Διορία τριών μηνών δίνουν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης για βελτίωση επίλυση των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στη λειτουργία του Ιππόδαμου, μέσω του οποίου υποβάλλον τα ηλεκτρονικά οι πολεοδομικές ατήσεις, διαφορετικά θα διεκδικήσουν διαχείριση του λογισμικού οι ίδιοι, με πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το αρμόδιο Υφυπουργείο να προχωρήσει με σχεδιασμό νέου μηχανογραφημένου συστήματος αδειοδότησης, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονη αρχιτεκτονική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εσωτερικών και εξωτερικών χρηστών.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι οι ΕΟΑ αν και αναγνωρίζουν τους προβληματισμούς του προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου, δε υιοθετούν την κατάργηση του Ιππόδαμου, επειδή προφανώς αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα.

Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε κατόπιν τηλεδιάσκεψης των πέντε ΕΟΑ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Συμμεριζόμαστε πλήρως την ανησυχία του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου κ. Γιάννη Καρούσου, η οποία αποτελεί και προβληματισμό όλων των υπόλοιπων Προέδρων λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά σε όλους τους ΕΟΑ από την πρώτη μέρα έναρξης της λειτουργίας τους.

Το Κράτος είχε εξ΄αρχής την ευθύνη παράδοσης στους ΕΟΑ ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου λογισμικού συστήματος. Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την αρχή λειτουργίας του μηχανογραφημένου συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ αφορούν κυρίως τις ακόλουθες δύο (2) κατηγορίες:

1. Ταχύτητα: Για το θέμα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με την άμεση εμπλοκή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την ταχύτητα του συστήματος, ώστε αυτό να μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τις συμβατικές μέχρι σήμερα διαδικασίες μελέτης των αιτήσεων με φυσικό φάκελο. Ιδιαίτερα αναμένεται σοβαρή και άμεση βελτίωση της ταχύτητας στην Επαρχία Αμμοχώστου όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

2. Αρχιτεκτονική συστήματος: Προκύπτουν καθημερινά σοβαρά προβλήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την δομή και τις ροές λειτουργίας του συστήματος, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τους ΕΟΑ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και χρήζουν άμεσης τροποποίησης/βελτίωσης/αλλαγής. Η προώθηση αυτών των αλλαγών δυστυχώς προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω εμπλοκής πολλών κυβερνητικών τμημάτων στην όλη διαδικασία. Επιθυμία όλων είναι όπως το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ευέλικτο.

Νοείται ότι, όλα τα πιο πάνω θα αποφεύγονταν εάν το σύστημα τίθετο σε πιλοτική λειτουργία πριν από την δημιουργία των ΕΟΑ την 1η Ιουλίου 2024, ώστε να εντοπίζονταν έγκαιρα όλα τα λειτουργικά προβλήματα και περαιτέρω να γίνονταν οι απαιτούμενες εκπαιδεύσεις του συνόλου του προσωπικού.

Δεδομένων των πιο πάνω καθώς και του γεγονότος ότι οι ΕΟΑ διανύουν πλέον τον 5ο μήνα λειτουργίας τους, εισηγούμαστε την:

1. Άμεση απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας προώθησης όλων των τροποποιήσεών/βελτιώσεων/αλλαγών, με την απευθείας επαφή των ΕΟΑ με την ανάδοχο εταιρεία σχεδιασμού του συστήματος.

2. Να δοθεί διορία τριών (3) μηνών ήτοι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025, ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα του συστήματος και να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι αλλαγές που ζητήθηκαν ή/και θα ζητηθούν.

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση νέες ρηξικέλευθες επιλογές όπως για παράδειγμα, οι Επαρχιακοί Οργανισμοί αναλάβουν τη διαχείριση του λογισμικού, με πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το αρμόδιο Υφυπουργείο να προχωρήσει με σχεδιασμό νέου μηχανογραφημένου συστήματος αδειοδότησης, το οποίο να βασίζεται σε σύγχρονη αρχιτεκτονική και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εσωτερικών και εξωτερικών χρηστών».