Την περασμένη Τετάρτη, η επιτροπή Παιδείας της Βουλής εξέτασε το θέμα των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στην Κύπρο. Οι άνθρωποι τους (διευθυντές και γονείς παιδιών που φοιτούν εκεί) είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν τις απόψεις τους, να ενημερώσουν για το έργο τους και να μοιραστούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην Επιτροπή ήταν και οι διευθύντριες της Σχολής Τυφλών και της Σχολής Κωφών, Λάγια Εγγλεζάκη – Καρπασίτη και Κίκα Χατζηκακού αντίστοιχα.

Δύο σχολών που εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν ένα σημαντικό έργο στην κυπριακή κοινωνία και οι οποίες αν και σχολεία, έχουν την «ιδιαιτερότητα» να μην απευθύνονται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι τις ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες που οι δύο σχολές προσφέρουν, μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν και ενήλικες. Αυτό διότι, κάποιοι συνάνθρωποι μας τυγχάνει να χάσουν την ακοή ή την όρασή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, επομένως χρειάζονται τη στήριξη των υπηρεσιών των σχολών αυτών, ούτως ώστε να βοηθηθούν στη διαχείριση της νέας τους πραγματικότητας αλλά και να εκπαιδευτούν κατάλληλα καθώς θα χρειαστεί να αναπτύξουν κάποιες άλλες δεξιότητες.

Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των δύο διευθυντριών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τη σημασία που έχουν για συνανθρώπους μας οι υπηρεσίες που παρέχουν αλλά και την ανάγκη να καλυφθούν ελλείψεις και να επιλυθούν προβλήματά τους. Κι αυτό για να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Σχολή Κωφών από το 1953

Στη Σχολή Κωφών λειτουργούν διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες για ενήλικα άτομα, ακουολογικό κέντρο, πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης και εκπαίδευσης, το πρόγραμμα ένταξης παιδιών στη Μέση Γενική Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα Μερικής Ένταξης των μαθητών. Όπως εξήγησε η διευθύντριά της, Κίκα Χατζηκακού, η σχολή δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τη στελέχωση της σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ωστόσο χρειάζεται διερμηνείς για τους ενήλικες. Ίσως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σχολή να είναι οι κτηριακές της εγκαταστάσεις καθώς υπάρχουν χώροι της, οι οποίοι κρίνονται από τους ανθρώπους της σχολής ως ακατάλληλοι.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηκακού, η δυσκολία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι απόφοιτοι της Σχολής Κωφών είναι η εξεύρεση εργασίας. Κι αυτό, έχοντας ακόμη και πτυχία πανεπιστημίων ή και επαγγελματικές δεξιότητες. Δεν απορροφούνται, δυστυχώς, από την αγορά εργασίας και μένουν στην ανεργία, με την κ. Χατζηκακού να τονίζει πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Από πλευράς της πάντως η σχολή κάνει ό,τι και όσα διαβήματα μπορεί, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις επαγγελματικές δεξιότητες ούτως ώστε το κάθε παιδί της να βρει το δρόμο του.