Το τι απογίνονται τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία και ιδιαίτερα όσα έχουν σοβαρής μορφής αναπηρία, μετά τα 21 τους έτη, οπότε και η φοίτησή τους εκεί ολοκληρώνεται, καθώς και το πού μπορούν οι γονείς να τα εμπιστευτούν όταν αυτοί, λόγω ηλικίας, δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίζουν ή όταν αυτοί αποβιώσουν, επανήλθε χθες έπειτα από συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας.

Η Επιτροπή εξέτασε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία, στην παρουσία των διευθύνσεων τους κι εκπροσώπων των Συνδέσμων Γονέων τους.

Αυτό που για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε είναι η έλλειψη επαρκών δομών, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενούν και να στηρίζουν άτομα με βαριές αναπηρίες ή και άλλες σοβαρές δυσκολίες, κυρίως μετά τα 21 τους χρόνια που ολοκληρώνεται η φοίτηση σε Ειδικά Σχολεία ή που η οικογένεια λόγω άλλων δυσκολιών και συνθηκών δεν μπορεί να είναι παρούσα. Χαρακτηριστικές οι δύο περιπτώσεις που μοιράστηκε στην Επιτροπή ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης. Όπως είπε, υπάρχει άτομα σε τέτοια κατάσταση, τα οποία έχασαν τη μητέρα τους πρόσφατα και οι πατέρες τους λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούν να τα φροντίσουν.

Σύμφωνα με αναφορές στην Επιτροπή, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις νεαρά άτομα λόγω τέτοιων συνθηκών, οδηγούνται ακόμη και σε γηροκομεία.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, Παναγιώτης Σαββίδης, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τύπων δομές για αυτές τις περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά Κέντρα Απασχόλησης με περιορισμένες όμως ώρες και η δεύτερη είναι τα Σπιτάκια στην Κοινότητα που είναι μεν πιο θεσμικά οργανωμένα αλλά ίσως με αβέβαιο μέλλον όσον αφορά την οικονομική τους ευρωστία.

Πέραν όμως από το θέμα της φροντίδας των παιδιών με βαριές αναπηρίες όταν οι γονείς δεν θα είναι σε θέση να το πράξουν, από την Επιτροπή αναδείχθηκε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: Αυτό της εργασίας. Όπως ανέφερε η διευθύντρια της Σχολής Κωφών, κ. Χατζηκακού, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα ακοής και κώφωση, τα οποία έχουν σπουδές και πανεπιστημιακά διπλώματα, ωστόσο, δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά. Δεν απορροφούνται, δυστυχώς, από την αγορά εργασίας και μένουν στην ανεργία, με την κ. Χατζηκακού να τονίζει πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εξάλλου, για το όραμα των Ειδικών Σχολείων και το τι πρέπει να πετύχουν αυτά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς τα παιδιά τους χρειάζονται ασταμάτητα φροντίδα και επίβλεψη. Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει όραμα για τα ειδικά σχολεία και μέσα σε αυτά να καλλιεργούνται βασικές δεξιότητες για την κάθε περίπτωση παιδιού καθώς όπως είπε, όταν ένα παιδί δεν μπορεί να «σταθεί» στην κοινωνία, δεν μπορεί να κάνει τα βασικά, να διασταυρώσει ένα δρόμο, τι σημασία έχει να μάθει μόνο να μετρά;

Τα βασικά προβλήματα

Όσον αφορά στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία, οι εκπρόσωποι τους εστίασαν κυρίως:

>> Στη μισθοδοσία σχολικών συνοδών: Τόνισαν πως πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα καθώς η υπηρεσία τους σε αυτά τα σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά με πολλαπλές και δύσκολες μορφές αναπηρίες είναι πολύτιμη αλλά και πολύ δύσκολη. Ανέφεραν πως λόγω χαμηλής μισθοδοσίας ή μισθοδοσίας που στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζεται στα όσα καλούνται να προσφέρουν, είναι αποτρεπτικός παράγοντας, με αποτέλεσμα η εξεύρεση συνοδών να γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.

>> Ανάγκη για κλινικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

>> Κτηριακά ζητήματα: Αρκετά σχολεία έθεσαν το θέμα της ανάγκης ανέγερσης κυρίως στεγάστρων ή/και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.

Μέσα στα διάφορα που έχουν ειπωθεί, ξεχωρίζει η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου από το Ειδικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς», για λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά και το οποίο έχει καταγραμμένα ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από πλευράς βουλευτών, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το σχολείο.

Αναφορικά με την ανάγκη τα Ειδικά Σχολεία να λειτουργούν και ως Ολοήμερα Θερινά Σχολεία για να εξυπηρετούνται παιδιά και γονείς, από πλευράς υπουργείου Παιδείας λέχθηκε ότι η Υπουργός ενημέρωσε ότι από τη φετινή σχολική χρονιά αυτό θα γίνει. Στο σημείο αυτό, τονίστηκε από τον κ. Τρυφωνίδη, η ανάγκη να καλυφθούν και οι εβδομάδες του Αυγούστου, καλώντας το Υπουργείο να το ξεκαθαρίσει.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.