Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσα συνέβησαν στον Ποταμό Λιοπετρίου, ειδικά μετά τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προειδοποιούσε από το 2022, βρίσκεται ακόμη ένα σκάνδαλο που έχει σχέση με τον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και την ελλιπή παρακολούθηση του έργου από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Πέραν από τους φορολογούμενους πολίτες, που θα επωμιστούν για ακόμη μία φορά λάθη και παραλείψεις, τα πιο μεγάλα θύματα όσων συνέβησαν στο έργο, που έπρεπε να τελειώσει από τον Μάρτιο του 2023, είναι 30 οικογένειες ψαράδων και οι ιδιοκτήτες εστιατορίου της περιοχής.

Διαβλέποντας πως ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου, μετά τον τερματισμό της σύμβασης, είναι ακόμη πολύ μακρύς, απευθύνουν ύστατη έκκληση για αποζημιώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή υπέστησαν οι ιδιοκτήτες μεγάλου εστιατορίου που λειτουργεί από το 1963 και παραμένει για τέταρτο χρόνο κλειστό λόγω των έργων.

Μία από τις ιδιοκτήτριες, η Μαργαρίτα Νικολάου, ανέφερε στον «Φ» πως από το εστιατόριο ζούσαν 10 οικογένειες. «Εμείς κλείσαμε το 2020 και η επιχείρησή μας καταστράφηκε. Το κτήριο του εστιατορίου έχει υποστεί ζημιές, ο χώρος γύρω από αυτόν είναι γεμάτος κιγκλιδώματα, ο εξοπλισμός καταστράφηκε. Χρειάζεται ανακαίνιση για να λειτουργήσει. Ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί η υπόσχεση που δόθηκε για αποζημιώσεις, αλλιώς θα κινηθούμε νομικά κατά του κράτους», ανέφερε, εκφράζοντας την απόγνωσή της. «Νιώθουμε απογοήτευση και πικρία, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας. Στέλνουμε επιστολές στα αρμόδια τμήματα και ο ένας μας στέλνει στον άλλο, έχουμε καταντήσει μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Μας λένε “δεν ευθυνόμαστε εμείς, να πάτε σε άλλη υπηρεσία”. Κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις είχαν και οι ψαράδες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, κάποιοι εκ των οποίων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλα αλιευτικά καταφύγια. «Εμείς προσπαθήσαμε να μην καταρρεύσει το έργο, δυστυχώς όμως σε κάποιες υπηρεσίες κάποιοι είναι κράτος εν κράτει», ανέφερε ο Αντώνης Ζαμπάς, επαγγελματίας ψαράς, που παρέμεινε στον χώρο στον οποίο υπάρχει πρόσβαση μόνο μέσω ενός χωματόδρομου από την Ξυλοφάγου. «Εδιαλύσαν μας. Εμείς που παραμείναμε στον ποταμό έχουμε πολύ ζημιές και μεγάλες φθορές στα αυτοκίνητά μας. Αυτό που θέλουμε είναι αποζημιώσεις και να τελειώσει το συντομότερο το έργο, με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να γίνουν οι αποβάθρες των ψαράδων για να επιστρέψουν όλοι και να λειτουργήσει ξανά ο ποταμός».

Εν τω μεταξύ ουδείς γνωρίζει με ποιον τρόπο θα αποπερατωθεί το έργο και πόσος επιπρόσθετος χρόνος, αλλά και κόστος θα χρειαστούν. Το χειρότερο είναι, κάτι που ανέδειξε σε χθεσινό του ρεπορτάζ ο «Φ», το ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές εκτιμήσεις για το ποσοστό των εργασιών που έγιναν, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε και κακοτεχνίες. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και ανάληψη του έργου από το Τμήμα Πολεοδομίας, ώστε να αναθέσει στη συνέχεια στους υφιστάμενους υπεργολάβους την αποπεράτωσή του. Για το δεύτερο σενάριο θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.