Άνοιξε σήμερα η αυλαία της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης του πρώην επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με οκτώ κατηγορίες πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου σε σχέση με την πρόσληψή του στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Μετά από την απόρριψη της προδικαστικής ένστασης της υπεράσπισης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας,  ο λοχίας του ΤΑΕ Αρχηγείου, Πιερής Νεοκλέους, κατέθεσε τα συνολικά 28 τεκμήρια, μεταξύ των οποίων και το απολυτήριο λυκείου του Γιαννάκη που φέρει βαθμό 13 και 9/12.

Ο Γιάννης Πολυχρόνης, δικηγόρος του κ. Γιαννάκη,ανέφερε ενώπιον της έδρας ότι δεν κάνει παραδεκτή καμία διακίνηση των τεκμηρίων από τον πελάτη του. Επέμεινε στη θέση του ότι «όλη η λήψη των τεκμηρίων λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου». Ανέφερε πως δεν θα προβεί σε υπεράσπιση για τα τεκμήρια και πρόσθεσε πως θα αγορεύσει για τη θέση του ότι αυτά λήφθηκαν παράνομα.

Η Δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, επανέλαβε τη θέση που καταγράφεται στην ενδιάμεση απόφασή της με την οποία νωρίτερα απέρριψε την ένσταση προκειμένου να διεξαχθεί δίκη εντός δίκης στη βάση της θέσεων της υπεράσπισης ότι η ανάμειξη του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επιμόλυνε το ανακριτικό έργο. Η κ. Γρηγορίου στην απόφαση υπέδειξε ότι αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο: «(…)τα θέματα για τα οποία ζητήθηκε διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, παραμένουν ζωντανά και θα εξεταστούν εντός του πλαισίου της ουσίας της υπόθεσης».

Αντεξετάζοντας τον Πιερή Νεοκλέους, ο κ. Πολυχρόνης του υπέβαλε τα ακόλουθα: «Πριν πάρετε την καταγγελία, ο γενικός ελεγκτής παραβίασε όλα τα δικαιώματά του κατηγορουμένου». Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Θεοδώρα Παπακυριάκου, επενέβη, λέγοντας ότι «όταν υποβάλλουμε κάτι, πρέπει να αφορά τον μάρτυρα». Τελικά ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια σε σχέση με τη θέση του κ. Πολυχρόνη: «Δεν γνωρίζω κάτι σε σχέση με αυτά. Δεν το ανάφερε ο ίδιος με τον νομικό του κατά την κατάθεση».

Τα τεκμήρια που κατατέθηκαν ήταν -μεταξύ άλλων- ένας ψηφιακός δίσκος με οπτικό υλικό από την οικοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «50 χρόνια Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – Συνάντηση Ιδεών – κ. Γιάννη Γιαννάκη», το απολυτήριο Λυκείου και άλλα στοιχεία σε σχέση με την παραμονή του στις ΗΠΑ για σπουδές.

Νωρίτερα, όπως σημειώσαμε, η Επαρχιακός Δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Γιαννάκη, όπως διεξαχθεί δίκη εντός δίκης, θεωρώντας ως επιμολυσμένο το ανακριτικό έργο για την υπόθεσή του.

Ο Γιάννης Πολυχρόνης, είχε κάνει λόγο για ανάμειξη του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, προβάλλοντας τη θέση πως παρενέβη με τέτοιο τρόπο ώστε να καταπατηθούν συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη του και να καταστεί επιμολυσμένο το ανακριτικό έργο. Είχε εγείρει θέμα πραγματοποίησης δίκης εντός δίκης με αφορμή την κατάθεση ψηφιακού δίσκου ως τεκμηρίου και συνέδεσε τα όσα είπε για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τα όσα επικαλέστηκε ο Γενικός Εισαγγελέας στο αίτημα για παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή.

Όπως συνάγεται από την απόφαση της Δικαστού, ωστόσο, η τελευταία αποδέχθηκε τις θέσεις της κατηγορούσας Αρχής και συγκεκριμένα της εισαγγελέως, Πολίνας Ευθυβούλου, που είχε αγορεύσει. «Σε μια δίκη εντός δίκης το Δικαστήριο αποφεύγει να προβαίνει σε ευρήματα γεγονότων τα οποία τείνουν να προαποφασίζουν την αξιοπιστία μαρτύρων ή κατηγορουμένων» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εξασέλιδη γραπτή της ετυμηγορία. Σε άλλο σημείο της απόφασης, σημειώνεται:  «Τα όσα αναγράφονται στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου () επ΄ουδενί αποτελεί δικαστική γνώση η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον άλλου Δικαστηρίου, ούτε δύναται να δεσμεύσει με οποιονδήποτε τρόπο το παρόν Δικαστήριο(…)».