Περιορισμούς σχετικά με τις προδιαγραφές, τα χαρακτηριστικά και εξοπλισμό των αναβατών, την ταχύτητα οδήγησης, τους χώρους κυκλοφορίας και το επίπεδο ασφάλειας των υποδομών όπου μπορούν να διακινούνται, εισηγείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) σε έκθεσή του που κυκλοφορεί σήμερα, για τα ηλεκτρικά σκούτερ.

Λόγω της ευρείας χρήσης των e-scooters όπως είναι γνωστά τα ηλεκτρονικά πατίνια, το Συμβούλιο ασχολείται με την τελευταία έκθεσή του με αυτά, σημειώνοντας το αλαλούμ που υπάρχει στις νομοθεσίες των χωρών της ΕΕ, αφού δεν υπάρχει κοινό νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία τους.

Στην Κύπρο υπήρξαν μέχρι σήμερα δυο θάνατοι από σκούτερ, ένας το 2019 και ένας το 2022 και αρκετοί τραυματισμοί. Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών στα πλαίσια του προγράμματος Road Safety PIN (Performance Index), στα 22 κράτη που μπόρεσαν να διαθέσουν στοιχεία, οι θάνατοι αναβατών e-scooters και γενικά μηχανοκινήτων συσκευών μικροκινητικότητας, αυξήθηκαν από 81 το 2021 σε 119 το 2022. Σημειώνεται όμως, πως την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι αριθμοί των οχημάτων αυτών σε κυκλοφορία. Στην Κύπρο καταγράφηκε μόνο ένας θάνατος με e-scooter κατά την περίοδο αυτή και συγκεκριμένα το 2022. Στην έκθεση καταγράφεται πολύ μεγάλη διαφορά στους αριθμούς των θανάτων κατά φύλο των αναβατών. Συγκεκριμένα, στα 22 κράτη που διέθεσαν στοιχεία, καταγράφηκαν την περίοδο 2020-2023, 283 θάνατοι ανδρών και 46 θάνατοι γυναικών.

Το ETSC συστήνει στην έκθεση, όπως το ζήτημα της ασφάλειας των αναβατών e-scooters αντιμετωπιστεί με την προσέγγιση του «ασφαλούς συστήματος», που διαλαμβάνει μέτρα και περιορισμούς. Σημειώνεται παράλληλα ότι σε 31 από τις 32 χώρες που συμμετέχουν στον πρόγραμμα, επιτρέπεται η χρήση σκούτερς και στις 20 από αυτές καθορίζεται ως ανώτατο όριο κίνησης με σκούτερ τα 25 χλμ/ώρα και οι άλλες 11 όριο 20 χλμ/ώρα. Στην Κύπρο το όριο είναι 20 χλμ/ώρα (10 χλμ/ώρα σε πεζόδρομο ή πλατεία, όταν η διακίνηση επιτρέπεται από την αρμόδια Τοπική Αρχή). Το Συμβούλιο θεωρεί επίσης επιτακτική την ανάγκη διαχωρισμού της κυκλοφορίας των αναβατών των e-scooters και των άλλων ευάλωτων χρηστών των δρόμων από τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκεί όπου η ταχύτητα των μηχανοκινήτων οχημάτων υπερβαίνει τα 30 χλμ/ώρα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστήνει προς τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ:

•      Να καθοριστεί δυνατότητα ανώτατης ταχύτητας 20 χλμ/ώρα για τα ιδιωτικά e-scooters, εκ κατασκευής στο εργοστάσιο. Οι πάροχοι ενοικιαζόμενων e-scooters, επίσης πρέπει να περιορίζουν την ανώτατη ταχύτητα στα 20 χλμ/ώρα, θα πρέπει ακόμα να εφαρμόζουν χαμηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα σε ζώνες πεζών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «geofencing».

•      Να θεσπιστεί υποχρέωση για ανεξάρτητα συστήματα πέδησης στους εμπρός και πίσω τροχούς των e-scooters, να έχουν φώτα μπρος και πίσω, κόρνα και οι οδηγοί να φέρουν κράνος στα e-scooters. (Σημ. Στην Κύπρο ισχύει αυτή η υποχρέωση).

•      Η οδήγηση e-scooter σε πεζοδρόμια θα πρέπει να απαγορεύεται και τα ενοικιαζόμενα e-scooters θα πρέπει να επιβραδύνονται στην ταχύτητα περπατήματος σε περιοχές με πολλούς πεζούς, μέσω «geofencing». Στην Κύπρο απαγορεύεται η οδήγηση e-scooter σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες, εκτός αν αυτό επιτραπεί από την αρμόδια τοπική αρχή και τοποθετηθεί σχετική σήμανση).

Επίσης συνίσταται τα σκούτερ να οδηγούνται από ένα άτομο, 16 ετών και άνω (στην Κύπρο το κατώτατο όριο ηλικίας είναι τα 14 έτη) και να απαγορεύεται η χρήση κινητού και αλκοόλ (στην χώρα αυτά ισχύουν).

•      Συνιστάται η εκπαίδευση των αναβατών e-scooters, κάτι που δεν γίνεται στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα ΡΙΝ είναι ο Γιώργος Μορφάκης.