Με τη δημιουργία νέων υποδομών για πίστες ταχύτητας, οι οποίες θα διαθέτουν και τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, η Βουλή επιχειρεί να βάλει φρένο στις παράνομες κόντρες που πραγματοποιούνται στους κυπριακούς δρόμους.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών μετά από εισήγηση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν νοείται οι δρόμοι να μετατρέπονται σε πίστες αυτοσχέδιων αγώνων και ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση δρώντας προληπτικά και βλέποντας το πρόβλημα στη ρίζα του. Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν 176 παράπονα ενώπιον των αρμόδιων Αρχών. Πάντως, τη δημιουργία πιστών ταχύτητας βλέπουν με θετικό μάτι τόσο ο ΚΟΑ και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου όσο και η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όχι όμως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

Με βάση τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος του ΚΟΑ, η δημιουργία τέτοιων υποδομών θα είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλήματος, το οποίο είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο παγκοσμίως μετά το ποδόσφαιρο, αλλά και για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και του αθλητικού τουρισμού. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η δημιουργία μιας σωστής πίστας δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα καθώς προϋποθέτει την παραχώρηση μεγάλης έκτασης γης, περίπου 300.000 τετραγωνικών μέτρων. Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναπτυχθεί κοντά σε αυτοκινητόδρομο και συγκεκριμένα ανάμεσα στη Λάρνακα και στη Λεμεσό, δεδομένου ότι οι περισσότεροι λάτρεις του αθλήματος βρίσκονται στη Λεμεσό. Επιπλέον, εκτίμησε ότι το κόστος θα ανέλθει γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου σημείωσε ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός συνδέεται άμεσα με την οδική ασφάλεια, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ομοσπονδίας να «μετατρέψει τους αλήτες σε αθλητές». Γνωστοποίησε ακόμα ότι στην Κύπρο κυκλοφορούν περίπου 15.000 «super cars», δηλαδή αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης, τύπου Ferrari και Lamborghini. Η δημιουργία πίστας αγώνων βρίσκει σύμφωνη και την Αστυνομία, η οποία όμως εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον, αφού την ανέγερσή τους αναλαμβάνει συνήθως ο ιδιωτικός τομέας. Σε σχέση με την διεξαγωγή παράνομων αγώνων ταχύτητας σε δημόσιους δρόμους, η Αστυνομία υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες πλέον υπάρχει αστυνόμευση. Από μεριάς Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι η υλοποίηση του έργου είναι επιθυμητή εάν και εφόσον δεν υποσκάπτει τον περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμο.

Η δημιουργία υποδομών για πίστες ταχύτητας βρίσκει αντίθετο μόνο τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, ο οποίος απορρίπτει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην καταστολή των παράνομων αγώνων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε: «Είναι ουτοπία να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Κίνητρο αυτών που πραγματοποιούν παράνομες κόντρες είναι η επίδειξη και όχι ο αθλητισμός. Ουδέποτε θα φέρουμε τέτοιο κόσμο στις πίστες και αν το κάνουμε θα παρανομήσουμε ασύστολα. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα και οδηγούς που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια». Παράλληλα, προέβη και σε καταγγελίες για την πίστα στο Δασάκι της Άχνας, τονίζοντας ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές για τον σχεδιασμό, την ασφάλεια και την χρονομέτρηση, ούτε ελέγχονται οι υποδομές από τους αρμοδίους.

Τους εν λόγω ισχυρισμούς απέρριψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, λέγοντας ότι η πίστα λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια και ουδέποτε σημειώθηκε κάποιο ατύχημα.