Υφυπουργείο Τεχνολογίας, ΕΤΕΚ και Πολεοδομία στήνουν στον τοίχο τον πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσο, ο οποίος γνωστοποίησε απόφαση με βάση την οποία από Δευτέρας οι αιτήσεις για τις άδειες ανάπτυξης θα είναι σε έντυπη μορφή, παρακάμπτοντας το λογισμικό πρόγραμμα Ιππόδαμος, μέσω του οποίου από την 1η Ιουλίου οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Παρά τα πυρά που δέχτηκε ο Γιάννης Καρούσος, πέτυχε ήδη τον στόχο που φαίνεται να είχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και που αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης σε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες βελτίωσης τη λειτουργίας του Ιππόδαμου, ο οποίος εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν.

Μιλώντας το Τρίτο του ΡΙΚ ο διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος  Κούνδουρος επιστράτευσε αριθμούς προκειμένου να πείσει ότι η αποδοτικότητα του Ιππόδαμου έχει βελτιωθεί.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου υπεβλήθησαν πέραν των 4.000 αιτήσεων και από αυτές ολοκληρώθηκαν/εκδόθηκαν οι 3.300 που αποτελούν ποσοστό πέραν του 80% όσων έχουν υποβληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κούνδουρο, οι αριθμοί υποδεικνύουν ότι οι αιτήσεις εξετάζονται ομαλά και οι ταχύτητες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Είπε επίσης ότι ήδη ολοκληρώθηκαν δύο αναβαθμίσεις του Ιππόδαμου και προωθούνται άλλες δύο Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Διαβεβαίωσε επίσης, πως το προσωπικό των ΕΟΑ εντοπίζει τα προβλήματα που παρατηρούνται και καταβάλλεται προσπάθεια επίλυση τους.

Υπέδειξε επίσης, πως τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην παραγωγικότητα του συστήματος κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα στη έκδοση αδειών.

Τόνισε δε, πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης του ΕΟΑ Αμμοχώστου θα ανακόψει τη βελτίωση που παρατηρείται και θα επιμηκυνθεί ο χρόνος επίλυσης των προβλημάτων που παρατηρούνται.

Ο κ. Κούνδουρος ανέφερε ότι επικοινώνησε με δύο διευθυντές ΕΟΑ οι οποίοι τον ενημέρωσαν πως η λειτουργία του Ιππόδαμου βελτιώθηκε ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν το Οκτώβρη οι αριθμοί είναι περίπου οι ίδιοι με τους αριθμούς αδειών που εκδίδονταν πριν τη μεταρρύθμιση.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση, πως στις αρχές του χρόνου όταν η έξοδος των πολεοεομικών αιτήσεων θα υπερβαίνει τις εισερχόμενες, η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω.

Υπέδειξε εξάλλου, πως αν επιστρέψουμε στο χαρτί θα ταλαιπωρηθούν οι μελετητές οι οποίοι αντί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους θα πρέπει να μεταβαίνουν επιτόπου για να το πράξουν, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ η ταλαιπωρία τους δεν θα εκλείψει. Αυτή τη στιγμή, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το γραφείο του ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, είπε ο διευθυντής Πολεοδομίας.

Παρατήρησε επίσης, πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως στα πρώτα στάδια υπήρχε και ανομοιογένεια στο προσωπικό το οποίο προερχόταν από διάφορες υπηρεσίες και έπρεπε συντονιστεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού, μιλώντας επίσης στο Τρίτο του ΡΙΚ αναφέρθηκε αρχικά στον όγκο εργασιών που ψηφιοποιήθηκε και τον οποίο χαρακτήρισε τεράστιο.

Είπε επίσης, πως μήνα με μήνα διπλασιάζονται οι αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω του Ιππόδαμου. Μπορεί τώρα να φτάνουμε τους αριθμούς προ της μεταρρύθμισης, αλλά τα οφέλη είναι πάρα πολλά, είπε ο υφυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ως προς την ανταπόκριση του συστήματος (Ιππόδαμος) αλλά και στην αποδοτικότητα, αλλά διαβεβαίωσε πως βελτιώνονται συνεχώς. Επιλύθηκε, είπε και η διασύνδεση του με το Κτηματολόγιο, κάτι το οποίο προκαλούσε καθυστερήσεις. Αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική υπογραφή η οποία τώρα καλύπτει «μαζικά» τα έγγραφα που υποβάλλονται σε σχέση με την υπογραφή των εντύπων ένα προς ένα.

Ανέφερε επίσης πως επετεύχθη και ο διαχωρισμός των πολεοδομικών αιτήσεων από τις αιτήσεις άδειας οικοδομής.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής ήταν ξεκάθαρος πως δεν πρέπει να καν να γίνονται σκέψεις για τερματισμό της χρήσης του Ιππόδαμου, παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται, τονίζοντας, ωστόσο την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες βελτίωση του προγράμματος.

Βρήκε δίκιο στους ΕΟΑ, ότι το διάστημα των δυόμιση χρόνων που μεσολάβησε από την έγκριση της νομοθεσίας μέχρι και την εφαρμογή της έπρεπε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Ιπποδαμου, κάτι, που όπως είπε, είχε υποδείξει και το ΕΤΕΚ.

Ο κ Κωνσταντής εξέφρασε την ελπίδα ότι με την υλοποίηση και των άλλων δύο αναβαθμίσεων που δρομολογήθηκαν, η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά. Το ΕΤΕΚ, είπε, έχει υποβάλει 30-40 σημεία τα οποία χρήζουν βελτιώσεων μέσω του συστήματος, τονίζοντας παράλληλα, πως όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος, πρέπει να επιλύεται εντός 24 ωρών.

Τέλος, ο πρόεδρο του ΕΤΕΚ ξεκαθάρισε πως είναι αδιανόητο να επιστρέψουμε στην εποχή των έντυπων αιτήσεων που, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να σημαίνει πως μπορεί κάποιος να ξεκινά από την Πάφο και να πηγαίνει στο Παραλίμνι για να υποβάλει κασόνια με έγγραφα και σχέδια, τη στιγμή που αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Τέλος ανέφερε, ότι είχε επαφή και με τον κ. Καρούσο και αν χρειαστεί θα μεταβεί και ο ίδιος στον ΕΟΑ Αμμοχώστου μαζί με τον υφυπουργό, για να συζητήσουν επιτόπου την κατάσταση.

Οι ΕΟΑ συνέρχονται για να εξετάσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε.

Προηγουμένως ο κ. Καρούσος είχε αναφερθεί στη δυσλειτουργία του Ιππόδαμου και σε έντονες αντιδράσεις από μελετητές.