτικά έργα, δίνοντας έμφαση στην αναφορά στο Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα ότι ο συγκεκριμένος δρόμος προορίζεται για τη διακίνηση μόνο μικρών λεωφορείων και οχημάτων της Διαχειριστικής Επιτροπής του πάρκου καθώς επίσης πυροσβεστικών οχημάτων.

Όταν ήμουν Διευθύντρια του Διαχειριστικού Σχεδίου Ακάμα, κατά την σχετική συνεδρία της αρμόδιας Αρχής που είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε  η χρήση δημόσιων οχημάτων για τη μεταφορά επισκεπτών από τα περιβαλλοντικά κέντρα των χωριών τα οποία στη συνέχεια κατασκευάσαμε, με τη διαχείριση της κίνησης να παρακολουθείται στενά από  Διαχειριστική Επιτροπή που θα δημιουργούταν. Μάλιστα, είχα προτείνει την εισαγωγή συμβολικού χαμηλού τέλους για την είσοδο πολιτών (μη ντόπιων) στις περιοχές προστασίας της Χερσονήσου του Ακάμα, με στόχο τη διασφάλιση πόρων για τις τοπικές Κοινότητες, για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης βιώσιμης ανάπτυξης της χερσονήσου το οποίο είχε επίσης συμφωνηθεί τόσο με τις κοινότητες όπως επίσης και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη συντήρηση των υποδομών, καθώς και εν γενεί για τη διαχείριση του Πάρκου.

Επίσης, την ίδια θέση έχω και για τους δρόμους στις νότιες περιοχές του Ακάμα, της πρώτης φάσης υλοποίησης έργων. Συνεχίζω να υποστηρίζω να δοθεί έμφαση στις φυσιολατρικές και αειφόρες υποδομές και διευκολύνσεις στη Χερσόνησο και ότι χρειάζεται ανατροφοδότηση και επικαιροποίηση της πολιτικής για τη συνολική διαχείριση της διακίνησης και των δραστηριοτήτων στον Ακάμα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του κυνηγίου, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε συζήτηση και δημόσια διαβούλευση, όπως επίσης και το θέμα της ενδεχομένης επέκτασης των λατομικών ζωνών στην Ανδρολίκου το οποίο μελετάται αυτή την περίοδο.

Πρέπει να υπάρξουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική ανάπτυξη, την προστασία και τη διαχείριση της περιοχής. Είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στις απόψεις και ουσιαστικός διάλογος για όλα τα έργα, για τη συμβατότητά τους γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών έργων που έγιναν σε άλλη περιοχή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την αειφόρο ανάπτυξη που επιδιώκουμε για τον Ακάμα και την προστασία του φυσικού του πλούτου. Θεωρώ ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει θέσει σαφέστερους και πιο αποφασιστικούς στόχους για το περιβάλλον και τη διαχείριση της φύσης και πιστεύω πολύ ότι θα λυθούν πολλά θέματα που εκκρεμούν από προηγούμενες κυβερνήσεις.