Τρεις χώρους στη Λευκωσία, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για να καταλήξει στον έναν, όπου θα στεγάσει και θα λειτουργήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για παραβατικούς μαθητές από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για χώρους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση, ούτε γειτνιάζουν με σχολικές μονάδες μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν πρόσφατα και οδήγησαν σε ναυάγιο την υλοποίηση του προγράμματος σε χώρο δίπλα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο επιθυμούσε όπως το εν λόγω πρόγραμμα «τρέξει» σε ανεξάρτητο μεν χώρο, αλλά κοντά σε σχολείο για να μην υπάρχει αποκλεισμός των παιδιών και να υπάρχει επαφή με σχολικό περιβάλλον, φαίνεται να αναγκάζεται να αφήνει αυτόν τον σχεδιασμό λόγω της αρνητικής εμπειρίας που είχε με τις σφοδρές αντιδράσεις. Εξάλλου, δεν επιθυμεί όξυνση της κατάστασης για να αποφευχθούν αντιδράσεις που θα στοχοποιούν τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο εναλλακτικό πρόγραμμα.
Όσον αφορά στη λειτουργία του τον ερχόμενο Φεβρουάριο, καθώς το πρώτο τετράμηνο «χάθηκε», στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 4 με 5 παιδιά. Όπως πληροφορούμαστε, κάποια από αυτά φοιτούν στα σχολεία τους τώρα καθώς δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία του εναλλακτικού προγράμματος τον Οκτώβριο, ενώ άλλα δεν βρίσκονται καν στο σχολικό πλαίσιο. Για το υπουργείο Παιδείας αυτή είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια να μην «χάσει» τα παιδιά από το σχολείο και κατ΄επέκταση να μην τα αφήσει χωρίς στήριξη στην κοινωνία.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οπότε και θεωρείται βέβαιο πως οι μαθητές αυτοί θα επανενταχθούν κανονικά στα σχολεία τους με την έναρξη της επόμενη σχολικής χρονιάς.
Εξάλλου, το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης θα λειτουργεί με στόχο να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας σε μαθητές ηλικιών 12 με 18 ετών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, επομένως θα είναι εξατομικευμένο.
Όπως εξηγεί η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κάρουλλα, κατά τη φοίτηση των παιδιών στο εναλλακτικό πρόγραμμα θα διατηρείται στενή επαφή με το σχολείο κανονικής φοίτησης τους, στο οποίο θα επιστρέψουν μετά. Μέσα στο πρόγραμμα εκτός από εκπαιδευτικοί, θα έχουν ενεργή εμπλοκή και κλινικοί ψυχολόγοι/παιδοψυχίατροι ούτως ώστε να παρέχεται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και δράση για κάθε παιδί. Σημειώνεται ότι αυτό το πρότυπο του εναλλακτικού προγράμματος φοίτησης για παιδιά με ακραίες και σοβαρές παραβατικές και αποκλίνουσες συμπεριφορές εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες.
Το κόστος του προγράμματος για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Παιδείας σε €346.065.